Оцінка проникності натуральних ковбасних оболонок

Автор(и)

  • Валерій Михайлович Михайлов Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-4335-1751
  • В’ячеслав Миколайович Онищенко Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-8357-2201
  • Ірина Станіславівна Островерх Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-0911-6451
  • Вікторія Анатоліївна Большакова Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-0181-7130
  • Людмила Андрониківна Скуріхіна Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-5426-312X

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.85584

Ключові слова:

натуральні (кишкові) ковбасні оболонки, проникність, водопроникність, ароматопроникність, жиропроникність, методи визначення проникності

Анотація

Наведено результати оцінки аромато-, водо- та жиропроникності натуральних ковбасних оболонок. Встановлено, що проникність різних видів кишкових оболонок відрізняється більш ніж у два рази, що зумовлює доцільність диференціального підходу у прогнозуванні та нормуванні їх кількісних характеристик технології та зберігання ковбас. Удосконалено та адаптовано для натуральних оболонок методи визначення їх проникності.

Біографії авторів

Валерій Михайлович Михайлов, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

В’ячеслав Миколайович Онищенко, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології м’яса

Ірина Станіславівна Островерх, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра технології м’яса

Вікторія Анатоліївна Большакова, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології м’яса

Людмила Андрониківна Скуріхіна, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології м’яса

Посилання

  1. Оnishchenko, V. M., Shubina, L. Yu., Yancheva, M. O. (2009). Naukovi ta praktychni aspekty vyrobnytstva i zastosuvannia naturalnykh kovbasnykh obolonok. Kharkiv: KhDUKhT, 149.
  2. Yancheva, M., Onishchenko, V., But, O. (2014, July). Prioritet – effektivnost'. Tendentsii rynka kolbasnyh obolochek. Mir produktov, 36–38.
  3. Aksenova, T. I., Ananiev, V. V., Dvoretskaia, N. M. et al.; In: Rozantsev, E. G. (2002). Tehnologiia upakovochnogo proizvodstva. Moscow: Kolos, 184.
  4. Gul', V. E., Beliatskaia, O. N. (1968). Plenochnye polimernye materialy dlia upakovki pishchevyh produktov. Moscow: Pishchevaia promyshlennost', 278.
  5. Verghese, K., Lewis, H., Lockrey, S., Williams, H. (2015, April 9). Packaging’s Role in Minimizing Food Loss and Waste Across the Supply Chain. Packaging Technology and Science, 28 (7), 603–620. doi:10.1002/pts.2127
  6. Ulitskii, Z. Z. (2002). Obolochka «Poli-Pak» – nadezhnaia zashchita kolbasnyh izdelii. Miasnaia industriia, 2, 33–34.
  7. Levanichev, V. V. et al. (2003). Issledovanie bar'ernyh svoistv poliamidnyh obolochek. Miasnoe delo, 1, 10–11.
  8. Patino, J. H., Henriquez, L. E., Restrepo, D., Mendoza, M. P., Lantero, M. I., Garcia, M. A. (2014). Evaluation of polyamide composite casings with silver–zinc crystals for sausages packaging. Food Packaging and Shelf Life, 1 (1), 3–9. doi:10.1016/j.fpsl.2013.09.001
  9. Acerbi, F., Guillard, V., Guillaume, C., Gontard, N. (2016). Assessment of gas permeability of the whole packaging system mimicking industrial conditions. Food Packaging and Shelf Life, 8, 81–85. doi:10.1016/j.fpsl.2016.04.003
  10. Schmid, M., Zillinger, W., Muller, K., Sangerlaub, S. (2015). Permeation of water vapour, nitrogen, oxygen and carbon dioxide through whey protein isolate based films and coatings – Permselectivity and activation energy. Food Packaging and Shelf Life, 6, 21–29. doi:10.1016/j.fpsl.2015.08.002
  11. East, A. R., Samarakoon, H. C., Pranamornkith, T., Bronlund, J. E. (2015). A Review of Ethylene Permeability of Films. Packaging Technology and Science, 28 (8), 732–740. doi:10.1002/pts.2137
  12. Felix, J. S., Manzoli, J. E., Padula, M., Monteiro, M. (2013). Evaluation of Different Conditions of Contact for Caprolactam Migration from Multilayer Polyamide Films into Food Simulants. Packaging Technology and Science, 27 (6), 457–466. doi:10.1002/pts.2046
  13. Оnishchenko, V. M., Yancheva, M. O., Оstroverkh, I. S. (2009). Khimichnyi sklad kyshok ta vmist u nykh toksychnykh elementiv. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 2 (10), 466–472.
  14. Nagrodskii, Yu. R. (1967). Upakovochnye materialy s pokrytiem iz mikrokristallicheskih voskov. Moscow: Informstandartelektro, 39.
  15. Оnishchenko, V. M., Shubina, L. Yu., Yancheva, M. O., Ostroverkh, I. S., Chuiko, A. M., Shevchenko, V. H.; assignee: Kharkiv State University of Food Technology and Trade. (10.11.2010). Sposib vyznachennia aromatopronyknosti naturalnykh kovbasnykh obolonok. Patent of Ukraine 54388, МПК А 22 С 17/00, А 22 С 13/00. Appl. № u201004445. Filed 16.04.2010. Bull. № 21, 6.
  16. Dergunova, A. A. (1976). Obrabotka kishok. Moscow: Pishchevaia promyshlennost', 174.
  17. Оnishchenko, V. M., Shubina, L. Yu., Ostroverkh, I. S. (2009). Analiz mekhanichnykh kharakterystyk naturalnykh kovbasnykh obolonok ta metodiv yikh vyznachennia. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 1 (9), 339–347.
  18. Tatulov, Yu. V., Krehov, N. M., Sus', I. V. (2001). Ispol'zovanie konservantov pri hranenii natural'nyh kolbasnyh obolochek. Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ia, 10, 42–44.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-11-24

Як цитувати

Михайлов, В. М., Онищенко, В. М., Островерх, І. С., Большакова, В. А., & Скуріхіна, Л. А. (2016). Оцінка проникності натуральних ковбасних оболонок. Technology Audit and Production Reserves, 6(3(32), 22–27. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.85584

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості