Вплив умов культивування на біосинтетичну здатність Eremothecium ashbyi Guillierm.

Автор(и)

  • Валентина Юріївна Поліщук Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», пр. Перемоги 37, м. Київ, Україна, 03056, Україна https://orcid.org/0000-0002-1284-584X
  • Олексій Мартем’янович Дуган Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», пр. Перемоги 37, м. Київ, Україна, 03056, Україна https://orcid.org/0000-0001-5594-6088

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.65470

Ключові слова:

Eremothecium ashbyi, продуцент рибофлавіну, глибинне культивування, фізіолого-біохімічні властивості

Анотація

Наведено результати досліджень фізіолого-біохімічних особливостей аскоміцету Eremothecium ashbyi F-340, який є перспективним об’єктом для отримання рибофлавіну біотехнологічним методом. Встановлено оптимальні значення рН поживного середовища, сприятливі для накопичення біомаси та рибофлавіну Eshbyi. Досліджено вплив інтенсивності перемішування на біосинтетичну здатність штаму-продуценту. Встановлено сприятливі для накопичення біомаси та рибофлавіну джерела вуглецю та азоту. Запропоновано комплексні поживні середовища, що сприяють максимальному біосинтезу рибофлавіну.

Біографії авторів

Валентина Юріївна Поліщук, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», пр. Перемоги 37, м. Київ, Україна, 03056

Асистент

Кафедра промислової біотехнології

Олексій Мартем’янович Дуган, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», пр. Перемоги 37, м. Київ, Україна, 03056

Доктор біологічних наук, професор

Кафедра промислової біотехнології

Посилання

  1. Spirichev, V. B. (2004). Theoretical and practical aspects of modern vitaminology. The Ukrainian Biochemical Journal, Vol. 76, № 4, 32–53.
  2. Stahmann, K.-P., Revuelta, J. L., Seulberger, H. (2000, May 15). Three biotechnical processes using Ashbya gossypii, Candida famata, or Bacillus subtilis compete with chemical riboflavin production. Applied Microbiology and Biotechnology, Vol. 53, № 5, 509–516. doi:10.1007/s002530051649
  3. Lim, S. H., Choi, J. S., Park, E. Y. (2001, April). Microbial Production of Riboflavin Using Riboflavin Overproducers, Ashbya gossypii, Bacillus subtilis, and Candida famata: An Overview. Biotechnology and Bioprocess Engineering, Vol. 6, № 2, 75–88. doi:10.1007/bf02931951
  4. Dmytruk, K. V., Yatsyshyn, V. Y., Voronovsky, A. Y., Fedorovych, D. V., Sibirny, A. A. (2009). Construction of riboflavin (vitamin B2) overproducers of the yeast Candida famata. Nauka ta innovacii, Vol. 5, № 6, 70–74.
  5. Shavlovskii, H. M., Lohvinenko, E. M. (1985). Sverkhsyntez flavynov u drozhzhei. The Ukrainian Biochemical Journal, Vol. 57, № 4, 98–112.
  6. Kalingan, A. E., Liao, C.-M. (2002, May). Influence of type and concentration of flavinogenic factors on production of riboflavin by Eremothecium ashbyii NRRL 363. Bioresource Technology, Vol. 82, № 3, 219–224. doi:10.1016/s0960-8524(01)00194-8
  7. Kalingan, A. E., Krishnan, M. R. V. (1997, March 21). Application of agro-industrial by-products for riboflavin production by Eremothecium ashbyii NRRL 1363. Applied Microbiology and Biotechnology, Vol. 47, № 3, 226–230. doi:10.1007/s002530050917
  8. Wu, Q.-L., Chen, T., Gan, Y., Chen, X., Zhao, X.-M. (2007, June 19). Optimization of riboflavin production by recombinant Bacillus subtilis RH44 using statistical designs. Applied Microbiology and Biotechnology, Vol. 76, № 4, 783–794. doi:10.1007/s00253-007-1049-y
  9. Kimura, S., Tokumaru, S., Kuge, K. (2008, May 14). Eremothecium ashbyi causes soybean yeast-spot and is associated with stink bug, Riptortus clavatus. Journal of General Plant Pathology, Vol. 74, № 4, 275–280. doi:10.1007/s10327-008-0097-1
  10. Kimura, S., Tokumaru, S., Kuge, K. (2009, June 10). Eremothecium coryli and E.ashbyi cause yeast spot of azuki bean. Journal of General Plant Pathology, Vol. 75, № 4, 322–324. doi:10.1007/s10327-009-0170-4
  11. Semenova, E. F., Shpichka, A. Y., Moiseeva, I. Ya. (2011). Kulturalno-morfolohicheskie i fizioloho-biokhimicheskie osobennosti vidov roda Eremotecium S.F.Ashby et W.Nowell. Fundamental Research, 6, 210–214.
  12. Shpichka, A. I., Semenova, E. F., Presniakova, E. V. (2013). Tsitomorfolohicheskoe issledovanie predstavitelei roda Eremothecium. Izvestiia vysshykh uchebnykh zavedenii. Povolzhskii rehion. Seriia «Meditsinskie nauki», 4, 53–59.
  13. Kalingan, A. E. (1998). The kinetics of riboflavin secretion by Eremothecium ashbyii nrrl 1363. Bioprocess Engineering, Vol. 18, № 6, 445–449. doi:10.1007/s004490050469
  14. Pujari, V., Chandra, T. S. (2000, September 15). Statistical optimization of medium components for improved synthesis of riboflavin by Eremothecium ashbyii. Bioprocess Engineering, Vol. 23, № 3, 303–307. doi:10.1007/pl00009127
  15. Index Fungorum. Available: http://www.indexfungorum.org. Last accessed: 18.03.2016.
  16. Buhorskii, P. S., Semenova, E. F., Rodov, V. S. (1990). Vliianie ionov vodoroda, kaliia i natriia na produktivnost hriba Eremothecium ashbyi. Mikrobiolohicheskii zhurnal, Vol. 52, № 3, 44–47.
  17. Dudka, I. A., Vasser, S. P., Ellanskaia, I. A. et al. (1982). Metody eksperimentalnoi mikolohii. Kyiv: Naukova dumka, 562.
  18. In: Ostrovskii, Yu. M. (1979). Eksperimentalnaia vitaminolohiia: Spravochnoe rukovodstvo. Minsk: Nauka i tekhnika, 552.
  19. Shpichka, A. I., Semenova, E. F., Kuznetsova, A. V. (2011). About riboflavin definition in biotechnological raw material. Modern Problems of Science and Education, 1, 30–32. doi:10.17513/spno.2011.1
  20. Mironov, V. A., Tsybulskaia, M. I., Liber, L. I. (1970). Vliianie fosfata na rost hriba Eremotecium ashbyii i biosintez flavinov. Mikrobiolohicheskaia promyshlennost, 1, 33–35.
  21. Pomortseva, N. V. (1986). Perspektyvy polucheniia vitaminov i kofermentov s pomoshchiu mikroorhanizmov (obzor). Khimiko-farmatsevticheskii zhurnal, 8, 965–974.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-03-29

Як цитувати

Поліщук, В. Ю., & Дуган, О. М. (2016). Вплив умов культивування на біосинтетичну здатність Eremothecium ashbyi Guillierm. Technology Audit and Production Reserves, 2(4(28), 35–41. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.65470

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості