Розробка білково-жирової основи цукристих кондитерських виробів для харчування спортсменів

Автор(и)

  • Сергій Володимирович Бочкарев Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Багалія, 21, м. Харків, Україна, 61020, Україна https://orcid.org/0000-0003-4399-7907
  • Вікторія Юріївна Папченко Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2А, м. Харків, Україна, 61019, Україна https://orcid.org/0000-0002-3692-0699
  • Тетяна Вікторівна Матвєєва Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019, Україна https://orcid.org/0000-0002-3867-8146
  • Василь Анатолійович Руднєв Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса, вул. Золочівська, 8а, м. Харків, Україна, 61177, Україна https://orcid.org/0000-0002-2550-3515
  • Анна Павлівна Бєлінська Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Багалія, 21, м. Харків, Україна, 61020, Україна https://orcid.org/0000-0001-5795-2799

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.81142

Ключові слова:

олії, олійне насіння, незамінні амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти, кондитерські маси

Анотація

Розроблено білково-жирову основу, збагачену незамінними амінокислотами та поліненасиченими жирними кислотами w-3 групи, у відповідності до фізіологічних потреб спортсменів, робітників важкої фізичної праці, військовослужбовців та інших верств населення. Досліджено можливість використання білково-жирової основи у виробництві цукерок з метою підвищення їх біологічної цінності, зниження калорійності і подовження строків придатності.

Біографії авторів

Сергій Володимирович Бочкарев, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Багалія, 21, м. Харків, Україна, 61020

Старший викладач

Кафедра фізичного виховання

Вікторія Юріївна Папченко, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2А, м. Харків, Україна, 61019

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, заступник директора з наукової роботи

Тетяна Вікторівна Матвєєва, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019

Кандидат технічних наук, доцент, вчений секретар

Василь Анатолійович Руднєв, Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса, вул. Золочівська, 8а, м. Харків, Україна, 61177

Кандидат хімічних наук, завідувач лабораторії фізичних, хімічних та біологічних досліджень

Анна Павлівна Бєлінська, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Багалія, 21, м. Харків, Україна, 61020

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра органічного синтезу і нанотехнологій

Посилання

  1. In: Sheah, R. (2003). Essential Fatty Acids. Encyclopedia of Behavioral Medicine. N.-Y.: Springer Science + Business Media, 709–710. doi:10.1007/springerreference_32181
  2. In: Maughan, R. J. (2000). Nutrition in Sport. N.-Y.: Blackwell Science, 680. doi:10.1002/9780470693766
  3. Burke, L. M. (2001). Nutritional Practices of Male and Female Endurance Cyclists. Sports Medicine, Vol. 31, № 7, 521–532. doi:10.2165/00007256-200131070-00007
  4. Correia-Oliveira, C. R., Bertuzzi, R., Dal’Molin Kiss, M. A. P., Lima-Silva, A. E. (2013, May 9). Strategies of Dietary Carbohydrate Manipulation and Their Effects on Performance in Cycling Time Trials. Sports Medicine, Vol. 43, № 8, 707–719. doi:10.1007/s40279-013-0054-9
  5. Zollner, N., Tato, F. (1992, November). Fatty acid composition of the diet: impact on serum lipids and atherosclerosis. The Clinical Investigator, Vol. 70, № 11, 968–1009. doi:10.1007/bf00180309
  6. Bastrikov, I. A. (2009). Razrabotka tehnologii spetsializirovannogo belkovo-uglevodnogo produkta dlia pitaniia sportsmenov. Moscow, 130.
  7. Miroedov, R. Yu. (2008). Razrabotka tehnologii spetsializirovannogo vysokobelkovogo produkta dlia pitaniia sportsmenov. Moscow, 128.
  8. Sorokina, I. M. (2012). Razrabotka tehnologii i otsenka potrebitel'skih svoistv spetsializirovannyh produktov dlia pitaniia sportsmenov s ispol'zovaniem probiotikov metabolitnogo tipa. Moscow, 193.
  9. Manukian, G. G. (2012). Razrabotka spetsializirovannogo produkta s ispol'zovaniem antioksidantov prirodnogo proishozhdeniia dlia pitaniia sportsmenov. Moscow, 193.
  10. Koleman, E. (2005). Pitanie dlia vynoslivosti. Murmansk: Tuloma, 192.
  11. Popov, A. A. (2004). Osobennosti obmena veshchestv pri razlichnyh vidah nagruzki. Kachai Muskuly, 10, 34 39.
  12. Iorgacheva, E. G. (2001). Modifikatsiia uglevodnogo sostava soevogo sgushchennogo moloka. Hranenie i pererabotka zerna, 12, 46–48.
  13. Miropolsky, I. A.; assignee: Miropolsky, I. A. (20.06.2002). Konfeta. Patent of Russian Federation 2183408, МПК7 A23G3 / 00, A23L1 / 30. Appl. № 2000125699/13. Filed 13.10.2000. Available: http://www.freepatent.ru/patents/2183408
  14. Miropolsky, I. A.; assignee: Miropolsky, I. A. (27.02.2001). Konfety. Patent of Russian Federation № 2163449, МПК7 A23G3 / 00, A23L1 / 30. Appl. № 2000117640/13. Filed 06.07.2000. Available: http://www.freepatent.ru/patents/2163449
  15. Sergunova, E. V., Samylina, I. A., Sorokina, A. A. (2001). Razrabotka pishchevogo produkta, obogashchennogo askorbinovoi kislotoi. Farmatsiia, 2, 35–36.
  16. Dudkin, M. S., Shelkunov, L. F. (1998). Pishchevye volokna i novye produkty pitaniia. Voprosy pitaniia, 2, 35–41.
  17. Yanytskyi, V. V., Obolnina, V. A. (1999). Roslynni dobavky v kondyterskykh vyrobakh. Kharchova ta pererobna promyslovist, 9, 14.
  18. Karnaushenko, L. I., Iorhachova, K. H., Kaluhyna, I. M.; assignee: Odessa State Academy of Food Technologies. (31.10.1997). Sposib vyrobnytstva pralinovykh tsukerok. Patent of Ukraine № 17928, МПК A23G3/48, A23G3/34. Filed 06.03.1997. Available: http://uapatents.com/5-17928-sposib-virobnictva-pralinovikh-cukerok.html
  19. Magomedov, G. O., Maltsev, G. P., Lobos, V. G., Starcevo, L. Y., Kolimbet, N. T., Brekhov, A. F., Sukharev, O. D., Nebrenchina, I. V.; assignee: Open Joint Stock Company «Voronezh confectionery factory». (20.07.2000). Konditerskaia massa dlia prigotovleniia konfet i nachinok. Patent of Russian Federation № 2152728, МПК7 A23G3 / 00, A23L1 / 18. Appl. № 99119124/13. Filed 09.03.1999. Available: http://www.freepatent.ru/patents/2152728
  20. Boldinа, G. N., Kondakova, I. A., Smirnova, N. I., Tyukavkina, N. A., Kolesnik, Y. A., Rulenko, I. A.; assignee: Shareholders of the Company «Moscow confectionery factory «Red October». (10.12.1997). Sposob proizvodstva massy dlia saharistyh konditerskih izdelii na zhirovoi osnove. Patent of Russian Federation № 2097977, МПК6 A23G3/00, A23G1/00. Appl. № 96121903/13. Filed 19.11.1996. Available: http://www.freepatent.ru/patents/2097977
  21. Joshi, R., Kumar, M. S., Satyamoorthy, K., Unnikrisnan, M. K., Mukherjee, T. (2005, April). Free Radical Reactions and Antioxidant Activities of Sesamol: Pulse Radiolytic and Biochemical Studies. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 53, № 7, 2696–2703. doi:10.1021/jf0489769
  22. Davis, J., Welsh, R., Volve, K., Alderson, N. (1999, July). Effects of Branched-Chain Amino Acids and Carbohydrate on Fatigue During Intermittent, High-Intensity Running. International Journal of Sports Medicine, Vol. 20, № 5, 309–314. doi:10.1055/s-2007-971136
  23. Chavarro, J. E., Rich-Edwards, J. W., Rosner, B. A., Willet, W. C. (2007). Dietary fatty acid intakes and the risk of ovulatory infertility. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 85, № 1, 231–237.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-09-29

Як цитувати

Бочкарев, С. В., Папченко, В. Ю., Матвєєва, Т. В., Руднєв, В. А., & Бєлінська, А. П. (2016). Розробка білково-жирової основи цукристих кондитерських виробів для харчування спортсменів. Technology Audit and Production Reserves, 5(3(31), 58–64. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.81142

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості