Оптимізація рецептурного складу овочевих паст з йодовмісною сировиною
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.65317Ключові слова:
дефіцит йоду, гідратований порошок ламінарії, гідробіонти, овочева пастаАнотація
В статті розглянуто актуальність розроблення технології овочевих паст з йодовмісною сировиною для профілактики йододефіцитних захворювань. За допомогою багатофакторного експерименту оптимізовано рецептурний склад овочевих паст з йодовмісною сировиною з урахуванням забезпечення заданих структурно-механічних та органолептичних показників. Шляхом математичної обробки експериментальних даних визначено рівняння регресії, які описують однофакторний простір комплексного показника якості від концентрації добавок у овочевих пастах.
Посилання
- Smoliar, V. I. (2007). Osnovni tendentsii v kharchuvanni naselennia Ukrainy. Problemy kharchuvannia, 4 (17), 5–10.
- Korzun, V. N., Parats, A. M. (2007). Problema mikroelementiv u kharchuvanni naselennia Ukrainy ta shliakhy yii vyrishennia. Problemy kharchuvannia, 1 (14), 5–11.
- Kravchenko, V. I. (2008). Otsiniuvannia yododefitsytnykh zakhvoriuvan ta monitorynh yikh usunennia. Ed. 3. Kyiv: K. I. S., 104.
- Chegrinets, G. Ya. (1992). Soderzhanie ioda v okruzhaiushchei srede i risk razvitiia zabolevanii shchitovidnoi zhelezy (obzor literatury). Vrachebnoe delo, 4, 16–19.
- Koziarin, I. P., Korzun, V. N. (2009). Medyko-sotsialni problemy profilaktyky yododefitsytnykh zakhvoriuvan. Mystetstvo likuvannia, 4, 39–43.
- Gnitsevich, V. A., Korshunova, A. F. (2011). Tehnologiia funktsional'nyh pishchevyh produktov. Donetsk: DonNUET, 216.
- Bondarets, D. V., Dzevulska, I. V., Malikov, O. V. (2014). Istorychni ta kliniko-morfolohichni aspekty vyvchennia yododefitsytnykh zakhvoriuvan. Young Scientist, 1 (03), 223–225.
- Smoliar, V. I., Petrashenko, H. I., Holokhova, O. V. (2014). Fortyfikatsiia kharchovykh produktiv. Problemy kharchuvannia, 1, 29–32.
- Gerasimov, G. A., Maiorova, N. M., Shishkina, A. A. et al. (1997). Opyt ispol'zovaniia iodirovannogo hleba dlia profilaktiki endemicheskogo zoba v regione s umerennym i legkim defitsitom ioda. Problemy endokrinologii, 2, 21–24.
- Troitskii, B. N., Pismennyi, V. V., Cherkashin, A. I. et al. (2003). Hleb «Kazachii s morskoi kapustoi». Hlebopechenie Rossii, 1, 37.
- Egushova, E. A. (2002). Razrabotka i issledovanie tehnologii molochno-belkovoi pasty, obogashchennoi iodom. Kemerovo, 18.
- Shchepliagina, L. A. (2000). V XX veke bez iodnogo defitsita. Programma deistvii dlia pravitel'stvennyh i nepravitel'stvennyh organizatsii. Zdorov'e dlia vseh – Vse dlia zdorov'ia v Rossii (Seriia dokladov po politike v oblasti ohrany zdorov'ia naseleniia), 6, 119–122.
- Korzun, V. N., Los, I. P., Zamostian, P. V. et al. (2003). Ekoloho-hihiienichni problemy kharchuvannia naselennia pivnichnykh rehioniv Ukrainy. Hihiiena naselenykh mists, 42, 442–448.
- Beliaeva, N. A., Tsyb, A. F., Shahtarin, V. V. et al. (2001). Pishchevaia dobavka iod-aktiv v profilaktike i lechenii endemicheskogo zoba. Metodologiia razrabotki i realizatsii regional'nyh programm «Zdorovoe pitanie». Tver', 110–113.
- Rumiantseva, V. V., Koriachkina, S. Ya. (2000). Zefir spetsial'nogo naznacheniia (iodirovanie zefira s dobavkoi poroshka laminarii). Pishchevaia tehnologiia, 2, 3, 46–48.
- Tutelian, V. A., Spirichev, V. B., Suhanov, B. P., Kudasheva, V. A. (2002). Mikronutrienty v pitanii zdorovogo i bol'nogo cheloveka. Moscow: Kolos, 423.
- Delange, F. (1998, December). Screening for Congenital Hypothyroidism Used as an Indicator of the Degree of Iodine Deficiency and of its Control. Thyroid, Vol. 8, № 12, 1185–1192. doi:10.1089/thy.1998.8.1185
- Zhukova, G. F., Savchik, S. A., Hotimchenko, S. A. (2004). Iod. Svoistva i rasprostranenie v okruzhaiushchei crede. Mikroelementy v meditsine, 5 (І), 1–6.
- In: Nechaev, A. P. (2003). Pishchevaia himiia. Ed. 2. St. Petersburg: GIORD, 640
- In: Skurihin, I. M. (1987). Himicheskii sostav pishchevyh produktov. Book 2. Spravochnye tablitsy soderzhaniia aminokislot, zhirnyh kislot, vitaminov, makro- i mikroelementov, organicheskih kislot i uglevodov. Ed. 2. Moscow: Agropromizdat, 360.
- Arkhipov, V. V., Ivannykova, T. V., Arkhipova, A. V. (2007). Restoranna sprava: Asortyment, tekhnolohiia i upravlinnia yakistiu produktsii v suchasnomu restorani. Kyiv: Firma «IIKOS», Tsentr navchalnoi literatury, 382
- Brovko, O. H. et al. (2008). Tovaroznavstvo. Prodovolchi tovary. Donetsk: DonNUET, 619.
- In: Skurihin, I. M., Volgarev, M. N. (1994). Himicheskii sostav bliud i kulinarnyh izdelii. Spravochnye tablitsy soderzhaniia osnovnyh pishchevyh veshchestv i energeticheskoi tsennosti bliud i kulinarnyh izdelii. Vol. 1. Moscow: VINITI, 464.
- In: Skurihin, I. M., Tutelian, V. A. (2002). Sostav Rossiiskih pishchevyh produktov. Moscow: DeLi, 236.
- Erl, M. (2000). Spravochnik po vitaminam i mineral'nym veshchestvam. Moscow: Meditsina i pitanie, 392.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Технологічний аудит та резерви виробництва
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.