Оцінка проникності натуральних ковбасних оболонок
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.85584Ключові слова:
натуральні (кишкові) ковбасні оболонки, проникність, водопроникність, ароматопроникність, жиропроникність, методи визначення проникностіАнотація
Наведено результати оцінки аромато-, водо- та жиропроникності натуральних ковбасних оболонок. Встановлено, що проникність різних видів кишкових оболонок відрізняється більш ніж у два рази, що зумовлює доцільність диференціального підходу у прогнозуванні та нормуванні їх кількісних характеристик технології та зберігання ковбас. Удосконалено та адаптовано для натуральних оболонок методи визначення їх проникності.
Посилання
- Оnishchenko, V. M., Shubina, L. Yu., Yancheva, M. O. (2009). Naukovi ta praktychni aspekty vyrobnytstva i zastosuvannia naturalnykh kovbasnykh obolonok. Kharkiv: KhDUKhT, 149.
- Yancheva, M., Onishchenko, V., But, O. (2014, July). Prioritet – effektivnost'. Tendentsii rynka kolbasnyh obolochek. Mir produktov, 36–38.
- Aksenova, T. I., Ananiev, V. V., Dvoretskaia, N. M. et al.; In: Rozantsev, E. G. (2002). Tehnologiia upakovochnogo proizvodstva. Moscow: Kolos, 184.
- Gul', V. E., Beliatskaia, O. N. (1968). Plenochnye polimernye materialy dlia upakovki pishchevyh produktov. Moscow: Pishchevaia promyshlennost', 278.
- Verghese, K., Lewis, H., Lockrey, S., Williams, H. (2015, April 9). Packaging’s Role in Minimizing Food Loss and Waste Across the Supply Chain. Packaging Technology and Science, 28 (7), 603–620. doi:10.1002/pts.2127
- Ulitskii, Z. Z. (2002). Obolochka «Poli-Pak» – nadezhnaia zashchita kolbasnyh izdelii. Miasnaia industriia, 2, 33–34.
- Levanichev, V. V. et al. (2003). Issledovanie bar'ernyh svoistv poliamidnyh obolochek. Miasnoe delo, 1, 10–11.
- Patino, J. H., Henriquez, L. E., Restrepo, D., Mendoza, M. P., Lantero, M. I., Garcia, M. A. (2014). Evaluation of polyamide composite casings with silver–zinc crystals for sausages packaging. Food Packaging and Shelf Life, 1 (1), 3–9. doi:10.1016/j.fpsl.2013.09.001
- Acerbi, F., Guillard, V., Guillaume, C., Gontard, N. (2016). Assessment of gas permeability of the whole packaging system mimicking industrial conditions. Food Packaging and Shelf Life, 8, 81–85. doi:10.1016/j.fpsl.2016.04.003
- Schmid, M., Zillinger, W., Muller, K., Sangerlaub, S. (2015). Permeation of water vapour, nitrogen, oxygen and carbon dioxide through whey protein isolate based films and coatings – Permselectivity and activation energy. Food Packaging and Shelf Life, 6, 21–29. doi:10.1016/j.fpsl.2015.08.002
- East, A. R., Samarakoon, H. C., Pranamornkith, T., Bronlund, J. E. (2015). A Review of Ethylene Permeability of Films. Packaging Technology and Science, 28 (8), 732–740. doi:10.1002/pts.2137
- Felix, J. S., Manzoli, J. E., Padula, M., Monteiro, M. (2013). Evaluation of Different Conditions of Contact for Caprolactam Migration from Multilayer Polyamide Films into Food Simulants. Packaging Technology and Science, 27 (6), 457–466. doi:10.1002/pts.2046
- Оnishchenko, V. M., Yancheva, M. O., Оstroverkh, I. S. (2009). Khimichnyi sklad kyshok ta vmist u nykh toksychnykh elementiv. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 2 (10), 466–472.
- Nagrodskii, Yu. R. (1967). Upakovochnye materialy s pokrytiem iz mikrokristallicheskih voskov. Moscow: Informstandartelektro, 39.
- Оnishchenko, V. M., Shubina, L. Yu., Yancheva, M. O., Ostroverkh, I. S., Chuiko, A. M., Shevchenko, V. H.; assignee: Kharkiv State University of Food Technology and Trade. (10.11.2010). Sposib vyznachennia aromatopronyknosti naturalnykh kovbasnykh obolonok. Patent of Ukraine № 54388, МПК А 22 С 17/00, А 22 С 13/00. Appl. № u201004445. Filed 16.04.2010. Bull. № 21, 6.
- Dergunova, A. A. (1976). Obrabotka kishok. Moscow: Pishchevaia promyshlennost', 174.
- Оnishchenko, V. M., Shubina, L. Yu., Ostroverkh, I. S. (2009). Analiz mekhanichnykh kharakterystyk naturalnykh kovbasnykh obolonok ta metodiv yikh vyznachennia. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 1 (9), 339–347.
- Tatulov, Yu. V., Krehov, N. M., Sus', I. V. (2001). Ispol'zovanie konservantov pri hranenii natural'nyh kolbasnyh obolochek. Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ia, 10, 42–44.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 В’ячеслав Миколайович Онищенко, Валерій Михайлович Михайлов, Ірина Станіславівна Островерх, Вікторія Анатоліївна Большакова, Людмила Андрониківна Скуріхіна
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.