Аналіз сучасного стану та історичних коренів виробництва крижаного вина

Автор(и)

  • Viktoria Ostapenko Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-8965-4224
  • Oksana Tkachenko Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-6969-6446
  • Eldar Iukuridze ТОВ «Промислово-торговельна компанія Шабо», вул. Швейцарська, 10, Шабо, Одеська обл., 67770, Україна https://orcid.org/0000-0003-1242-6431

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.80653

Ключові слова:

крижане вино, історичні корені, ринок, комерційне виробництво, преміум сегмент

Анотація

Досліджені історичні корені технології крижаного вина, а також проведено огляд перших фундаментів виробництва ексклюзивної лінійки. Виявлені найбільші центри виробництва вина преміум сегменту на сучасному ринку. Встановлено зв'язок між кліматичними умовами і рівнем виробництва крижаного вина поміж країнами. Наведено різницю маркування десертного вина у кожній країні.

Біографії авторів

Viktoria Ostapenko, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Аспірант

Кафедра технології вина та енології

Oksana Tkachenko, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра технології вина та енології

Eldar Iukuridze, ТОВ «Промислово-торговельна компанія Шабо», вул. Швейцарська, 10, Шабо, Одеська обл., 67770

Кандидат технічних наук, голова правління

Посилання

  1. Soleas, G. J., Pickering, G. J. (2007). Influence of variety, wine style, vintage and viticultural area on selected chemical parameters of Canadian Icewine. Journal of Food, Agriculture and Environment, Vol. 5, № 3-4, 97–102.
  2. History of Icewines. Wines of Canada. Available: http://www.winesofcanada.com/icewine4.html
  3. Eiswein – Ice Wine. Diwinetaste. Available: http://www.diwinetaste.com/dwt/en2007052.php
  4. The Magazine of the German Wine Institute Oechsle. Wines of Germany. Available: http://www.winesofgermany.co.uk/media/educational_documents/oechsle.gb-web-klein-klein.pdf
  5. Diggs, D. (2011, February/March). Risky Business: Making Eiswein in Germany. The German Life, 12–16.
  6. Rheinhessen (wine region). (2000). Encyclopedia Americana, 10–12.
  7. Regner, F., Wiedeck, E., Stadlbauer, A. (2000). Differentiation and identification of White Riesling clones by genetic markers. Vitis, Vol. 39, № 3, 103–107.
  8. Eiswein crowns the 2015 vintage in Germany. Wines of Germany. Available: http://www.winesofgermany.co.uk/media/press_releases/PR_Eiswein_crowns_the_vintage_2015_2.pdf
  9. Dressler, M. (2013, June). Innovation management of German wineries: from activity to capacity – an explorative multi-case survey. Wine Economics and Policy, Vol. 2, № 1, 19–26. doi:10.1016/j.wep.2013.05.002
  10. Jones, G., Hirasawa, J. (2005, May). Inniskillin and the Globalization of Icewine. Harvard Business School, Case 805-129, 1–27.
  11. Hope-Ross, P. (2006). From the Vine to the Glass: Canada’s Grape and Wine Industry. Analysis in Brief. Statistics Canada, № 11-621-MIE2006049, 1–11.
  12. Synos, K., Reynolds, A. G., Bowen, A. J. (2015, November). Effect of yeast strain on aroma compounds in Cabernet franc icewines. LWT – Food Science and Technology, Vol. 64, № 1, 227–235. doi:10.1016/j.lwt.2015.05.044
  13. White wines: Riesling. Hafner Family Estates. Available: http://www.krierfreres.lu/index_en.php?content=riesling_en
  14. Rebsorten des Straßertales. (2009). Broidl. Available: http://www.weinkontraste.at/html/img/pool/Rebsorten.pdf
  15. Black, R. E., Ulin, R. C. (2013). Wine and Culture: Vineyard to Glass. Bloomsbury Academic, 336.
  16. O’Neill, A. C. (2011). Ice wine in the Finger Lakes. Food & Beverage Magazine. Available: https://www.fb101.com/2012/01/ice-wine-in-the-finger-lakes/
  17. Ice wine is called «nectar of the gods». (16.01.2016). USA Today. Available: http://usatoday30.usatoday.com/news/nation/2006-01-16-ice-wine_x.htm
  18. Bordelon, B. (2013). New York Wine Country. New York Wine & Grape Foundation, 25.
  19. Sharon, K., Hathaway, L., Braganini, D. (2010). The History of Michigan Wines: 150 Years of Winemaking Along the Great Lakes. The History Press, 176.
  20. Hathaway, L. (2015). Michigan Ice Wine: Frozen Grapes to Dessert in a Glass. Lifestyle, 60–61.
  21. Record number of Michigan wineries make ice wine in 2002 vintage (2003, January 2). Internet Archive Wayback Machine. Available: https://web.archive.org/web/20070311053054/http://info.detnews.com/wine/columns/silfven/details.cfm?id=145
  22. Ice Wines. (2011, January 11). Ohiowino. Available: http://ohiowino.com/2011/01/ice-wines/
  23. Mazza Vineyards. Lake Erie Wine Country. Available: http://www.lakeeriewinecountry.org/wineries/mazza-vineyards
  24. Hayes, D. (1999). Historical Atlas of the Pacific Northwest: Maps of Exploration and Discovery: British Columbia, Washington, Oregon, Alaska, Yukon. Sasquatch Books, 208.
  25. Ice Baby – Ice Wine from the Pacific Northwest. (2013, December 13). Sip of Spokane. Available: http://www.sipofspokane.com/2009/01/ice-ice-baby-ice-wine-in-washington.html
  26. Winery Caves Krier Frères. Available: http://www.krierfreres.lu/
  27. The ice wine has been harvested. (26.01.2016). LuxembourgPublic. Available: http://www.luxembourg.public.lu/en/actualites/2016/01/25-vinglace/index.html
  28. A rare discovery. (2015, August 27). Enosiasti. Available: http://enosiasti.bg/en/index.php/winetourism-places/winetourism-slovenia-2/109-pra-vino
  29. Čurin – Prapotnik Winery. Víno Škrobák. Available: http://www.vinoskrobak.cz/
  30. Wines from Moravia and wines from Bohemia – Czech Republic. Wine of Czech Republic. Available: https://www.wineofczechrepublic.cz
  31. Bodren. Available: http://bodren.hr/
  32. Skavic, N. (2011). Notes on Bodren Ice and Sweet Wines from Continental Croatia. Croatian Fine Wines. Available: http://www.croatianfinewines.com/documents/Bodren_Ice_and_Sweet_Wines_Facts_Sheet_v1.0.pdf
  33. Totally Chill: Hungarian Ice Wines. (2013, January 13). PPM Hungary. Available: https://ppmhungary.wordpress.com/2013/01/13/totally-chill-hungarian-ice-wines/
  34. Wine of Moldova – a Legend Alive. Available: http://wineofmoldova.com/en/
  35. Max, A. (2005, September 25). Grape Expectations Flourish Below the Arctic Circle at Swedish Winery. Los Angeles Times. Available: http://articles.latimes.com/2005/sep/25/news/adfg-swedwine25
  36. Alberico, M. L. (2010). Il vino del ghiaccio. La tradizione del vino a Chiomonte. Comune di Chiomonte. Available: http://www.comune.chiomonte.to.it/prodotti-tipici/il-vino-del-ghiaccio/
  37. Allemang, L. (10.06.2014). A Taste of Italy in Ontario’s Wine Country. Panoram Italia. Available: http://www.panoramitalia.com/en/food-wine/article/taste-italy-ontario-s-wine-country/2689/
  38. Rahn, M. (2010, October 9). Natural Wine Meets Innovation at Villa Vinifera. Bulstack. Available: http://bulstack.com/2010/10/09/natural-wine-meets-innovation-at-villa-vinifera/
  39. Padurean, C. (03.01.2012). Vinland-ul Transilvaniei. RomaniaLibera. Available: http://www.romanialibera.ro/romania-libera/locale/vinland-ul-transilvaniei-249226
  40. Langman, J. (2009, July 17). Ice wine produced in Brazil for the first time. Decanter. Available: http://www.decanter.com/wine-news/ice-wine-produced-in-brazil-for-the-first-time-67784/
  41. Goode, J. (2011). The wines of Fanagoria. Part 3, Visiting Russia's Vineyards on the Black Sea Coast. WineAnorarak. Available: http://www.wineanorak.com/russian_vineyards_part3_Fanagoria.htm
  42. Bednarczyk, J. (09.11.2012). Jagiellonian University vineyard will make ice wine. Science and Scholarship in Poland. Available: http://scienceinpoland.pap.pl/en/news/news,392789,jagiellonian-university-vineyard-will-make-ice-wine.html
  43. Sharma, G. (2010, April 01). Icewine: A Royalty. Wine Wisdom. Available: http://wi-not.biz/2010/04/icewine-a-royalty/

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-09-29

Як цитувати

Ostapenko, V., Tkachenko, O., & Iukuridze, E. (2016). Аналіз сучасного стану та історичних коренів виробництва крижаного вина. Technology Audit and Production Reserves, 5(3(31), 46–53. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.80653

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості