Вплив абіотичних факторів на формування біологічно активних речовин зелені петрушки
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.76580Ключові слова:
зелень петрушки, абіотичні фактори, аскорбінова кислота, поліфеноли, хлорофіли, каротиноїди, β-каротинАнотація
Досліджено вплив абіотичних факторів на формування аскорбінової кислоти, фенолів, хлорофілів, каротиноїдів та β-каротину впродовж вегетації. Встановлено, що ступінь впливу погодних умов становить 15,0…41,4 %; сезону збору – 20,5…55,5 %; сорту – 0,0…13,5 %. Виявлено, що зелень петрушки осіннього збору накопичує більше фенольних сполук, пігментів порівняно з весняним. Весняна містить істотно більше аскорбінової кислоти.
Посилання
- Hasler, C. M. (1998). Functional foods: their role in disease prevention and health promotion. Food Technology. Vol. 52, № 11, 63–70.
- Milner, J. A. (2002). Functional foods and health: a US perspective. British Journal of Nutrition, Vol. 88, № 2, 152–158. doi:10.1079/bjn2002680
- Jadhav, S. S., Jadhav, S. S., Vijay, S. R., Chandrakant, M. S. (2013). Daily consumption of antioxidants: - prevention of disease is better than cure. Asian J. Pharm. Res., Vol. 3, № 1, 34–40.
- Boivin, D., Lamy, S., Lord-Dufour, S., Jackson, J., Beaulieu, E., Cote, M., Moghrabi, A., Barrette, S., Gingras, D., Beliveau, R. (2009, January). Antiproliferative and antioxidant activities of common vegetables: A comparative study. Food Chemistry, Vol. 112, № 2, 374–380. doi:10.1016/j.foodchem.2008.05.084
- McDermott, J. H. (2000). Antioxidant nutrients: current dietary recommendations and research update. Journal of the American Pharmaceutical Association, Vol. 40, № 6, 785–799. doi:10.1016/s1086-5802(16)31126-3
- Priss, O. Р. (2014). Formation of the bioactive compounds in tomato fruits under the influence of abiotic factors. Food Science and Technology, 3 (28), 43–46.
- Priss, O. Р. (2015). Formation of bioactive compounds in pepper fruits under the influence of abiotic factors. Proceedings of the National University of Food Technologies, Vol. 21, № 2, 183–189.
- Volodarskaya, А. Т., Sklyarevsky, M. O. (1992). Green vegetables. Кyiv: Urozhay, 144.
- Serdyuk, M., Kalitka, V., Baiberova, S. (2014). Influence of exogenous treatment with antioxidants on dynamics of phenolic compounds during storage of apples. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, 5(11(71)), 17–22. doi:10.15587/1729-4061.2014.27584
- Osinska, Е., Roslon, W., Drzewiecka, M. (2012). The evaluation of quality of selected cultivars of parsley (Petroselinum sativum L. ssp. crispum). Acta scientiarum Polonorum. Hortorum cultus, Vol. 11, № 4, 47–57.
- Tchoupakhina, G. (2009). Abiotic Factors Defining Plant Antioxidant Pool. IKBFU's Vestnik. Ser. Natural and Medical Sciences, 7, 55–63. Available: https://journals.kantiana.ru/eng/vestnik/934/2636/ doi:10.5922/2223-2095-2009-7-8
- Matejkova, J., Petrikova, K. (2010). Ascorbic acid contents in selected vegetables in relation to variety, growing site, year and storage. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, Vol. 58, № 1, 95–100. doi:10.11118/actaun201058010095
- Priss, O. Р., Kulik, A. S. (2015). Dynamics of complex of parsley pigments at storage with the use of antioxidatic preparations. Proceedings of the National University of Food Technologies, Vol. 21, № 3, 221–227.
- Naichenko, V. M. (2001). Workshop on technology storage and processing of fruits and vegetables with the basics of commodity. Kyiv: FADA LTD, 211.
- Musiienko, M. M., Parshykova, T. V., Slavnyi, P. C. (2001). Spectrophotometric methods in practice, physiology, biochemistry and ecology of plants. Kyiv: Fitosotsiotsentr, 200.
- Husni, F., Elbadrawy, E., Al-Atoom, A. A. (2015). Evaluation of antioxidant and antimicrobial activities of ethanolic extracts of Parsley (Petroselinum erispum) and Coriander (Coriandrum sativum) plants grown in Saudi Arabia. International Journal, Vol. 3, № 4, 1244–1255.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Любов Миколаївна Тележенко, Аліна Степанівна Кулик, Валентина Федорівна Жукова, Сергій Володимирович Кюрчев, Валентина Олександрівна Верхоланцева
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.