Effect of alimentral factors on urine pH

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26641/2307-5279.24.4.2020.224412

Abstract

The metabolic mechanisms of humans were formed many thousands of years ago, and one of the most important factors in their formation was the diet. Rapid progress has led to a sharp change in diet, which entails changes in the biochemical processes of the body, a change in the composition of its natural environments and, as a result, leads to various diseases. Pathological acidification of human urine, contributing to the development of urolithiasis, inflammatory diseases of the urinary tract is a consequence of malnutrition. When forming a diet, in addition to the traditional characteristics of food, such as its calorie content, its protein, fat, carbohydrate, and salt content, it is necessary to take into account such an indicator as the potential renal acid load of food PRAL. A study was conducted in which 53 people took part, their diets were analyzed and the acidity of their urine was measured in dynamics. The results obtained in most cases corresponded to the expected ones calculated according to the acidity tables of the products. Patterns were established between diet and urine acidity differences. A change in urine pH was detected with medication.

References

Хартиг В. Современная инфузионная терапия. Парентеральное питание: пер. с нем. М.: Медицина, 1982, 38 с.

Моррисон В.В., Чеснокова Н.П., Бизенкова М.Н. Кислотно-основное состояние. Регуляция кислотно-основного гомеостаза (лекция 1). Международный журнал прикладных и фундаментальных исследований. 2015. № 3. С. 270–273.

Кубарко А.И., Переверзев В.А., Семенович А.А. Физиология человека: учеб. пособие в 2 ч. Минск: Выш. шк., 2010. Ч. 1. С. 288–302.

Голованов С.А., Сивков А.В., Поликарпова А.М., Дрожжева В.В., Андрюхин М.И., Просянников М.Ю. Метаболические факторы риска и формирование мочевых камней. Исследование III: Влияние pH мочи. Экспериментальная и клиническая урология. 2018. № 1. С. 84–90.

Питание и кислотно-щелочной баланс. URL: https://hozar.livejournal.com/398205.html.

Полулященко Т.А. Биохимический метод контроля функционального состояния организма юных велосипедистов на этапе начальной подготовкию Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві: зб. наук. пр. Луцьк, 2012. № 4(20). С. 457–460.

Ентшура П.В., Локэмпер И.Б., Галкин А.А. Щелочная система оздоровления. URL: https://ekniga.org/dom-i-semya/zdorove/35669-schelochnaya-sistema-ozdorovleniya.html.

Eaton S.B., Eaton 3rd S.B., Konner M.J. Paleolithic nutrition revisited: a twelve-year retrospective on its nature and implications. Eur J Clin Nutr. 1997. Vol. 51(10). P. 715–716. Doi: 10.1038/sj.ejcn.1600471.

Remer T., Dimitriou T., Manz F. Dietary potential renal acid load and renal net acid excretion in healthy, free-living children and adolescents. Am J Clin Nutr. 2003. Vol. 77(5). P. 1255–1260. Doi: 10.1093/ajcn/77.5.1255.

Прокофьева Л.В., Кормишина А.Е., Кормишин В.А. Курс лекций по общей фармакологии: учебно-методическое пособие. Ульяновск: УлГУ, 2017. С. 155.

Yang L., Wang K., Li H., Denstedt J.D., Cadieux P.A. The Influence of Urinary pH on Antibiotic Efficacy Against Bacterial Uropathogens. Urology. 2014. Vol. 84(3). P. 731.e1–731.e7. Doi: 10.1016/j.urology.2014.04.048.

О взаимодействии лекарственных средств часть II. 2007. URL: https://www.remedium.ru/doctor/therapeutics/o-vzaimodeystvii-lekarstvennykh-sredstv-chast-ii/.

Андрэ Гесснера. Воздействие на микробиом: фитотерапия в сравнении с антибиотиками. Медична газета «Здоров’я України 21 сторіччя». 2017. № 21(418). С. 51.

Published

2021-02-04

Issue

Section

Urology