DOI: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2019.169056

Development of carotenoid bisquits "sancakes" with the use of natural vegetable nanosupplements for healthy nutrition

Viktoriya Pogarskaya, Raisa Pavlyuk, Ludmila Radchenko, Leonida Bilenko, Tetiana Stukonozhenko, Nadiya Maximova, Svitlana Loseva

Abstract


The technology of carotinoid biscuits "SunCakes" for healthy nutrition is suggested, scientifically substantiated and developed using natural vegetable nanosupplements from carotene-containing fruits and vegetables (apricot, sea buckthorn, pumpkin, carrots). Carotenoid biscuits are intended for implemenation on food enterprises, restaurants and trade establishments. It is shown that new biscuits differ in high content of natural b-carotene (3.5...5.0 mg per 100 g). The use of 100 grams of carotenoid biscuits can satisfy the daily needs of the human body in b-carotene


Keywords


health products; carotene biscuits; natural vegetable nanosupplements; -carotene; carotene-containing fruits and vegetables

References


Pavlyuk, R. Yu., Pogarskaya. V. V., Pavlyuk, V. A. et. al.; Pavlyuk, R. Yu. (Ed.) (2017). Encyclopedia of food: Vol. 5 Biologically active additives. Kharkiv: World of Books, 406.

FAO/WHO/UNU. Dietary protein quality evalution in human nutrition. Report of an FAO Expert Consultation (2013). Food and agriculture organization of the united nations Rome, 92. Available at: http://www.fao.org/ag/humannutrition/35978-02317b979a686a57aa4593304ffc17f06.pdf

FAO/WHO/UNU. Global Strategy for Nutrition, Physical Activity and Health – 2004. Resolution WHA.55.23 adopted by the World Health Assembly. Geneva: World Health Organization, 2004. Available at: https://www.who.int/publications/list/9241592222/ru/

Pavliuk, R. Yu., Poharska, V. V., Radchenko, L. O., Pavliuk, V. A., Tauber, R. D. et. al. (2017). New direction of deep processing of food raw materials. Kharkiv, Fact, 380.

Poharskaya, V. V., Pavlyuk, R. Yu. et. al. (2013). Activation of hydrophilic properties of carotenoids of vegetative raw materials. Kharkiv: Finart, 345.

Zosya, A., Kanars, K., Khurin, F. K., Ivleva, A. R. (2016). Frends in the development of confectionery technology froceldings. YSUET, 3.

Clarke, C. (2015). The Science of the Ice Cream. Royal Society of Chemistry, 183.

Lomtsov, A. С. (2011). Use of beekeeping products for increasing the nutritional value of cakes and cakes. Technics and food technology, 3, 4–11.

Tipsina, N. N. (2013). Use of sea buckthorn straw in confectionery production. Vesnik Kras SAU, 5, 223–228.

Shcherbakova, Е. I. (2014). Obosnovanie ispolzovaniia netraditsionnogo syria v proizvodstve muchnykh konditerskikh. Vestnik IUUrGU. Seriia: Pishchevye i biotekhnologii», 3, 94–99.

Tabatorovich, A. N., Reznichenko, I. Iu. (2015). Osobennosti khimicheskogo sostava iablochnogo piure kak osnova identifikatsii. Tekhnika i tekhnologiia pishchevykh proizvodstv, 3, 153–160.

Fefelova, I. A. (2011). Otsenka pishchevoi i vitaminnoi tsennosti iagod v khlebobulochnykh izdeliiakh. Vestnik KrasGAU, 8, 237–240.

Pavlyuk, R., Pogarska, V., Radchenko, L., Tauber, R. D., Timofeyeva, N. (2016). Deep processing of carotene-containing vegetables and obtaining nanofood with the use of equipment of new generation. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (82)), 36–42. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76232


GOST Style Citations


Энциклопедия питания: Т. 5 Биологически активные добавки / Павлюк Р. Ю., Погарская В. В., Павлюк В. А. и др.; ред. Р. Ю. Павлюк. Харьков: Мир Книг, 2017. 406 с.

FAO/WHO/UNU. Dietary protein quality evalution in human nutrition. Report of an FAO Expert Consultation // Food and agriculture organization of the united nations Rome. 2013. Vol. 92. URL: http://www.fao.org/ag/humannutrition/35978-02317b979a686a57aa4593304ffc17f06.pdf

FAO/WHO/UNU. Глобальная стратегия по питанию, физической активности и здоров’ю – 2004 // РезолюцияWHA.55.23 принята сессией Всемирной ассамблеи здравоохранения. Женева: World Health Organization, 2004. URL: https://www.who.int/publications/list/9241592222/ru/

Новий напрямок глибокої переробки харчової сировини: монографія / Павлюк Р. Ю., Погарська В. В., Радченко Л. О., Павлюк В. А., Таубер Р. Д. та ін. Харків: Факт, 2017. 380 c.

Активация гидрофильных свойств каротиноидов растительного сырья: монография / Погарская В. В., Павлюк Р. Ю. и др. Харьков: Финарт, 2013. 345 с.

Frends in the development of confectionery technology froceldings / Zosya A., Kanars K., Khurin F. K., Ivleva A. R. // YSUET. 2016. Issue 3.

Clarke C. The Science of the Ice Cream. Royal Society of Chemistry, 2015. 183 p.

Ломцов А. С. Использование продуктов пчеловодства для повышения пищевой ценности тортов и пироженых // Техника и технология пищевых продуктов. 2011. № 3. С. 4–11.

Типсина Н. Н. Использование порошка облепихи в производстве кондитерских изделий // Весник Крас ГАУ. 2013. № 5. С. 223–228.

Щербакова Е. И. Обоснование использования нетрадиционного сырья в производстве мучных кондитерских // Вестник ЮУрГУ. Серия: Пищевые и биотехнологии». 2014. № 3. С. 94–99.

Табаторович А. Н., Резниченко И. Ю. Особенности химического состава яблочного пюре как основа идентификации // Техника и технология пищевых производств. 2015. № 3. C. 153–160.

Фефелова И. А. Оценка пищевой и витаминной ценности ягод в хлебобулочных изделиях // Вестник КрасГАУ. 2011. № 8. С. 237–240.

Deep processing of carotene-containing vegetables and obtaining nanofood with the use of equipment of new generation / Pavlyuk R., Pogarska V., Radchenko L., Tauber R. D., Timofeyeva N. // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2016. Vol. 4, Issue 11 (82). P. 36–42. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76232 







Copyright (c) 2019

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2313-8416 (Online), ISSN 2313-6286 (Print)