Оптимізація процесу попередньої активації дріжджів

Автор(и)

  • Світлана Юріївна Попова Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, вул. Островського 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50042, Україна https://orcid.org/0000-0002-1548-8788
  • Радіон Петрович Никифоров Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, вул. Островського 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50042, Україна https://orcid.org/0000-0001-9823-9551
  • Аліна В’ячеславівна Слащева Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, вул. Островського 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50042, Україна https://orcid.org/0000-0002-8195-8944

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.51760

Ключові слова:

суха картопляна добавка, попередня активація дріжджів, підйомна сила дріжджів, осмочутливість

Анотація

Розглянуто математичний розрахунок залежності підйомної сили та осмочутливості дріжджових клітин у залежності від температури та тривалості процесу попередньої активації дріжджів (ПАД). Планування експерименту було виконано за ортогональним симетричним планом Бокса-Бенкина. В результаті проведених експериментальних та розрахункових задач було визначено оптимальні параметри активації дріжджів в присутності сухої картопляної добавки (СКД).

Біографії авторів

Світлана Юріївна Попова, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, вул. Островського 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50042

Кандидат технічних наук

Кафедра технології в ресторанному господарстві та готельної і ресторанної справи

Радіон Петрович Никифоров, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, вул. Островського 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50042

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології в ресторанному господарстві та готельної і ресторанної справи

Аліна В’ячеславівна Слащева, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, вул. Островського 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50042

Кандидат технічних наук

Кафедра технології  в ресторанному господарстві та готельної і ресторанної справи

Посилання

  1. Hammond, J.; In: Smart, K. (2000). Yeast growth and nutrition. Brewing Yeast Fermentation Performance. Oxford, UK: Oxford Brookes University Press, 77–85.
  2. Drobot, V. I. (2006). Tekhnolohiia khlibopekarskoho vyrobnytstva. Kyiv: Tekhnika, 408.
  3. Nykyforov, R., Sabirov, O. (2015). Process design of unfermented puff semi-finished products based on milk whey. Technology Audit And Production Reserves, 3(3(23)), 37–41. doi:10.15587/2312-8372.2015.44154
  4. Lebedenko, T. E., Kaminskii, A. Ya., Shchelakova, R. P., Sokolova, N. Yu. (2010). Sovremennye podhody k vyboru sposoba prigotovleniia pshenichnogo hleba. Pishchevaia nauka i tehnologiia, 1 (10), 46–52.
  5. Pivovarov, O. A., Mykolenko, S. Yu., Tyshchenko, H. P. (2012). Mikrostrukturni osoblyvosti tista na osnovi rozchyniv, piddanykh dii kontaktnoi nerivnovazhnoi plazmy. Kharchova nauka i tekhnolohiia, 1 (18), 67–70.
  6. Drobot, V. I., Basok, B. I., Obodovych, M. O., Semenko, O. Yu.; assignee: National University of Food Technologies (Ukraine). (17.02.2003). Sposib aktyvatsii presovanykh khlibopekarskykh drizhdzhiv. Patent of Ukraine № 54219, MPK S 12 N 1/18. Appl. № 2002064865. Filed 13.08.2002. Bull. № 2, 8.
  7. Kozlova, S. H., Lysiuk, H. M., Samokhvalova, O. V., Hvozdiak, R. I., Votselko, S. K.; assignee: Kharkiv State Academy of Technology and Organization of Nutrition (Ukraine). (15.03.2001). Sposib vyrobnytstva drizhdzhovoho tista. Patent of Ukraine № 35433, MPK A 21 D 8/00, 8/02. Appl. № 99105595. Filed 13.10.1999. Bull. № 2, 3.
  8. Safonova, O. M., Havrysh, T. V., Pertsevyi, F. V., Panchenko, I. A. (15.10.2002). Sposib oderzhannia drizhdzhovoho tista. Patent of Ukraine № 50178, MPK A 21 D 8/02. Appl. № 2001117630. Filed 08.11.2001. Bull. № 10, 2.
  9. Pohozhykh, M. I., Hnitsevych, V. A., Slashcheva, A. V. (2005). Optymizatsiia kontsentratsii dobavky topinambura i kratnosti podribnennia modelnykh farshevykh system. Prohresyvni resursozberihaiuchi tekhnolohii ta yikh ekonomichne obgruntuvannia u pidpryiemstvakh kharchuvannia. Ekonomichni problemy torhivli, Part 1, 81–86.
  10. Ildirova, S. K., Simakova, O. O., Popova, S. Yu. (2014). Vykorystannia sukhoi kartoplianoi dobavky v tekhnolohii vyrobnytstva drizhdzhovoho napivfabrykatu. Visnyk Donetskoho natsionalnoho universytetu ekonomiky i torhivli im. Mykhaila Tuhan-Baranovskoho. Ser.: Tekhnichni nauky, 1, 54–62.
  11. Pashchenko, L. P. (2002). Biotehnologicheskie osnovy proizvodstva hlebobulochnyh izdelii. Moscow: Kolos, 368.
  12. Kobzar', A. I. (2006). Prikladnaia matematicheskaia statistika. Dlia inzhenerov i nauchnyh rabotnikov. Moscow: FIZMATLIT, 816.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-09-22

Як цитувати

Попова, С. Ю., Никифоров, Р. П., & Слащева, А. В. (2015). Оптимізація процесу попередньої активації дріжджів. Technology Audit and Production Reserves, 5(4(25), 29–35. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.51760

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості