Дослідження бар'єрних властивостей пакувальних полімерних плівкових матеріалів
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.85403Ключові слова:
полімерна упаковка, вологопроникність, діфузія, бар'єрні властивості, масообмінАнотація
Розглянуто особливості сталого процесу дифузії по товщині полімерного плівкового пакувального матеріалу та механізму «розчинення – дифузія». Описано результати експериментальних досліджень бар’єрних властивостей по відношенню до проникності газів і газових сумішей різних непористих полімерних плівкових пакувальних матеріалів, призначених для довготривалого зберігання продуктів. Досліджено динаміку процесу проникнення вологи всередину полімерного плівкового паковання.
Посилання
- Selke, S. E. M., Culter, J. D. (2015). Plastics Packaging: Properties, Processing, Applications, and Regulations. Munich: Carl Hanser Verlag, 487. doi:10.3139/9783446437197
- Hanlon, J., Kelsey, R., Forcinio, H. (1998). Handbook of Package Engineering, Third Edition. CRC Press, 698. doi:10.1201/b18045
- Muravin, Ya. G., Tolmacheva, M. N., Dodonov, A. M. (1985). Primenenie polimernyh i kombinirovannyh materialov dlia upakovyvaniia pishchevyh produktov [The using of polymeric and composite materials for packaging of foodstuffs]. Moscow: Agropromizdat, 205.
- Steele, R. (2004). Understanding and Measuring the Shelf-Life of Food. Elsevier, 448. doi:10.1016/b978-1-85573-732-7.50002-0
- Kryzhanovskii, V. K., Kerber, M. L., Burlov, V. V., Panimatchenko, A. D. (2004). Proizvodstvo izdelii iz polimernyh materialov [Manufacture of products from polymeric materials]. Sankt-Petersburg: Professiia, 464.
- In: Gul', V. E. (1976). Polimernye plenochnye materialy [Polymeric film materials]. Moscow: Himiia, 248.
- Golub, O. V., Vasil'eva, S. B. (2005). Upakovka i hranenie pishchevyh produktov [Packaging and storage of food products]. Kemerovo: KTIPP, 148.
- Samoilov, V. Ya., Ostapchuk, V. V., Taranenko, I. M. (2012). Tehnologiia i oborudovanie upakovochnyh materialov [Technology and equipment for packaging materials]. Kharkiv: NAU n. a. N. E. Zhukovskogo «KhAI», 71.
- Efremov, N. F., Kolesnichenko, M. G. (2011). Tehnologiia upakovochnogo proizvodstva [Technology of the packaging production]. Moscow: MGUP, 350.
- Jovanovic, S., Dzunuzovic, J. (2011). Development directions of packaging made from polymer materials. Hemijska Industrija, 65 (6), 621–635. doi:10.2298/hemind111018087j
- Siracusa, V. (2012). Food Packaging Permeability Behaviour: A Report. International Journal of Polymer Science, 2012, 1–11. doi:10.1155/2012/302029
- Suput, D., Lazic, V., Levic, L., Krkic, N., Tomovic, V., Pezo, L. (2013). Characteristics of meat packaging materials and their environmental suitability assessment. Hemijska Industrija, 67 (4), 615–620. doi:10.2298/hemind120907104s
- Atmani, R., El Kouali, M., Talbi, M., El Brouzi, A., Ouzidan, F. (2015). Study of the Profile Concentration of a Chemical Through a Sandwich Packaging. Oriental Journal of Chemistry, 31 (3), 1659–1662. doi:10.13005/ojc/310344
- Schmid, M., Dallmann, K., Bugnicourt, E., Cordoni, D., Wild, F., Lazzeri, A., Noller, K. (2012). Properties of Whey-Protein-Coated Films and Laminates as Novel Recyclable Food Packaging Materials with Excellent Barrier Properties. International Journal of Polymer Science, 2012, 1–7. doi:10.1155/2012/562381
- Schmid, M., Sangerlaub, S., Miesbauer, O., Jost, V., Werthan, J., Stinga, C., Samain, D., Stramm, C., Noller, K., Muller, K. (2014). Water Repellence and Oxygen and Water Vapor Barrier of PVOH-Coated Substrates before and after Surface Esterification. Polymers, 6 (11), 2764–2783. doi:10.3390/polym6112764
- Buntinx, M., Willems, G., Knockaert, G., Adons, D., Yperman, J., Carleer, R., Peeters, R. (2014). Evaluation of the Thickness and Oxygen Transmission Rate before and after Thermoforming Mono- and Multi-layer Sheets into Trays with Variable Depth. Polymers, 6 (12), 3019–3043. doi:10.3390/polym6123019
- Kolosov, O. Ye. (2015). Tekhnolohiia pakuvalnoho vyrobnytstva [Technology of the packaging production]. Kyiv: VPK «Politekhnika», 247.
- Kolosov, O. Ye. (2015). Tekhnolohiia zberihannia kharchovoi produktsii: neupakovanoi ta upakovanoi iz zastosuvanniam polimernykh plivkovykh materialiv [Storage Technology of food products: not packaged and packed with polymer film materials]. Kyiv: VPK «Politekhnika», 179.
- Kolosov, O. Ye., Sidorov, D. E., Maletskiy, S. V. (2016). Proektuvannia pakuvalnykh polimernykh plivkovykh materialiv z neobkhidnymy bariernymy vlastyvostiamy. Visnyk NTUU «KPI». Seriia «Khimichna inzheneriia, ekolohiia ta resursozberezhennia, 1 (15), 15–20.
- In: Harper, C. A. (2005). Handbook of Plastic Processes. John Wiley & Sons, Inc., 743. doi:10.1002/0471786586
- Massey, L. K. (2003). Permeability Properties of Plastics and Elastomers. NY: Plastics Design Library, 601. doi:10.1016/b978-1-884207-97-6.50103-0
- In: Knoll, W., Advincula, R. C. (2011). Functional Polymer Films. Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, 1080. doi:10.1002/9783527638482
- Wagner, J. R. Jr. (2010). Multilayer Flexible Packaging. Elsevier, 258. doi:10.1016/b978-0-8155-2021-4.10019-x
- Briston, J. H., Katan, L. L. (1988). Plastics Films. Ed. 3. Longman Scientific & Technical, 1050.
- Risch, S. (2000). Migration of Toxicants and Odaractive Substances from Flexible Packaging Materials to Food. Journal of Food Technology, 7, 95–102.
- Choudhry, M. S., Lox, F., Buekens, A., Decroly, P. (1998). Evaluation of migrational behaviour of plastic food-contact materials: a comparison of methods. Packaging Technology and Science, 11 (6), 275–283. doi:10.1002/(sici)1099-1522(199811/12)11:6<275::aid-pts441>3.0.co;2-r
- De Abreu, D. A. P., Cruz, J. M., Angulo, I., Losada, P. P. (2009). Mass transport studies of different additives in polyamide and exfoliated nanocomposite polyamide films for food industry. Packaging Technology and Science, 23 (2), 59–68. doi:10.1002/pts.879
- Baner, A. L., Piringer, O. (2007). Preservation of quality through packaging. Plastic Packaging Materials for Food. Wiley-VCH Verlag GmbH, 1–8. doi:10.1002/9783527613281.ch01
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Олександр Євгенович Колосов, Олександр Леонідович Сокольський, Сергій Віталійович Малецький
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.