Дослідження бар'єрних властивостей пакувальних полімерних плівкових матеріалів

Автор(и)

  • Олександр Євгенович Колосов Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», пр. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03057, Україна https://orcid.org/0000-0001-8939-0591
  • Олександр Леонідович Сокольський Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», пр. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03057, Україна https://orcid.org/0000-0002-7929-3576
  • Сергій Віталійович Малецький Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», пр. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03057, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.85403

Ключові слова:

полімерна упаковка, вологопроникність, діфузія, бар'єрні властивості, масообмін

Анотація

Розглянуто особливості сталого процесу дифузії по товщині полімерного плівкового пакувального матеріалу та механізму «розчинення – дифузія». Описано результати експериментальних досліджень бар’єрних властивостей по відношенню до проникності газів і газових сумішей різних непористих полімерних плівкових пакувальних матеріалів, призначених для довготривалого зберігання продуктів. Досліджено динаміку процесу проникнення вологи всередину полімерного плівкового паковання. 

Біографії авторів

Олександр Євгенович Колосов, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», пр. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03057

Доктор технічних наук, професор, старший науковий співробітник, академік Академії наук вищої освіти України, патентний повірений України,

Кафедра хімічного, полімерного та силікатного машинобудування 

Олександр Леонідович Сокольський, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», пр. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03057

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра хімічного, полімерного та силікатного машинобудування

Сергій Віталійович Малецький, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», пр. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03057

Кафедра хімічного, полімерного та силікатного машинобудування

Посилання

  1. Selke, S. E. M., Culter, J. D. (2015). Plastics Packaging: Properties, Processing, Applications, and Regulations. Munich: Carl Hanser Verlag, 487. doi:10.3139/9783446437197
  2. Hanlon, J., Kelsey, R., Forcinio, H. (1998). Handbook of Package Engineering, Third Edition. CRC Press, 698. doi:10.1201/b18045
  3. Muravin, Ya. G., Tolmacheva, M. N., Dodonov, A. M. (1985). Primenenie polimernyh i kombinirovannyh materialov dlia upakovyvaniia pishchevyh produktov [The using of polymeric and composite materials for packaging of foodstuffs]. Moscow: Agropromizdat, 205.
  4. Steele, R. (2004). Understanding and Measuring the Shelf-Life of Food. Elsevier, 448. doi:10.1016/b978-1-85573-732-7.50002-0
  5. Kryzhanovskii, V. K., Kerber, M. L., Burlov, V. V., Panimatchenko, A. D. (2004). Proizvodstvo izdelii iz polimernyh materialov [Manufacture of products from polymeric materials]. Sankt-Petersburg: Professiia, 464.
  6. In: Gul', V. E. (1976). Polimernye plenochnye materialy [Polymeric film materials]. Moscow: Himiia, 248.
  7. Golub, O. V., Vasil'eva, S. B. (2005). Upakovka i hranenie pishchevyh produktov [Packaging and storage of food products]. Kemerovo: KTIPP, 148.
  8. Samoilov, V. Ya., Ostapchuk, V. V., Taranenko, I. M. (2012). Tehnologiia i oborudovanie upakovochnyh materialov [Technology and equipment for packaging materials]. Kharkiv: NAU n. a. N. E. Zhukovskogo «KhAI», 71.
  9. Efremov, N. F., Kolesnichenko, M. G. (2011). Tehnologiia upakovochnogo proizvodstva [Technology of the packaging production]. Moscow: MGUP, 350.
  10. Jovanovic, S., Dzunuzovic, J. (2011). Development directions of packaging made from polymer materials. Hemijska Industrija, 65 (6), 621–635. doi:10.2298/hemind111018087j
  11. Siracusa, V. (2012). Food Packaging Permeability Behaviour: A Report. International Journal of Polymer Science, 2012, 1–11. doi:10.1155/2012/302029
  12. Suput, D., Lazic, V., Levic, L., Krkic, N., Tomovic, V., Pezo, L. (2013). Characteristics of meat packaging materials and their environmental suitability assessment. Hemijska Industrija, 67 (4), 615–620. doi:10.2298/hemind120907104s
  13. Atmani, R., El Kouali, M., Talbi, M., El Brouzi, A., Ouzidan, F. (2015). Study of the Profile Concentration of a Chemical Through a Sandwich Packaging. Oriental Journal of Chemistry, 31 (3), 1659–1662. doi:10.13005/ojc/310344
  14. Schmid, M., Dallmann, K., Bugnicourt, E., Cordoni, D., Wild, F., Lazzeri, A., Noller, K. (2012). Properties of Whey-Protein-Coated Films and Laminates as Novel Recyclable Food Packaging Materials with Excellent Barrier Properties. International Journal of Polymer Science, 2012, 1–7. doi:10.1155/2012/562381
  15. Schmid, M., Sangerlaub, S., Miesbauer, O., Jost, V., Werthan, J., Stinga, C., Samain, D., Stramm, C., Noller, K., Muller, K. (2014). Water Repellence and Oxygen and Water Vapor Barrier of PVOH-Coated Substrates before and after Surface Esterification. Polymers, 6 (11), 2764–2783. doi:10.3390/polym6112764
  16. Buntinx, M., Willems, G., Knockaert, G., Adons, D., Yperman, J., Carleer, R., Peeters, R. (2014). Evaluation of the Thickness and Oxygen Transmission Rate before and after Thermoforming Mono- and Multi-layer Sheets into Trays with Variable Depth. Polymers, 6 (12), 3019–3043. doi:10.3390/polym6123019
  17. Kolosov, O. Ye. (2015). Tekhnolohiia pakuvalnoho vyrobnytstva [Technology of the packaging production]. Kyiv: VPK «Politekhnika», 247.
  18. Kolosov, O. Ye. (2015). Tekhnolohiia zberihannia kharchovoi produktsii: neupakovanoi ta upakovanoi iz zastosuvanniam polimernykh plivkovykh materialiv [Storage Technology of food products: not packaged and packed with polymer film materials]. Kyiv: VPK «Politekhnika», 179.
  19. Kolosov, O. Ye., Sidorov, D. E., Maletskiy, S. V. (2016). Proektuvannia pakuvalnykh polimernykh plivkovykh materialiv z neobkhidnymy bariernymy vlastyvostiamy. Visnyk NTUU «KPI». Seriia «Khimichna inzheneriia, ekolohiia ta resursozberezhennia, 1 (15), 15–20.
  20. In: Harper, C. A. (2005). Handbook of Plastic Processes. John Wiley & Sons, Inc., 743. doi:10.1002/0471786586
  21. Massey, L. K. (2003). Permeability Properties of Plastics and Elastomers. NY: Plastics Design Library, 601. doi:10.1016/b978-1-884207-97-6.50103-0
  22. In: Knoll, W., Advincula, R. C. (2011). Functional Polymer Films. Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, 1080. doi:10.1002/9783527638482
  23. Wagner, J. R. Jr. (2010). Multilayer Flexible Packaging. Elsevier, 258. doi:10.1016/b978-0-8155-2021-4.10019-x
  24. Briston, J. H., Katan, L. L. (1988). Plastics Films. Ed. 3. Longman Scientific & Technical, 1050.
  25. Risch, S. (2000). Migration of Toxicants and Odaractive Substances from Flexible Packaging Materials to Food. Journal of Food Technology, 7, 95–102.
  26. Choudhry, M. S., Lox, F., Buekens, A., Decroly, P. (1998). Evaluation of migrational behaviour of plastic food-contact materials: a comparison of methods. Packaging Technology and Science, 11 (6), 275–283. doi:10.1002/(sici)1099-1522(199811/12)11:6<275::aid-pts441>3.0.co;2-r
  27. De Abreu, D. A. P., Cruz, J. M., Angulo, I., Losada, P. P. (2009). Mass transport studies of different additives in polyamide and exfoliated nanocomposite polyamide films for food industry. Packaging Technology and Science, 23 (2), 59–68. doi:10.1002/pts.879
  28. Baner, A. L., Piringer, O. (2007). Preservation of quality through packaging. Plastic Packaging Materials for Food. Wiley-VCH Verlag GmbH, 1–8. doi:10.1002/9783527613281.ch01

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-11-24

Як цитувати

Колосов, О. Є., Сокольський, О. Л., & Малецький, С. В. (2016). Дослідження бар’єрних властивостей пакувальних полімерних плівкових матеріалів. Technology Audit and Production Reserves, 6(3(32), 9–16. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.85403

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості