Оптимізація рецептурного складу овочевих паст з йодовмісною сировиною

Автор(и)

  • Іванович Михайло Пересічний Київський національний університет культури і мистецтв, 01601, Київ, вул. Чигоріна, 20, Україна https://orcid.org/0000-0003-1676-4673
  • Каріна Вікторівна Паламарек Чернівецький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету, 58002, Україна, м. Чернівці, Центральна площа, 7, Україна https://orcid.org/0000-0003-4138-404X

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.65317

Ключові слова:

дефіцит йоду, гідратований порошок ламінарії, гідробіонти, овочева паста

Анотація

В статті розглянуто актуальність розроблення технології овочевих паст з йодовмісною сировиною для профілактики йододефіцитних захворювань. За допомогою багатофакторного експерименту оптимізовано рецептурний склад овочевих паст з йодовмісною сировиною з урахуванням забезпечення заданих структурно-механічних та органолептичних показників. Шляхом математичної обробки експериментальних даних визначено рівняння регресії, які описують однофакторний простір комплексного показника якості від концентрації добавок у овочевих пастах.

Біографії авторів

Іванович Михайло Пересічний, Київський національний університет культури і мистецтв, 01601, Київ, вул. Чигоріна, 20

Доктор технічних наук, професор

Кафедра готельно-ресторанного бізнесу

Каріна Вікторівна Паламарек, Чернівецький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету, 58002, Україна, м. Чернівці, Центральна площа, 7

Старший викладач

Кафедра технології і організації ресторанного господарства

Посилання

  1. Smoliar, V. I. (2007). Osnovni tendentsii v kharchuvanni naselennia Ukrainy. Problemy kharchuvannia, 4 (17), 5–10.
  2. Korzun, V. N., Parats, A. M. (2007). Problema mikroelementiv u kharchuvanni naselennia Ukrainy ta shliakhy yii vyrishennia. Problemy kharchuvannia, 1 (14), 5–11.
  3. Kravchenko, V. I. (2008). Otsiniuvannia yododefitsytnykh zakhvoriuvan ta monitorynh yikh usunennia. Ed. 3. Kyiv: K. I. S., 104.
  4. Chegrinets, G. Ya. (1992). Soderzhanie ioda v okruzhaiushchei srede i risk razvitiia zabolevanii shchitovidnoi zhelezy (obzor literatury). Vrachebnoe delo, 4, 16–19.
  5. Koziarin, I. P., Korzun, V. N. (2009). Medyko-sotsialni problemy profilaktyky yododefitsytnykh zakhvoriuvan. Mystetstvo likuvannia, 4, 39–43.
  6. Gnitsevich, V. A., Korshunova, A. F. (2011). Tehnologiia funktsional'nyh pishchevyh produktov. Donetsk: DonNUET, 216.
  7. Bondarets, D. V., Dzevulska, I. V., Malikov, O. V. (2014). Istorychni ta kliniko-morfolohichni aspekty vyvchennia yododefitsytnykh zakhvoriuvan. Young Scientist, 1 (03), 223–225.
  8. Smoliar, V. I., Petrashenko, H. I., Holokhova, O. V. (2014). Fortyfikatsiia kharchovykh produktiv. Problemy kharchuvannia, 1, 29–32.
  9. Gerasimov, G. A., Maiorova, N. M., Shishkina, A. A. et al. (1997). Opyt ispol'zovaniia iodirovannogo hleba dlia profilaktiki endemicheskogo zoba v regione s umerennym i legkim defitsitom ioda. Problemy endokrinologii, 2, 21–24.
  10. Troitskii, B. N., Pismennyi, V. V., Cherkashin, A. I. et al. (2003). Hleb «Kazachii s morskoi kapustoi». Hlebopechenie Rossii, 1, 37.
  11. Egushova, E. A. (2002). Razrabotka i issledovanie tehnologii molochno-belkovoi pasty, obogashchennoi iodom. Kemerovo, 18.
  12. Shchepliagina, L. A. (2000). V XX veke bez iodnogo defitsita. Programma deistvii dlia pravitel'stvennyh i nepravitel'stvennyh organizatsii. Zdorov'e dlia vseh – Vse dlia zdorov'ia v Rossii (Seriia dokladov po politike v oblasti ohrany zdorov'ia naseleniia), 6, 119–122.
  13. Korzun, V. N., Los, I. P., Zamostian, P. V. et al. (2003). Ekoloho-hihiienichni problemy kharchuvannia naselennia pivnichnykh rehioniv Ukrainy. Hihiiena naselenykh mists, 42, 442–448.
  14. Beliaeva, N. A., Tsyb, A. F., Shahtarin, V. V. et al. (2001). Pishchevaia dobavka iod-aktiv v profilaktike i lechenii endemicheskogo zoba. Metodologiia razrabotki i realizatsii regional'nyh programm «Zdorovoe pitanie». Tver', 110–113.
  15. Rumiantseva, V. V., Koriachkina, S. Ya. (2000). Zefir spetsial'nogo naznacheniia (iodirovanie zefira s dobavkoi poroshka laminarii). Pishchevaia tehnologiia, 2, 3, 46–48.
  16. Tutelian, V. A., Spirichev, V. B., Suhanov, B. P., Kudasheva, V. A. (2002). Mikronutrienty v pitanii zdorovogo i bol'nogo cheloveka. Moscow: Kolos, 423.
  17. Delange, F. (1998, December). Screening for Congenital Hypothyroidism Used as an Indicator of the Degree of Iodine Deficiency and of its Control. Thyroid, Vol. 8, № 12, 1185–1192. doi:10.1089/thy.1998.8.1185
  18. Zhukova, G. F., Savchik, S. A., Hotimchenko, S. A. (2004). Iod. Svoistva i rasprostranenie v okruzhaiushchei crede. Mikroelementy v meditsine, 5 (І), 1–6.
  19. In: Nechaev, A. P. (2003). Pishchevaia himiia. Ed. 2. St. Petersburg: GIORD, 640
  20. In: Skurihin, I. M. (1987). Himicheskii sostav pishchevyh produktov. Book 2. Spravochnye tablitsy soderzhaniia aminokislot, zhirnyh kislot, vitaminov, makro- i mikroelementov, organicheskih kislot i uglevodov. Ed. 2. Moscow: Agropromizdat, 360.
  21. Arkhipov, V. V., Ivannykova, T. V., Arkhipova, A. V. (2007). Restoranna sprava: Asortyment, tekhnolohiia i upravlinnia yakistiu produktsii v suchasnomu restorani. Kyiv: Firma «IIKOS», Tsentr navchalnoi literatury, 382
  22. Brovko, O. H. et al. (2008). Tovaroznavstvo. Prodovolchi tovary. Donetsk: DonNUET, 619.
  23. In: Skurihin, I. M., Volgarev, M. N. (1994). Himicheskii sostav bliud i kulinarnyh izdelii. Spravochnye tablitsy soderzhaniia osnovnyh pishchevyh veshchestv i energeticheskoi tsennosti bliud i kulinarnyh izdelii. Vol. 1. Moscow: VINITI, 464.
  24. In: Skurihin, I. M., Tutelian, V. A. (2002). Sostav Rossiiskih pishchevyh produktov. Moscow: DeLi, 236.
  25. Erl, M. (2000). Spravochnik po vitaminam i mineral'nym veshchestvam. Moscow: Meditsina i pitanie, 392.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-03-29

Як цитувати

Пересічний, І. М., & Паламарек, К. В. (2016). Оптимізація рецептурного складу овочевих паст з йодовмісною сировиною. Technology Audit and Production Reserves, 2(4(28), 11–17. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.65317

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості