Розроблення технології смузі на основі топінамбура з використанням волоського горіха

Автор(и)

  • Інна Станіславівна Тюрікова Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0001-7091-0884
  • Михайло Іванович Пересічний Національний університет харчових технологій, Україна, 01601, м. Київ-33, вул. Володимирська 68, Україна https://orcid.org/0000-0001-7139-4340
  • Наталія Володимирівна Рогова Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0002-5189-9058

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.50998

Ключові слова:

волоський горіх, молочно-воскова стадія стиглості, цукровий екстракт, спиртовий екстракт, смузі, технологія

Анотація

У статті представлені результати досліджень в області створення напоїв функціонального призначення з використанням волоського горіха молочно-воскової стиглості. В якості основних харчових компонентів запропоновані топінамбур, алича та біологічно цінна горіхова добавка. Дослідженні фізико-хімічні показники вихідної сировини. Експериментально встановлені співвідношення рецептурних компонентів. Розроблена технологія новітніх смузі. Підтверджена їх висока біологічна цінність.

Біографії авторів

Інна Станіславівна Тюрікова, Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра харчових виробництв і ресторанного господарства

Михайло Іванович Пересічний, Національний університет харчових технологій, Україна, 01601, м. Київ-33, вул. Володимирська 68

Доктор технічних наук

Кафедра готельно-ресторанного бізнесу

Наталія Володимирівна Рогова, Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Кандидат технічних наук

Кафедра готельно-ресторанної та курортної справи

Посилання

  1. Mazaraki, A. A., Peresichnyi, M. I., Kravchenko, M. F et al.; In: Peresichnyi, M. I. (2012). Technology of functional foods. Ed. 2. K.: Kyiv National University of Trade and Economics, 1116.
  2. Ukrainets, A. I., Simakhina, H. O. (2009). Tekhnolohiia ozdorovchykh kharchovykh produktiv. K.: NUKhT, 310.
  3. Ferreira, M. P., Gendron, F., Kindscher, K. (2013). Chapter 21 – Bioactive Prairie Plants and Aging Adults: Role in Health and Disease. Bioactive Food as Dietary Interventions for the Aging Population. Elsevier BV, 263–275. doi:10.1016/b978-0-12-397155-5.00032-5
  4. Ohliad vyrobnytstva plodoovochevykh konserviv v Ukraini. (2006). Ahrooliad: ovochi ta frukty, 40 (44), 65–69.
  5. Yang, L., He, Q. S., Corscadden, K., Udenigwe, C. C. (2015, March). The prospects of Jerusalem artichoke in functional food ingredients and bioenergy production. Biotechnology Reports, Vol. 5, 77–88. doi:10.1016/j.btre.2014.12.004
  6. Radovanovic, A., Stojceska, V., Plunkett, A., Jankovic, S., Milovanovic, D., Cupara, S. (2015, June). The use of dry Jerusalem artichoke as a functional nutrient in developing extruded food with low glycaemic index. Food Chemistry, Vol. 177, 81–88. doi:10.1016/j.foodchem.2014.12.096
  7. Morris, C., Morris, G. A. (2012, July). The effect of inulin and fructo-oligosaccharide supplementation on the textural, rheological and sensory properties of bread and their role in weight management: A review. Food Chemistry, Vol. 133, № 2, 237–248. doi:10.1016/j.foodchem.2012.01.027
  8. Tiurikova, I. S., Rybak, H. M., Kholodnyi, L. P. (2009). Voloskyi horikh molochnoi stadii styhlosti – dzherelo BAR. Obladnannia ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv, 20, 126–131.
  9. Tiurikova, I. S., Kholodnyi, L. P. (2008). Vykorystannia plodiv zelenoho voloskoho horikhu dlia otrymannia produktiv pidvyshchenoi yakosti. Zb. nauk. prats ONAKhT za materialamy IV Mizhnar. nauk.-prakt. konf. "Kharchovi tekhnolohii – 2008", 9-10 zhovtnia 2008, Vol. 34, № 2. Odesa: ODAKhT, 168–171.
  10. Downs, M. L., Simpson, A., Custovic, A., Semic-Jusufagic, A., Bartra, J., Fernandez-Rivas, M., Taylor, S. L., Baumert, J. L., Mills, E. N. C. (2016, March). Insoluble and soluble roasted walnut proteins retain antibody reactivity. Food Chemistry, Vol. 194, 1013–1021. doi:10.1016/j.foodchem.2015.08.119
  11. Golge, O., Hepsag, F., Kabak, B. (2016, January). Determination of aflatoxins in walnut sujuk and Turkish delight by HPLC-FLD method. Food Control, Vol. 59, 731–736. doi:10.1016/j.foodcont.2015.06.035
  12. Arasimovich, V. V., Baltaga, S. V., Panomareva, N. P. (1970). Metody analiza pektinovyh veshchestv, gemitselliuloz i pektoliticheskih fermentov v plodah. Kishinev: RIO AN MSSR, 84.
  13. Tiurikova, I. S. (2015). Tekhnolohiia kharchovoi produktsii z vykorystanniam voloskoho horikha: teoriia i praktyka. Poltava: PUET, 203.
  14. Tiurikova, I. S. (11.02.2013). Sposib otrymannia ekstraktu iz voloskoho horikha molochno-voskovoi stadii styhlosti. Patent of Ukraine № 77238, MPK V01D 11/02. Appl. № u 2012 07487. Filed 19.06.2012. Bul. № 3, 4.
  15. Tiurikova, I. S. (11.03.2014). Sposib otrymannia biolohichno aktyvnoi dobavky iz voloskoho horikha molochno-voskovoi stadii styhlosti. Patent of Ukraine № 88192, MPK V01D 11/02. Appl. № u 2013 08452. Filed 05.07.2013. Bul. № 5, 2.
  16. Tiurikova, I. S., Peresichnyi, M. I. (12.05.2015). Sposib pryhotuvannia osnovy dlia smuzi iz topinambura z vykorystanniam voloskoho horikha. Patent of Ukraine № 98890, MPK A23L 1/100, A23R 1/100. Appl. № u 2014 12791. Filed 28.11.2014. Bul. № 9, 4.
  17. Tiurikova, I. S., Peresichnyi, M. I. (12.05.2015). Sposib pryhotuvannia smuzi “Topifrut”. Patent of Ukraine № 98889, A23R 1/100. Appl. № u 2014 12790. Filed 28.11.2014. Bul. № 9, 4.
  18. Tiurikova, I. S., Peresichnyi, M. I. (27.04.2015). Sposib pryhotuvannia smuzi “Zahadkovyi”. Patent of Ukraine № 98464, A23L 1/100, A23R 1/100. Appl. № u 2014 12793. Filed 28.11.2014. Bul. № 8, 4.
  19. Tiurikova, I. S., Peresichnyi, M. I. (27.04.2015). Sposib pryhotuvannia smuzi “Nasoloda”. Patent of Ukraine № 98463, A23L 1/100, A23R 1/100. Appl. № u 2014 12792. Filed 28.11.2014. Bul. № 8, 4.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-09-22

Як цитувати

Тюрікова, І. С., Пересічний, М. І., & Рогова, Н. В. (2015). Розроблення технології смузі на основі топінамбура з використанням волоського горіха. Technology Audit and Production Reserves, 5(4(25), 9–13. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.50998

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості