«Фольклорні коди» в музичному матеріалі сучасних балетів

Автор(и)

  • Olena Afonina доцент Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.1.2019.166913

Ключові слова:

«фольклорні коди», музичний матеріал, фольклорний матеріал, сучасний балет, лібрето

Анотація

Мета – виявити «фольклорні коди» в музичному матеріалі сучасних балетів. Методологія роботи ґрунтується на використанні методів порівняльного аналізу; узагальнення для концептуалізації і розширення змістів «фольклорних кодів» у сучасних балетах. Наукова новизна роботи полягає в актуалізації фольклорних кодів у балетній музиці Є. Станковича, Ю. Шевченка і змісті сучасних балетів Р. Поклітару, М. Шрьодера. Висновки. Ґрунтуючись на аналізі сучасних балетів, виявлені «фольклорні коди», які містяться в назві, лібрето творів і музичному матеріалі. У музичному матеріалі композитори звертаються до цитат народних інтонацій та їх трансформацій, які більше нагадують алюзії або ремінісценції на фольклорний матеріал. В першу чергу назви творів наштовхують реципієнтів на сприйняття образів, які розкриваються «фольклорними кодами» як інформацією історично усталеною. Для авторів використання фольклорного матеріалу стає процесом виявлення додаткових смислів відомих кодів. Вживання «фольклорних кодів» у символічному мистецтві танцю включає в себе приховані компоненти знакової системи – рухів, костюмів, сценічного оформлення, що допомагає глядачеві зануритися в світ алюзій і казки при розкритті змісту творів.

Біографія автора

Olena Afonina, доцент Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв

доктор мистецтвознавства, доцент

Посилання

Голинська О. Євген Станкович: “Балет як мистецтво буде жити стільки, скільки житиме людство, музика” // Український інтернет-журнал «Музика», 6.04.2016 URL: http://mus.art.co.ua/evhen-stankovych-balet-yak-mystetstvo-bude-zhyty-stilky-skilky-zhytyme-lyudstvo-muzyk (дата обращения: 11.02.2019).

Зинькевич Е. Симфонические гиперболы: О музыке Евгения Станковича. Сумы, 1999. 252 с.

Никулина А. Ревью: “Вечера на хуторе близ Диканьки” в Национальной опере Украины URL: https://balletristic.com/revju-vechera-na-hutore-bliz-dikanki-v-nacionalnoj-opere-ukrainy/ (дата обращения: 11.02.2019).

Golinskaya O. (2016). Yevhen Stankovych: "Ballet as art will live as humanity, music". Ukrainian Internet magazine "Muzika", April 6, 2016 URL: http://mus.art.co.ua/evhen -stankovych-balet-yak-mystetstvo-bude-zhyty-stilky-skilky-zhytyme-lyudstvo-muzyk [in Ukrainian].

Zinkevich E. (1999). Symphonic hyperbole: About the music of Yevgeny Stankovich. Sumy [in Russia].

Nikulina A. (2017). Review: "Evenings at a farm near Dikanka" at the National Opera of Ukraine URL: https://balletristic.com/revju-vechera-na-hutore-bliz-dikanki-v-nacionalnoj-opere-ukrainy [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-22

Номер

Розділ

Мистецтвознавство