Вплив електроактивованої води на розвиток поверхневої мікрофлори м’яса

Автор(и)

  • Людмила Григорівна Віннікова Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-6106-1785
  • Ксенія Володимирівна Пронькіна Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-0311-5551

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.70992

Ключові слова:

електроактивована вода, аноліт, поверхнева мікрофлора, м’ясо, бактерицидна дія

Анотація

Досліджено вплив фракцій електроактивованої води на розвиток поверхневої мікрофлори м’яса. Приведений аналіз якісного та кількісного складу поверхневої мікрофлори. Показана бактерицидна дія аноліту і приведено порівняльний аналіз дії аноліту та хімічних харчових кислот. Також приведені дані органолептичної оцінки дослідних зразків оброблених анолітом та розчинами хімічних кислот.

Біографії авторів

Людмила Григорівна Віннікова, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології м’яса, риби та морепродуктів

Ксенія Володимирівна Пронькіна, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Аспірант

Кафедра технології м’яса, риби та морепродуктів

Посилання

  1. Arzhakov, P. V. (2009). Mikroorganismy odin is osnovnyh etiologicheskih faktorov sagriasneniia miasa. Veterinarnaia patologiia, 4, 5 – 8.
  2. Skulovets, M. V., Yakimets, O. V. (2015). Faktory, vliiaiushie na kachestvo miasa pri pervichnoi pererabotke skota. Vestnik Brianskoi gosudarstvennoi sel'skohosiaistvennoi akademii, 3-1. Available: http://cyberleninka.ru/article/n/faktory-vliyayuschie-na-kachestvo-myasa-pri-pervichnoy-pererabotke-skota
  3. Milios, K. T., Drosinos, E. H., Zoiopoulos, P. E. (2014, September). Food Safety Management System validation and verification in meat industry: Carcass sampling methods for microbiological hygiene criteria – A review. Food Control, Vol. 43, 74–81. doi:10.1016/j.foodcont.2014.02.041
  4. Feoktistova, N. A. (2010). Bakterii vida bacillus polymyxa – vosbuditeli porchi produktov pitaniia. Aktual'nye voprosy mikrobiologii, virusologii, episootologii i biotehnologii, Vol. 3, 88.
  5. Mann, E., Wetzels, S. U., Pinior, B., Metzler-Zebeli, B. U., Wagner, M., Schmitz-Esser, S. (2016, July). Psychrophile spoilers dominate the bacterial microbiome in musculature samples of slaughter pigs. Meat Science, Vol. 117, 36–40. doi:10.1016/j.meatsci.2016.02.034
  6. Gill, C. O., Badoni, M. (2004, February). Effects of peroxyacetic acid, acidified sodium chlorite or lactic acid solutions on the microflora of chilled beef carcasses. International Journal of Food Microbiology, Vol. 91, № 1, 43–50. doi:10.1016/s0168-1605(03)00329-5
  7. Nesterenko, A. A., Reshetnyak, A. I., Potokina, Yu. V. (2012). Primenenie osona pri hranenii miasoproduktov. Vestnik NGIEI. 8, 55–61.
  8. Olaoye, O. A. (2014). Characteristics of lactic acid bacteria being proposed as starter cultures for extending the shelf life of a Nigerian grilled meat product tsire. Asian Journal of Science and Technology, Vol. 5, № 11, 639–643.
  9. Son, O., Golotin, V., Salyuk, E. (2014). On improving the quality of meat semifinished items on indicators of microbiological purity. Tehnicheskie nauki – ot teorii k praktike, 40. Available: http://cyberleninka.ru/article/n/problemy-povysheniya-kachestva-myasnyh-polufabrikatov-po-pokazatelyu-mikrobiologicheskoy-chistoty
  10. Shchamanaeva, E. A., Borisenko, A. A., Borisenko, L. A., Sudakova, N. V. (2007). Elektrohimicheskaia aktivatsiia kak sposob besreagentnogo regulirovaniia svoistv zhidkih pishevyh sred. Stavropol: SevKavGTU, 144.
  11. Gnatko, E. N., Kravets, V. I., Leschenko, E. V., Omelchenko, A. (2011). Emergence of the Science and Technology of Electroactivated Aqueous Solutions: Applications for Environmental and Food Safety. Environmental Security and Ecoterrorism. Netherlands: Springer, 101–116. doi:10.1007/978-94-007-1235-5_8
  12. Dydykin, A. S., Afanasev, P. A., Bogatyrev, A. N., Stehin, A. A. (2012). Teoreticheskie osnovy i prakticheskoe primenenie elektrohimicheskoi aktivatsii vody. Miasnaia industriia, 1, 44–46.
  13. Aider, M., Gnatko, E., Benali, M., Plutakhin, G., Kastyuchik, A. (2012, July). Electro-activated aqueous solutions: Theory and application in the food industry and biotechnology. Innovative Food Science & Emerging Technologies, Vol. 15, 38–49. doi:10.1016/j.ifset.2012.02.002
  14. Vinnikova, L., Pronkina, K. (2015). Vplyv elektroaktyvovanoi vody na mikrobiolohichni pokaznyky miasnoi syrovyny. Naukovi pratsi Odeskoi natsionalnoi akademii kharchovykh tekhnolohii, 48, 110–114.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-05-26

Як цитувати

Віннікова, Л. Г., & Пронькіна, К. В. (2016). Вплив електроактивованої води на розвиток поверхневої мікрофлори м’яса. Technology Audit and Production Reserves, 3(3(29), 8–12. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.70992

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості