Дослідження впливу способів обробки антиоксидантними композиціями на збереженість плодів
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.76531Ключові слова:
плоди, антиоксиданти, спосіб обробки, стрес, щодобові втрати, занурення, зрошування, аераціяАнотація
Встановлено, що на величину середніх щодобових втрат плодів при зберіганні найбільш істотний вплив має фактор обробки антиоксидантними композиціями. Обробку можна виконувати одним з наступних способів: зануренням або обприскуванням при підготовці плодів до зберігання та обприскуванням на материнській рослині перед збиранням. Аерозольний спосіб обробки плодів не дав позитивних результатів.
Посилання
- Wang, Y.-S., Tian, S.-P., Xu, Y. (2005). Effects of high oxygen concentration on pro-and anti-oxidant enzymes in peach fruits during postharvest periods. Food Chemistry, Vol. 91, № 1, 99–104. doi:10.1016/j.foodchem.2004.05.053
- McHugh, T. H., Senesi, E. (2000). Apple wraps: A novel method to improve the quality and extend the shelf life of fresh‐cut apples. Journal of Food Science, Vol. 65, № 3, 480–485. doi:10.1111/j.1365-2621.2000.tb16032.x
- Soliva-Fortuny, R. C., Martı́n-Belloso, O. (2003). New advances in extending the shelf-life of fresh-cut fruits: a review. Trends in Food Science & Technology, Vol. 14, № 9, 341–353. doi:10.1016/s0924-2244(03)00054-2
- Argenta, L. C., Fan, X., Mattheis, J. P. (2003). Influence of 1-methylcyclopropene on Ripening, Storage Life, and Volatile Production by d'Anjou cv. Pear Fruit. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 51, № 13, 3858–3864. doi:10.1021/jf034028g
- Priss, O. (2016). Effect of heat treatment with antioxidants on the content of bioactive compounds during storage of zucchini. Technology Audit And Production Reserves, 1(1(27)), 72–76. doi:10.15587/2312-8372.2016.60339
- Oms-Oliu, G., Rojas-Graü, M. A., González, L. A., Varela, P., Soliva-Fortuny, R., Hernando, M. I. H., Munuera, I. P., Fiszman, S., Martín-Belloso, O. (2010). Recent approaches using chemical treatments to preserve quality of fresh-cut fruit: A review. Postharvest Biology and Technology, Vol. 57, № 3, 139–148. doi:10.1016/j.postharvbio.2010.04.001
- Alejandra Rojas-Grau, M., Soliva-Fortuny, R., Martin-Belloso, O. (2009). Edible coatings to incorporate active ingredients to fresh-cut fruits: a review. Trends in Food Science & Technology, Vol. 20, № 10, 438–447. doi:10.1016/j.tifs.2009.05.002
- Chaves, M. M., Maroco, J. P., Pereira, J. S. (2003). Understanding plant responses to drought – from genes to the whole plant. Functional Plant Biology, Vol. 30, № 3, 239–264. doi:10.1071/fp02076
- Serdyuk, M. Ye. (2010). Vykorystannia antyoksydantnykh preparativ dlia zapobihannia biotychnym ta abiotychnym stresam pid chas zberihannia plodiv ta yahid. Available: http://elar.tsatu.edu.ua/bitstream/123456789/92/1/23.pdf
- Serdyuk, M., Baiberova, S. (2015). Oxidative stress and antioxidant systems of apple fruits protection. Journal Food Science and Technology, Vol. 9, № 2, 79–85.
- Tomás-Barberan, F. A., Ferreres, F., Gil, M. I. (2000). Antioxidant phenolic metabolites from fruit and vegetables and changes during postharvest storage and processing. Studies in Natural Products Chemistry, 739–795. doi:10.1016/s1572-5995(00)80141-6
- Wang, L., Chen, S., Kong, W., Li, S., Archbold, D. D. (2006). Salicylic acid pretreatment alleviates chilling injury and affects the antioxidant system and heat shock proteins of peaches during cold storage. Postharvest Biology and Technology, Vol. 41, № 3, 244–251. doi:10.1016/j.postharvbio.2006.04.010
- Oms-Oliu, G., Soliva-Fortuny, R., Martín-Belloso, O. (2008). Edible coatings with antibrowning agents to maintain sensory quality and antioxidant properties of fresh-cut pears. Postharvest Biology and Technology, Vol. 50, № 1, 87–94. doi:10.1016/j.postharvbio.2008.03.005
- Lisina, A. V., Onuchin, Yu. N., Vorob'ev, V. F. (2010). Vliianie obrabotok antioksidantami i vysokimi dozami SO2 na izmenenie himicheskogo sostava plodov grushi pri hranenii. Sadovodstvo i vinogradarstvo, 1, 9–11.
- Serdyuk, M., Kalitka, V., Baiberova, S. (2014). Influence of exogenous treatment with antioxidants on dynamics of phenolic compounds during storage of apples. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, 5(11(71)), 17–22. doi:10.15587/1729-4061.2014.27584
- Rodikov, S. A. (2004). Opyt obrabotki plodov antioksidantami pered zakladkoi na hranenie v sadovodcheskih hoziaistvah. Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ia, 4, 28–29.
- Bompeix Gilber Bemard, Sardo Alberto Quintino; Xeda International – Bompeix Gilbert Bernard. (24.11.95). Composition pour le traitement des fruits et legumes par thermonèbulisation et procèdè de traitement. Patent EP 2720011 France. Appl. № 9406196. Filed 20.05.94.
- Li, H. Y., Yu, T. (2001). Effect of chitosan on incidence of brown rot, quality and physiological attributes of postharvest peach fruit. Journal of the Science of Food and Agriculture, Vol. 81, № 2, 269–274. doi:10.1002/1097-0010(20010115)81:2%3C269::aid-jsfa806%3E3.0.co;2-f
- Naichenko, V. M., Zamorska, I. L. (2010). Tekhnolohiia zberihannia i pererobky plodiv ta ovochiv. Uman: Sochinskyi, 328.
- Dospehov, B. A. (1985). Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoi obrabotki rezul'tatov issledovanii). Moscow: Agropromizdat, 351.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Марина Єгорівна Сердюк, Дмитро Сергійович Степаненко, Світлана Сергіївна Байбєрова, Нона Арчилівна Гапріндашвілі
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.