АНАЛІЗ МЕТОДІВ ОЦІНКИ ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

  • Олена Хаджинова ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Дніпро, Україна http://orcid.org/0000-0002-7750-9791
  • Світлана Человань ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Дніпро, Україна https://orcid.org/0000-0002-7205-9277

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6725.1(38).2023.280724

Анотація

У статті подано комплексний огляд існуючих методів оцінки інноваційного потенціалу промислових підприємств. Досліджено різні підходи до оцінки інноваційного потенціалу, включаючи аналіз існуючих інноваційних проектів, аналіз ринкових умов і конкурентної ситуації, аналіз потенціалу команди та наявних ресурсів, визначення потенційних інноваційних рішень та їх впливу на бізнес, оцінка можливостей фінансування та інших ресурсів, оцінка ризиків і перешкод, розробка планів дій.

Проведено аналіз переваг та недоліків існуючих методів оцінки інноваційного потенціалу. Виявлено що, кожен з методів має свої переваги та недоліки, тому необхідно обрати метод, який найбільш відповідає конкретним потребам та характеристикам підприємства. Виявлено, що найбільш ефективним є комплексний підхід, який включає в себе використання різних методів оцінки. Він дозволяє отримати більш повну та точну картину інноваційного потенціалу підприємства та зменшити ризики при реалізації нових проектів.

У статті зроблено висновок, що жоден метод не може забезпечити комплексну оцінку інноваційного потенціалу, і що для досягнення більш точної та всебічної оцінки необхідна комбінація кількох методів, які б враховували різні аспекти, такі як наявність інтелектуальної власності, інноваційність продукції, технічні та наукові можливості, ефективність управління тощо.

 

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-25

Як цитувати

Хаджинова, О. ., & Человань, С. (2023). АНАЛІЗ МЕТОДІВ ОЦІНКИ ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ. Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, (1(38), 6–11. https://doi.org/10.31498/2225-6725.1(38).2023.280724