Застосування препаративної хроматографії для виділення монофракцій складних сумішей природного походження

Автор(и)

  • Наталія Епінетівна Фролова Національний університет харчових технологій, Україна, 01601, м. Київ-33, вул. Володимирська 68, Україна https://orcid.org/0000-0002-5009-6026
  • Анатолій Іванович Українець Національний університет харчових технологій, Україна, 01601, м. Київ-33, вул. Володимирська 68, Україна https://orcid.org/0000-0001-7115-8006
  • Ірина Миколаївна Силка Національний університет харчових технологій, Україна, 01601, м. Київ-33, вул. Володимирська 68, Україна https://orcid.org/0000-0002-2867-7414

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.65452

Ключові слова:

монофракція, чиста речовина, ефірна олія, препаративна колонка, твердий носій, нерухома фаза, продуктивність

Анотація

Для виділення монофракцій складних сумішей розроблено ефективну насадку препаративної колонки, яка складається з нерухомої фази ПЕГ 6000, нанесеної окремими порціями на секції твердого носія Хромосорб А. Для мінімізації втрат монофракцій удосконалено систему вловлювання. Оптимізовано параметри препаративної системи, розрахована продуктивність і інші технологічні показники.

Біографії авторів

Наталія Епінетівна Фролова, Національний університет харчових технологій, Україна, 01601, м. Київ-33, вул. Володимирська 68

Кандидат технічних наук, докторант

Кафедра оздоровчих продуктів

 

Анатолій Іванович Українець, Національний університет харчових технологій, Україна, 01601, м. Київ-33, вул. Володимирська 68

Доктор технічних наук, професор, ректор

Національний університет харчових технологій

Ірина Миколаївна Силка, Національний університет харчових технологій, Україна, 01601, м. Київ-33, вул. Володимирська 68

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра технології харчування та ресторанного бізнесу

Посилання

  1. Tkachev, A. V. (2008). Issledovanie letuchih veshchestv rastenii. Novosibirsk: Ofset, 969.
  2. Chichibabin, A. E. (2013). Osnovnye nachala organicheskoi himii. Vol. 1. Moscow: Ripol Klassik, 804.
  3. Turton, R., Bailie, R. C., Whiting, W. B., Shaeiwitz, J. A. (2008). Analysis, Synthesis and Design of Chemical Processes. Pearson Education, 1088.
  4. Moshinskii, A. I. (2013, September). Analysis of the operation of a packed rectifying column in the process of binary mixture separation. Journal of Engineering Physics and Thermophysics, Vol. 86, № 5, 1083–1097. doi:10.1007/s10891-013-0931-y
  5. In: Schmidt-Traub, H., Schulte, M., Seidel-Morgenstern, A. (2013). Preparative Chromatography. Ed. 2. Wiley-VCH, 535.
  6. Sarker, S. D., Latif, Z., Gray, A. I. (2006). Natural Product Isolation. Natural Products Isolation. Springer Science + Business Media, 1–25. doi:10.1385/1-59259-955-9:1
  7. Yegazariyants, S. V. (2009). Chromatographic methods for the petroleum products analysis. Moscow University Bulletin, Vol. 50, № 2, 75–99.
  8. Mulder, J. (1991). Basic Principles of Membrane Technology. Springer Science & Business Media, 363. doi:10.1007/978-94-017-0835-7
  9. Frolova, N., Usatiuk, E. (2014). Development of techniques for capillary chromatography of terpene hydrocarbons and oxygenated components of essential oils. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, 5(11(71)), 57–62. doi:10.15587/1729-4061.2014.28174
  10. Turkeltaub, G. N., Chernyshev, E. A. (2013). Vydelenie nekotoryh organohlorsilanov metodom preparativnoi gazovoi hromatografii. Vestnik MITHT. Tonkie himicheskie tehnologii, Vol. 8, № 3, 107–111.
  11. Seidel-Morgenstem, A. (2003). Preparativnaia gradientnaia hromatografiia. Journal of the Russian Mendeleev Chemical Society, Vol. XLVII, № 1, 79–89.
  12. Frolova, N. E., Usenko, V. O., Matsko, I. M. (2005). Identyfikatsiia komponentiv efirnykh olii v rezhymi preparatyvnoho vydilennia. Kharchova promyslovist, 4, 79–82.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-03-29

Як цитувати

Фролова, Н. Е., Українець, А. І., & Силка, І. М. (2016). Застосування препаративної хроматографії для виділення монофракцій складних сумішей природного походження. Technology Audit and Production Reserves, 2(4(28), 21–25. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.65452

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості