Товарознавча оцінка спредів підвищеної біологічної цінності

Автор(и)

  • Андрій Миколайович Одарченко Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-4205-7286
  • Яна Юріївна Албатова Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-4053-5814
  • Катерина Вікторівна Сподар Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-6799-7701
  • Тетяна Василівна Карбівнича Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-2238-5445

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.86960

Ключові слова:

спреди, водно-масляний екстракт проростків вівса, товарознавство, підвищення біологічної та харчової цінності

Анотація

Розроблено рецептуру нового спреду підвищеної біологічної цінності з водно-масляним екстрактом проростків вівса. Проведено повну загальну товарознавчу характеристику отриманого спреду. Досліджено вплив нових спредів на організм людини. Експериментально встановлено імуностимулюючу та антиоксидантну дію, позитивний вплив на покращення травлення та скорочення часу засвоєння продукту. Обґрунтовано соціальну ефективність від споживання нового спреду, яка обумовлена значним підвищенням їх біологічної цінності, завдяки збільшенню вмісту незамінних поліненасичених жирних кислот.

Біографії авторів

Андрій Миколайович Одарченко, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра управління якістю та екологічною безпекою

Яна Юріївна Албатова, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кафедра управління якістю та екологічною безпекою

Катерина Вікторівна Сподар, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра управління якістю та екологічною безпекою

Тетяна Василівна Карбівнича, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра управління якістю та екологічною безпекою

Посилання

  1. Syrokhman, I. V., Rodak, O. Ya. (2005). Tovaroznavcha otsinka sprediv riznykh hrup. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S. Z. Gzhytskoho, 7(4(27)), Part 1, 134–138.
  2. Syrokhman, I. V., Rodak, O. Ya. (2008). Spredy funktsionalnoho pryznachennia. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S. Z. Gzhytskoho, 10(2(37)), Part 3, 167–170.
  3. Rodak, O. Ya. (2008). Spredy pidvyshchenoi biolohichnoi tsinnosti. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S. Z. Gzhytskoho, 10(3(38)), Part 3, 367–370.
  4. Semakin, F. N., Belenko, E. L.; assignee: Moscow State University of Food Production. (10.06.2010). Rastitel'no-zhirovoi spred. Patent of Russia 2391019. Appl. № 2009121759/13. Filed 09.06.2009.
  5. Kalmanovich, S. A., Drozdov, A. N., Brikota, T. B.; assignee: Kuban State University of Technology. (10.12.2009). Spred dieticheskii. Patent of Russia 2374853. Appl. № 2008118627/13. Filed 12.05.2008. Available: http://partkom.com/patent/ru2374853/
  6. Hrek, O. V., Savchenko, O. A., Tymchuk, A. V., Diatel, O. V.; assignee: National University of Food Technologies. (25.01.2011). Composition of spread with medicine plant products. Patent of Ukraine 56645. Appl. № u201007201. Filed 10.06.2010. Bull. № 2. Available: http://uapatents.com/3-56645-sklad-spredu-z-produktami-likarsko-roslini.html
  7. Hrek, O. V., Savchenko, O. A., Onopriichuk, O. O., Petryna, A. B., Tymchuk, A. V.; assignee: National University of Food Technologies. (10.07.2009). Method for production of spread with filler. Patent of Ukraine 87382. Appl. № u200712801. Filed 19.11.2007. Bull. № 13. Available: http://uapatents.com/3-87382-sposib-virobnictva-spredu-z-napovnyuvachem.html
  8. Loseva, A. I. (2006). Razrabotka i issledovanie tehnologii slivochno-rastitel'nogo spreda s antioksidantnymi svoistvami. Kemerovo, 20.
  9. Do, V. H., Mun, S., Kim, Y.-L., Rho, S.-J., Park, K. H., Kim, Y.-R. (2016). Novel formulation of low-fat spread using rice starch modified by 4-α-glucanotransferase. Food Chemistry, 208, 132–141. doi:10.1016/j.foodchem.2016.03.101
  10. Shen, Y., Kennedy, O. B., Methven, L. (2017). The effect of genotypical and phenotypical variation in taste sensitivity on liking of ice cream and dietary fat intake. Food Quality and Preference, 55, 79–90. doi:10.1016/j.foodqual.2016.08.010
  11. Kar, S., Bhattacharyya, D. K., Ghosh, M. (2016). Evaluation of Nutritional Characteristics of Health Beneficial DAG Rich oil based Spreads. Materials Today: Proceedings, 3 (10), 3375–3387. doi:10.1016/j.matpr.2016.10.019
  12. Rodak, O. Ya. (2009). Polipshennia zhyrnokyslotnoho skladu sprediv z vykorystanniam netradytsiinykh olii. Naukovi pratsi ONAKhT, 2 (36),149–152.
  13. Rodak, O. Ya. (2008). Vplyv emulhatoriv na yakist i stabilnist sprediv. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 1 (7), 365–368.
  14. Rodak, O. Ya. (2009). Vykorystannia ekstraktiv na osnovi likarsko-tekhnichnoi syrovyny yak naturalnykh antyoksydantiv dlia sprediv. Tezy dopovidei III mizhhaluzevoi mizhnar. nauk.-prakt. konf. «Kharchovi dobavky. Kharchuvannia zdorovoi ta khvoroi liudyny», Donetsk, 12-13 bereznia 2009. Donetsk: DonNUET, 116–118.
  15. Shahbazov, S. V. (2009). Zavisimost' elektrootritsatel'nosti kletochnyh iader cheloveka ot rezhima elektroforeza i vozrasta donorov. Visnyk problem biolohii i medytsyny, 2, 25–30.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-11-24

Як цитувати

Одарченко, А. М., Албатова, Я. Ю., Сподар, К. В., & Карбівнича, Т. В. (2016). Товарознавча оцінка спредів підвищеної біологічної цінності. Technology Audit and Production Reserves, 6(3(32), 42–46. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.86960

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості