Вплив абіотичних факторів на формування біологічно активних речовин зелені петрушки

Автор(и)

  • Любов Миколаївна Тележенко Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-6675-2625
  • Аліна Степанівна Кулик Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0001-5403-3084
  • Валентина Федорівна Жукова Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-1963-659X
  • Сергій Володимирович Кюрчев Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0001-6512-8118
  • Валентина Олександрівна Верхоланцева Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0003-1961-2149

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.76580

Ключові слова:

зелень петрушки, абіотичні фактори, аскорбінова кислота, поліфеноли, хлорофіли, каротиноїди, β-каротин

Анотація

Досліджено вплив абіотичних факторів на формування аскорбінової кислоти, фенолів, хлорофілів, каротиноїдів та β-каротину впродовж вегетації. Встановлено, що ступінь впливу погодних умов становить 15,0…41,4 %; сезону збору 20,5…55,5 %; сорту 0,0…13,5 %. Виявлено, що зелень петрушки осіннього збору накопичує більше фенольних сполук, пігментів порівняно з весняним. Весняна містить істотно більше аскорбінової кислоти.

Біографії авторів

Любов Миколаївна Тележенко, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування 

Аліна Степанівна Кулик, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра технології переробки та зберігання продукції сільського господарства

Валентина Федорівна Жукова, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат сільськогосподарських наук, старший викладач

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Сергій Володимирович Кюрчев, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології конструкційних матеріалів

Валентина Олександрівна Верхоланцева, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Старший викладач

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв

Посилання

  1. Hasler, C. M. (1998). Functional foods: their role in disease prevention and health promotion. Food Technology. Vol. 52, № 11, 63–70.
  2. Milner, J. A. (2002). Functional foods and health: a US perspective. British Journal of Nutrition, Vol. 88, № 2, 152–158. doi:10.1079/bjn2002680
  3. Jadhav, S. S., Jadhav, S. S., Vijay, S. R., Chandrakant, M. S. (2013). Daily consumption of antioxidants: - prevention of disease is better than cure. Asian J. Pharm. Res., Vol. 3, № 1, 34–40.
  4. Boivin, D., Lamy, S., Lord-Dufour, S., Jackson, J., Beaulieu, E., Cote, M., Moghrabi, A., Barrette, S., Gingras, D., Beliveau, R. (2009, January). Antiproliferative and antioxidant activities of common vegetables: A comparative study. Food Chemistry, Vol. 112, № 2, 374–380. doi:10.1016/j.foodchem.2008.05.084
  5. McDermott, J. H. (2000). Antioxidant nutrients: current dietary recommendations and research update. Journal of the American Pharmaceutical Association, Vol. 40, № 6, 785–799. doi:10.1016/s1086-5802(16)31126-3
  6. Priss, O. Р. (2014). Formation of the bioactive compounds in tomato fruits under the influence of abiotic factors. Food Science and Technology, 3 (28), 43–46.
  7. Priss, O. Р. (2015). Formation of bioactive compounds in pepper fruits under the influence of abiotic factors. Proceedings of the National University of Food Technologies, Vol. 21, № 2, 183–189.
  8. Volodarskaya, А. Т., Sklyarevsky, M. O. (1992). Green vegetables. Кyiv: Urozhay, 144.
  9. Serdyuk, M., Kalitka, V., Baiberova, S. (2014). Influence of exogenous treatment with antioxidants on dynamics of phenolic compounds during storage of apples. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, 5(11(71)), 17–22. doi:10.15587/1729-4061.2014.27584
  10. Osinska, Е., Roslon, W., Drzewiecka, M. (2012). The evaluation of quality of selected cultivars of parsley (Petroselinum sativum L. ssp. crispum). Acta scientiarum Polonorum. Hortorum cultus, Vol. 11, № 4, 47–57.
  11. Tchoupakhina, G. (2009). Abiotic Factors Defining Plant Antioxidant Pool. IKBFU's Vestnik. Ser. Natural and Medical Sciences, 7, 55–63. Available: https://journals.kantiana.ru/eng/vestnik/934/2636/ doi:10.5922/2223-2095-2009-7-8
  12. Matejkova, J., Petrikova, K. (2010). Ascorbic acid contents in selected vegetables in relation to variety, growing site, year and storage. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, Vol. 58, № 1, 95–100. doi:10.11118/actaun201058010095
  13. Priss, O. Р., Kulik, A. S. (2015). Dynamics of complex of parsley pigments at storage with the use of antioxidatic preparations. Proceedings of the National University of Food Technologies, Vol. 21, № 3, 221–227.
  14. Naichenko, V. M. (2001). Workshop on technology storage and processing of fruits and vegetables with the basics of commodity. Kyiv: FADA LTD, 211.
  15. Musiienko, M. M., Parshykova, T. V., Slavnyi, P. C. (2001). Spectrophotometric methods in practice, physiology, biochemistry and ecology of plants. Kyiv: Fitosotsiotsentr, 200.
  16. Husni, F., Elbadrawy, E., Al-Atoom, A. A. (2015). Evaluation of antioxidant and antimicrobial activities of ethanolic extracts of Parsley (Petroselinum erispum) and Coriander (Coriandrum sativum) plants grown in Saudi Arabia. International Journal, Vol. 3, № 4, 1244–1255.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-07-26

Як цитувати

Тележенко, Л. М., Кулик, А. С., Жукова, В. Ф., Кюрчев, С. В., & Верхоланцева, В. О. (2016). Вплив абіотичних факторів на формування біологічно активних речовин зелені петрушки. Technology Audit and Production Reserves, 4(4(30), 61–65. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.76580

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості