Дослідження впливу функціональної добавки БК-Птиця на фізико-хімічні показники м’язової тканини курчат бройлерів

Автор(и)

  • Микола Петрович Сичевський Інститут продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України, 02660, м. Київ, вул. Є.Сверстюка, 4-А, Україна https://orcid.org/0000-0003-1249-1495
  • Світлана Григорівна Даниленко Інститут продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України, 02660, м. Київ, вул. Є.Сверстюка, 4-А, Україна https://orcid.org/0000-0003-4470-4643

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.76592

Ключові слова:

курчата-бройлери, функціональна добавка, пробіотик, фізико-хімічні показники, біологічна та енергетична цінність

Анотація

Досліджено вплив функціональної добавки БК-Птиця на фізико-хімічні показники м’язової тканини курчат-бройлерів. Визначено забійні і м'ясні якості курчат-бройлерів. Наведено фізико-хімічні показники м’яса. Також приведені дані з визначення енергетичної та біологічної цінності, а саме енергетична цінність – на 6 % та відносна біологічна цінність на 34,7 % вища ніж у контрольній групі.

Біографії авторів

Микола Петрович Сичевський, Інститут продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України, 02660, м. Київ, вул. Є.Сверстюка, 4-А

Доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НААН, директор

Світлана Григорівна Даниленко, Інститут продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України, 02660, м. Київ, вул. Є.Сверстюка, 4-А

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу

Відділ біотехнології 

Посилання

  1. Lukashchuk, B. O. (2013). Profilaktychna i likuvalna efektyvnist probiotychnykh, prebiotychnykh ta fitobiotychnykh preparativ za khvorob shlunkovo-kyshkovoho traktu svynei. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S. Z. Gzhytskyj, Vol. 15, № 1 (1), 174–181.
  2. Fuller, R., Gibson, G. R. (1998, September). Probiotics and prebiotics: microflora management for improved gut health. Clinical Microbiology and Infection, Vol. 4, № 9, 477–480. doi:10.1111/j.1469-0691.1998.tb00401.x
  3. Kelly, D., Tucker, L. (2004). Regulation of gut function, bacterial attachment and immunity. Poultry International, Vol. 43, № 10, 32–36.
  4. Lemishevskyi, V. M. (2011). Probiotyky v suchasnii veterynarnii medytsyni. Naukovi pratsi Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii. Seriia: Veterynarna medytsyna, 2, 65–72.
  5. Reshetnichenko, O., Orlov, L., Kriukov, V. (2012). Probiotyky v hodivli tvaryn. Tvarynnytstvo Ukrainy, 5, 25–29.
  6. Kotsiumbas, I. Ya., Zhyla, M. I., Shkil, M. I. (2013). Probiotyky – neobkhidna skladova pry suchasnykh tekhnolohiiakh vyroshchuvannia tvaryn. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S. Z. Gzhytskyj, Vol. 15, № 3 (2), 174–181.
  7. Amerah, A. M., Quiles, A., Medel, P., Sánchez, J., Lehtinen, M. J., Gracia, M. I. (2013, March). Effect of pelleting temperature and probiotic supplementation on growth performance and immune function of broilers fed maize/soy-based diets. Animal Feed Science and Technology, Vol. 180, № 1-4, 55–63. doi:10.1016/j.anifeedsci.2013.01.002
  8. Collins, M. D., Gibson, G. R. (1999). Probiotics, prebiotics, and synbiotics: approaches for modulating the microbial ecology of the gut. American Society for Clinical Nutrition, Vol. 69, № 5, 1052–1057.
  9. Polishchuk, A. A., Bulavkina, T. P. (2010). Suchasni kormovi dobavky v hodivli tvaryn ta ptytsi. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii, 2, 63–66.
  10. Muliak, S. V., Mizernytskyi, O. M., Mizernytskyi, O. O. (2012). Rol preparativ hrupy Laktyn-K i Bovilakt dlia pidtrymky mikrobiotsenozu y profilaktyky dysbioziv. Veterynarna medytsyna Ukrainy, 12, 22–24.
  11. Riepko, O. V. (2010). Vplyv probiotyka «Laktyn-K» na stan bilok syntezuiuchoi funktsii pechinky, urikemiiu i yaitsenosnist kurei. Biolohiia tvaryn, Vol. 12, № 1, 345–349.
  12. Jin, L. Z., Ho, Y. W., Abdullah, N., Ali, M. A., Jalaludin, S. (1998, February). Effects of adherent Lactobacillus cultures on growth, weight of organs and intestinal microflora and volatile fatty acids in broilers. Animal Feed Science and Technology, Vol. 70, № 3, 197–209. doi:10.1016/s0377-8401(97)00080-1
  13. Ali, M. S., Kang, G.-H., Joo, S. T. (2008, May 7). A Review: Influences of Pre-slaughter Stress on Poultry Meat Quality. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, Vol. 21, № 6, 912–916. doi:10.5713/ajas.2008.r.06
  14. Lucchini, F., Kmet, V., Cesena, C., Coppi, L., Bottazzi, V., Morelli, L. (1998, January). Specific detection of a probiotic Lactobacillus strain in faecal samples by using multiplex PCR. FEMS Microbiology Letters, Vol. 158, № 2, 273–278. doi:10.1111/j.1574-6968.1998.tb12832.x
  15. Ivanov, I. E. (2004). Testing a probiotic mixture for broiler chickens. Poultry International, Vol. 43, № J443, 44–47.
  16. Zhuravskaia, N. K., Alehina, L. T., Otriashchenkova, L. M. (1985). Issledovanie i kontrol' kachestva miasa i miasoproduktov. Moscow: Agrpromisdat, 296.
  17. Dudchik, N. V., Treilib, V. V., Melnikova, L. A. (2010). Ekspress-metod otsenki otnositel'noi biologicheskoi tsennosti belkovogo komponenta pishevyh produktov. Materialy IХ mezhdunarodnoi nauchno-prakticheskoi konferentsii «Innovatsionnye tehnologii v pishevoi promyshchlennosti», 7-8 oktiabria 2010 g. Moscow, 291–294.
  18. Danylenko, S. H., Harda, S. O. (2015). The use of functional additives BK-Bt in growing broiler chickens. Prodovolchi resursy, 4, 117–122.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-07-26

Як цитувати

Сичевський, М. П., & Даниленко, С. Г. (2016). Дослідження впливу функціональної добавки БК-Птиця на фізико-хімічні показники м’язової тканини курчат бройлерів. Technology Audit and Production Reserves, 4(4(30), 56–60. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.76592

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості