Сучасні тенденції розвитку регіонального ринку м’яса в Україні.

Автор(и)

  • Дмитро Валерійович Маховський Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6725.33.2017.134100

Ключові слова:

ринок м'яса, пропозиція, попит, фонд споживання, реалізація, чистий експорт, імпорт, виробництво, ринковий механізм, ціна, місткість ринку.

Анотація

У статті представлені результати дослідження ринку м'яса в Україні та Дніпропетровській області. Визначено і проаналізовано основні тенденції в кон'юнктурі ринку м'яса в цілому і в окремих його сегментах. Досліджено реальну і потенційну ємність ринків птиці, свинини і яловичини в Україні. Встановлено та проаналізовано найбільш значущі чинники розвитку досліджуваного ринку. Розраховано потенціал зростання ринку за науково обґрунтованої норми споживання на одну людину. Висвітлено основні структурні зміни пропозиції і фонду споживання за видами м'яса, які відбулися протягом дослідженого періоду. Проведена економічна оцінка чистого експорту основних видів м'яса в Україні. Досліджено основні складові балансу м'яса і м'ясопродуктів за окремими видами. Представлені та обґрунтовані пропозиції і рекомендації щодо перспектив розвитку ринку м'яса в Україні та окремих його сегментів в умовах негат ивних соціально-економічних процесів, які відбулися в державі. Визначено пріоритетність нарощування пропозиції м'яса в Україні, як одну з основних складових механізму стабілізації цін на ринку і передумов для зростання чистого експорту.

Посилання

  1. 1. Аграрний сектор економіки України (стан і перспективи розвитку) / за ред. М. В. Зубця, П. Т. Саблука, В. Я. Месель-Веселяка, М. М. Федорова. –К.: ННЦ ІАЕ. 2011. – 1008 с.
  2. 2. Березівський П. С. Стратегічні пріоритети розвитку м’ясного скотарства / П. С. Березівський //Сталий розвиток економіки . – 2011. – №6. –С. 165–169.
  3. 3. Державна служба статистики України. Офіційний сайт. [Електронний ресурс] / Режим доступу : http://ukrstat.gov.ua
  4. 4. Дудар Т. Г. Формування ринку конкурентоспроможної агропродовольчої продукції: теорія, методика, перспективи: монографія /Т. Г. Дудар, В. Т. Дудар. – Тернопіль: Економічна думка. - 2009. – 246 с.
  5. 5. Статистичний щорічник Дніпропетровської області за 2015 р.- Дніпропетровськ. - 2015.-542 с.
  6. 6. Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України за 2016 р.: стат. зб. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua.
  7. 7. Мостенська Т. Л. Особливості формування попиту і пропозиції на ринку харчових продуктів / Т. Л. Мостенська // Економіка України. – 2003. – № 2. – С. 113– 120.
  8. 8. Тваринництво України за 2016 р.: Стат. зб. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua.
  9. 9. Шуст О. А. Оцінка впливу платоспроможного попиту на збалансованість харчування населення / О. А. Шуст // Сталий розвиток економіки. – 2011. – № 5 –14–18.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-03-02

Як цитувати

Маховський, Д. В. (2017). Сучасні тенденції розвитку регіонального ринку м’яса в Україні. Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, (33), 58–64. https://doi.org/10.31498/2225-6725.33.2017.134100

Номер

Розділ

Статті