Обґрунтування умов емульгування рідких харчових систем у вихровому шарі феромагнітних частинок

Автор(и)

  • Тетяна Вікторівна Капліна Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0002-9445-5684
  • Людмила Олександрівна Положишникова Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0002-0672-307X
  • Наталія Юріївна Молчанова Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0002-0040-9952

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.51049

Ключові слова:

емульсія, вихровий шар, обертове електромагнітне поле, феромагнітні частинки, параметри емульгування

Анотація

У статті розглянуто можливість використання вихрового шару феромагнітних частинок для обробки рідких харчових систем. Визначено, що на якість емульсії пливають параметри робочих елементів діаметр, довжина, геометричні розміри, коефіцієнт завантаження камери феромагнітними частинками та середовищем, що підлягає обробці. Визначені оптимальні параметри емульгування, які забезпечують отримання стабільних емульсій.

Біографії авторів

Тетяна Вікторівна Капліна, Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра готельно-ресторанної та курортної справи

Людмила Олександрівна Положишникова, Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства

Наталія Юріївна Молчанова, Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Кандидат технічних наук

Кафедра технологічного обладнання харчових виробництв і торгівлі

Посилання

  1. Malahov, N. N., Ushakov, L. S., Oreshina, M. N.; assignee: Orel State Technical University. (02.20.2002). Ustroistvo dlia ul'tragomogenizatsii emul'sii. Patent of Russian Federation № 2179476, MKИ 7 В 01 F 11/00. Appl. № 2000119854/12. Filed 07.24.2000. Bul. № 5, 3.
  2. Novak, P. (2004). Elektromagnitnye polia v biologii i meditsine : Mehanizmy vzaimodeistviia. Eksperimental'nye issledovaniia. Teoreticheskie modeli. Apparatura i pribory. Donetsk: Thresholds, 389.
  3. Logvinenko, D. D., Sheliakov, O. P. (1974). Primenenie elektromagnitnyh polei dlia intensifikatsii himicheskih i fizicheskih protsessov. In: Sovremennye metody ochistki promyshlennyh stochnyh vod i vnedrenie ih na predpriiatiiah otrasli. Moscow: TsNII Elektronika, 12.
  4. Kaplina, T. V., Oberemok, V. M., Polozhyshnykova, L. O. (2007). Udoskonalennia tekhnolohii sousiv na emulsiinii osnovi za rakhunok elektromahnitnoi obrobky. Materialy Vseukrainskoi naukovo-praktychnoi konferentsii "Novi resurso- ta enerhozberihaiuchi tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv", Poltava, 1-2 bereznia 2007 r. Poltava: RVV PUSKU, 142–143.
  5. Kaplina, T. (2008). The influence of the wheat flour in circulatory electromagnetic field at the vertical layer of ferromagnetic particles on its technological features. The First European Food Congress that was held in Ljubljana, Slovenia, 4-9 November. Ljubljana, 185.
  6. Kotenko, A. G. (1985). Intensifikatsiia protsess prigotovleniia emul'sii dlia hlebopekarnogo proizvodstva v elektrovihrevyh apparatah. Kyiv, 203.
  7. Sheliakov, O. P. (1974). Issledovanie peremeshivaniia i dispergirovaniia v vihrevom sloe, sozdannom vrashchaiushchimsia elektromagnitnym sloem. Moscow, 176.
  8. Kozin, N. I., Snegireva, I. A., Beliaeva, G. K. et al.; In: Kozin, N. I. (1986). Primenenie emul'sii v pishchevoi promyshlennosti. Moscow: Pishchevaia promyshlennost', 249.
  9. Kaplina, T. V., Ivanova, O. V. (2010). Rozrobka tekhnolohichno stabilnykh emulsii z vykorystanniam obroblennia u vykhrovomu shari feromahnitnykh chastynok. Obladnannia ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv, 23, 88–94.
  10. Logvinenko, D. D., Sheliakov, O. P. (1976). Intensifikatsiia tehnologicheskih protsessov v apparatah s vihrevym sloem. Kyiv: Tehnika, 144.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-09-22

Як цитувати

Капліна, Т. В., Положишникова, Л. О., & Молчанова, Н. Ю. (2015). Обґрунтування умов емульгування рідких харчових систем у вихровому шарі феромагнітних частинок. Technology Audit and Production Reserves, 5(4(25), 24–29. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.51049

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості