Дослідження реологічних властивостей комплексів гідроколоїдів в якості плівкоутворюючих покриттів

Автор(и)

  • Людмила Григорівна Віннікова Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-6106-1785
  • Андрій В’ячеславович Кишеня Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-1763-0546
  • Ксенія Володимирівна Пронькіна Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-0311-5551

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.76571

Ключові слова:

гідроколоїди, полісахариди, плівкоутворюючі покриття, альгінат натрію, в’язкість, гелі, м'ясо

Анотація

У статті наведені результати досліджень функціонально-технологіних та реологічних властивостей гідроколоїдів різного походження та їх комплексів. Розроблено вісім комбінацій для створення плівкоутворюючих покриттів. Науково обґрунтовано доцільність використання комплексів гідроколоїдів для плівкоутворюючих покриттів, а також покращення реологічних показників за рахунок використання пластифікатору (гліцерину).

Біографії авторів

Людмила Григорівна Віннікова, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології м’яса, риби та морепродуктів

Андрій В’ячеславович Кишеня, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039

Аспірант

Кафедра м’яса, риби та морепродуктів

Ксенія Володимирівна Пронькіна, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039

Аспірант

Кафедра технології м’яса, риби та морепродуктів

Посилання

  1. Snezhko, A. G., Fedotova, A. V., Evstaf'eva, E. A. (2008). Novye upakovochnye nanomaterialy i perspektivy ih ispol'sovaniia. Miasnaia industriia, 8, 20–21.
  2. Phillips, G. O., Williams, P. A.; In: Kochetkova, A. A. (2006). Handbook of Hydrocolloids. Translation from English. St. Petersburg: GIORD, 536.
  3. Krochta, J., Perez-Gago, M. (2002, February 7). Formation And Properties Of Whey Protein Films And Coatings. Protein-Based Films and Coatings. Informa UK Limited, 159–180. doi:10.1201/9781420031980.ch6
  4. Krochta, J. (2002, February 7). Proteins as Raw Materials for Films and Coatings. Protein-Based Films and Coatings. Informa UK Limited, 1–41. doi:10.1201/9781420031980.ch1
  5. Lide, D. R. (2007). Handbook of Chemistry and Physics. CRC Taylor and Francis, 10–19.
  6. Ritala, M., Leskelä, M. (2002). Atomic layer deposition. Handbook of Thin Films. Elsevier BV, 103–159. doi:10.1016/b978-012512908-4/50005-9
  7. Enrione, J. I. (2005). Mechanical Stability of Intermediate Moisture Starch-Glycerol Systems. Nottingham: The University of Nottingham, 153.
  8. Introduction to Polymer Science. (2005, November 28). Sperling/Introduction to Physical Polymer Science, Fourth Edition. Wiley-Blackwell, 1–28. doi:10.1002/0471757128.ch1
  9. Cerqueira, M. A., Bourbon, A. I., Pinheiro, A. C., Martins, J. T., Souza, B. W. S., Teixeira, J. A., Vicente, A. A. (2011, December). Galactomannans use in the development of edible films/coatings for food applications. Trends in Food Science & Technology, Vol. 22, № 12, 662–671. doi:10.1016/j.tifs.2011.07.002
  10. Vinnikova, L., Kishenya, A. (2015). Development of coatings for meat shelf life extension based on sodium alginate. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, 3(10(75)), 63–70. doi:10.15587/1729-4061.2015.44495
  11. Snezhko, A. G., Fedotova, A. V., Evstafieva, E. A. (2008). Sovremennaia upakovka miasa i miasnyh produktov. Miasnaia industriia, 5, 40–43.
  12. Koseeva, O. V. (2008). Proektirovanie miasokombinatov po mezhdunarodnym standartam GMP. Miasnaia industriia, 2, 53–54.
  13. Snezhko, A. G., Gubanova, M. I., Semenov, G. V. (2011). Perspektivnye napravleniia primeneniia pokrytii is prirodnyh polimerov. Miasnaia industriia, 8, 43–46.
  14. Perez-Perez, C., Regalado-Gonzalez, C., Rodriguez-Rodriguez, C. A., Barbosa-Rodriguez, J. R.,Villasenor-Ortega, F.; In: Guevara-Gonzalez, R. G., Torres-Pacheco, I. (2006). Incorporation of antimicrobial agents in food packaging films and coatings. Advancences in Agricultural and Food Biotechnology. Mexico: Instituto Tecnologico de Celaya, 193–216.
  15. Khan, M. I., Adrees, M. N., Tariq, M. R., Sohaib, M. (2013). Application of edible coating for improving meat quality: A review. Pakistan Journal of Food Sciences, Vol. 23, № 2, 71–79.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-07-26

Як цитувати

Віннікова, Л. Г., Кишеня, А. В., & Пронькіна, К. В. (2016). Дослідження реологічних властивостей комплексів гідроколоїдів в якості плівкоутворюючих покриттів. Technology Audit and Production Reserves, 4(4(30), 51–56. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.76571

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості