Дослідження жирно-кислотного та мінерального складу м’якого тіла двостулкових прісноводних молюсків роду Anodonta півночі України

Автор(и)

  • Микола Павлович Головко Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська 333, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-1778-4847
  • Тетяна Миколаївна Головко Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська 333, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-7059-3620
  • Анна Олександрівна Геліх Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська 333, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-3769-1231

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.71112

Ключові слова:

прісноводні двостулкові молюски, м’яке тіло, жирні кислоти, мінеральні речовини, Йод

Анотація

Вперше визначено жирно-кислотний та мінеральний склад двостулкових прісноводних молюсків роду Anodonta півночі України та порівняно з дослідженими даними по молюскам роду Mytilus виду Mytilus galloprovincialis. Проведено дослідження кількості Йоду та важких металів, таких як Кадмій та Свинець, м’якого тіла прісноводних молюсків роду Anodonta та молюсків роду Mytilus виду Mytilus galloprovincialis.

Біографії авторів

Микола Павлович Головко, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська 333, м. Харків, Україна, 61002

Доктор технічних наук, професор

Кафедра товарознавства в митній справі

Тетяна Миколаївна Головко, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська 333, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства в митній справі

Анна Олександрівна Геліх, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська 333, м. Харків, Україна, 61002

Аспірант

Кафедра товарознавства в митній справі

Посилання

  1. Mglinets, A. I., Lovacheva, G. N., Aleshchina, N. M. et al. (2000). Spravochnik tehnologa obshestvennogo pitaniia. Moscow: Kolos, 416.
  2. Lipatov, N. N., Bashchkirov, O. I., Gevorgian, A. L. (2003). Analis alimentarnoi adekvatnosti zhirovyh komponentov perspektivnyh vidov syr'ia, balansiruiushego produkty pitaniia detei v vosraste ot 10 let. Naukoemkie i konkurentnosposobnye tehnologii produktov pitaniia so spetsial'nymi svoistvami. Uglich: VNIIMS, 255–258.
  3. Avtsyn, A. P., Zhavoronkov, A. A., Rysh, M. A., Struchkova, L. S. (2005). Mikroelementozy liudyny: etiolohiia, klasyfikatsiia, patohenez, orhanopatiia. Moscow: Medytsyna, 496.
  4. Korzun, V. N. (2009). Theoretical Basis for the Creation and Use of the Products for Special Purpose. Environment and Health, 1, 63–68.
  5. Karta iododefitsita v Ukraine: okolo 80 regionov s defitsitom ioda. (07.30.2013). Thyro.info. Available: http://thyro.info/v-ukraine-naschity-vaetsya-okolo-80-regionov-s-defitsitom-joda/
  6. Gorbunov, A. V., Lyapunov, S. M., Frontasyeva, M., Pavlov, S. S. (2015). Intake of Cl, Br, I, Se in Human Body with Food in Central Regions of the European Part of Russia. Food and Nutrition Sciences, Vol. 06, № 01, 168–178. doi:10.4236/fns.2015.61018
  7. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). (2014). Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to iodine and contribution to normal cognitive development pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 12 (1), 3517. doi:10.2903/j.efsa.2014.3517
  8. Lipatov, N. N., Sazhinov, G. Yu., Bashchkirov, O. I. (2001). Formalisovannyi analis amino- i zhirnokislotnoi sbalansirovannosti syr'ia, perspektivnogo dlia proektirovaniia detskogo pitaniia s sadavaemoi pishevoi adekvatnost'iu. Hranenie, pererabotka sel'hossyr'ia, 8, 11–14.
  9. Akulin, V. N., Shchvidkaia, S. P., Blinov, Yu. G. et al. (1995). Konservirovannye produkty is lososevyh – istochnik polinenasyshennyh zhirnyh kislot v pitanii cheloveka. Isvestiia TINRO, Vol. 118, 48–54.
  10. Chilton, F., Murphy, R., Wilson, B., Sergeant, S., Ainsworth, H., Seeds, M., Mathias, R. (2014, May 21). Diet-Gene Interactions and PUFA Metabolism: A Potential Contributor to Health Disparities and Human Diseases. Nutrients, Vol. 6, № 5, 1993–2022. doi:10.3390/nu6051993
  11. Molina-Peralta, A., Mach, N. (2014, April 28). Alimentos ricos en ácidos grasos v-3 libres de contaminantes y aptos para vegetarianos, y su importancia en el desarrollo neurológico normal. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, Vol. 18, № 2, 89–99. doi:10.14306/renhyd.18.2.26
  12. Poverin, A. D. (2008). Polinenasyshennye zhiry – vazhneishchii komponent produktov funktsional'nogo pitaniia. Hranenie i pererabotka sel'hossyr'ia, 7, 35–38.
  13. Yurkowski, M., Brockerhoff, H. (1965, March). Lysolecithinase of Cod Muscle. Journal of the Fisheries Research Board of Canada, Vol. 22, № 3, 643–652. doi:10.1139/f65-058
  14. Leshanskaia, O. (2003). Rol' transisomerov zhirnyh kislot v zhisnedeiatel'nosti cheloveka glasami himika, spetsialista po pitaniiu i kardiologa. Pishevaia promyshchlennost', 7, 54–55.
  15. Korzun, V. N., Parats, A. M., Bruslova, K. M. et al. (2004). Novi pidkhody u vyrishenni problemy likvidatsii yoddefitsytnykh zakhvoriuvan. Problemy kharchuvannia, 3, 21–25.
  16. Venturi, S., Grossi, L., Marra, G. A., Venturi, A., Venturi, M. (2003). Iodine, helicobacter pylori, stomach cancer and evolution. European EpiMarker, 2, 17.
  17. Zimmermann, M. B., Köhrle, J. (2002, October). The Impact of Iron and Selenium Deficiencies on Iodine and Thyroid Metabolism: Biochemistry and Relevance to Public Health. Thyroid, Vol. 12, № 10, 867–878. doi:10.1089/105072502761016494
  18. Golovko, N., Golovko, T., Gelikh, А. (2015). Investigation of amino acid structure of proteins of freshwater bivalve mussels from the genus Anodonta of the northern Ukraine. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, 5(11(77)), 10–16. doi:10.15587/1729-4061.2015.51072
  19. Lebedev, P. G., Usovich, A. T. (1976). Metody issledovaniia kormov, organov i tkanei zhivotnyh. Moscow: Rossel'hosisdat, 375.
  20. WHO, UNISEF, ICCIDD. (2001). Indicator for assessing Iodine Deficiency Disorders and monitoring their elimination. Geneva: WHO, WHO/Euro/NUT, 1–107
  21. Thomas, A. (2000, June 15). Fats and Fatty Oils. Ullmann’s Encyclopedia of Industrial Chemistry. Wiley-Blackwell, 73. doi:10.1002/14356007.a10_173

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-05-26

Як цитувати

Головко, М. П., Головко, Т. М., & Геліх, А. О. (2016). Дослідження жирно-кислотного та мінерального складу м’якого тіла двостулкових прісноводних молюсків роду Anodonta півночі України. Technology Audit and Production Reserves, 3(3(29), 17–23. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.71112

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості