Дослідження впливу функціональної добавки БК-Птиця на фізико-хімічні показники м’язової тканини курчат бройлерів
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.76592Ключові слова:
курчата-бройлери, функціональна добавка, пробіотик, фізико-хімічні показники, біологічна та енергетична цінністьАнотація
Досліджено вплив функціональної добавки БК-Птиця на фізико-хімічні показники м’язової тканини курчат-бройлерів. Визначено забійні і м'ясні якості курчат-бройлерів. Наведено фізико-хімічні показники м’яса. Також приведені дані з визначення енергетичної та біологічної цінності, а саме енергетична цінність – на 6 % та відносна біологічна цінність на 34,7 % вища ніж у контрольній групі.
Посилання
- Lukashchuk, B. O. (2013). Profilaktychna i likuvalna efektyvnist probiotychnykh, prebiotychnykh ta fitobiotychnykh preparativ za khvorob shlunkovo-kyshkovoho traktu svynei. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S. Z. Gzhytskyj, Vol. 15, № 1 (1), 174–181.
- Fuller, R., Gibson, G. R. (1998, September). Probiotics and prebiotics: microflora management for improved gut health. Clinical Microbiology and Infection, Vol. 4, № 9, 477–480. doi:10.1111/j.1469-0691.1998.tb00401.x
- Kelly, D., Tucker, L. (2004). Regulation of gut function, bacterial attachment and immunity. Poultry International, Vol. 43, № 10, 32–36.
- Lemishevskyi, V. M. (2011). Probiotyky v suchasnii veterynarnii medytsyni. Naukovi pratsi Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii. Seriia: Veterynarna medytsyna, 2, 65–72.
- Reshetnichenko, O., Orlov, L., Kriukov, V. (2012). Probiotyky v hodivli tvaryn. Tvarynnytstvo Ukrainy, 5, 25–29.
- Kotsiumbas, I. Ya., Zhyla, M. I., Shkil, M. I. (2013). Probiotyky – neobkhidna skladova pry suchasnykh tekhnolohiiakh vyroshchuvannia tvaryn. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S. Z. Gzhytskyj, Vol. 15, № 3 (2), 174–181.
- Amerah, A. M., Quiles, A., Medel, P., Sánchez, J., Lehtinen, M. J., Gracia, M. I. (2013, March). Effect of pelleting temperature and probiotic supplementation on growth performance and immune function of broilers fed maize/soy-based diets. Animal Feed Science and Technology, Vol. 180, № 1-4, 55–63. doi:10.1016/j.anifeedsci.2013.01.002
- Collins, M. D., Gibson, G. R. (1999). Probiotics, prebiotics, and synbiotics: approaches for modulating the microbial ecology of the gut. American Society for Clinical Nutrition, Vol. 69, № 5, 1052–1057.
- Polishchuk, A. A., Bulavkina, T. P. (2010). Suchasni kormovi dobavky v hodivli tvaryn ta ptytsi. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii, 2, 63–66.
- Muliak, S. V., Mizernytskyi, O. M., Mizernytskyi, O. O. (2012). Rol preparativ hrupy Laktyn-K i Bovilakt dlia pidtrymky mikrobiotsenozu y profilaktyky dysbioziv. Veterynarna medytsyna Ukrainy, 12, 22–24.
- Riepko, O. V. (2010). Vplyv probiotyka «Laktyn-K» na stan bilok syntezuiuchoi funktsii pechinky, urikemiiu i yaitsenosnist kurei. Biolohiia tvaryn, Vol. 12, № 1, 345–349.
- Jin, L. Z., Ho, Y. W., Abdullah, N., Ali, M. A., Jalaludin, S. (1998, February). Effects of adherent Lactobacillus cultures on growth, weight of organs and intestinal microflora and volatile fatty acids in broilers. Animal Feed Science and Technology, Vol. 70, № 3, 197–209. doi:10.1016/s0377-8401(97)00080-1
- Ali, M. S., Kang, G.-H., Joo, S. T. (2008, May 7). A Review: Influences of Pre-slaughter Stress on Poultry Meat Quality. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, Vol. 21, № 6, 912–916. doi:10.5713/ajas.2008.r.06
- Lucchini, F., Kmet, V., Cesena, C., Coppi, L., Bottazzi, V., Morelli, L. (1998, January). Specific detection of a probiotic Lactobacillus strain in faecal samples by using multiplex PCR. FEMS Microbiology Letters, Vol. 158, № 2, 273–278. doi:10.1111/j.1574-6968.1998.tb12832.x
- Ivanov, I. E. (2004). Testing a probiotic mixture for broiler chickens. Poultry International, Vol. 43, № J443, 44–47.
- Zhuravskaia, N. K., Alehina, L. T., Otriashchenkova, L. M. (1985). Issledovanie i kontrol' kachestva miasa i miasoproduktov. Moscow: Agrpromisdat, 296.
- Dudchik, N. V., Treilib, V. V., Melnikova, L. A. (2010). Ekspress-metod otsenki otnositel'noi biologicheskoi tsennosti belkovogo komponenta pishevyh produktov. Materialy IХ mezhdunarodnoi nauchno-prakticheskoi konferentsii «Innovatsionnye tehnologii v pishevoi promyshchlennosti», 7-8 oktiabria 2010 g. Moscow, 291–294.
- Danylenko, S. H., Harda, S. O. (2015). The use of functional additives BK-Bt in growing broiler chickens. Prodovolchi resursy, 4, 117–122.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Світлана Григорівна Даниленко, Микола Петрович Сичевський
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.