DOI: https://doi.org/10.15587/2519-4852.2019.157947

Розробка методики кількісного визначення біологічно активних речовин екстракту ласкавцю золотистого у складі комбінованої лікарської форми

Alla Glushchenko, Ivan Bezruk, Nataliia Bevz, Liudas Ivanauskas, Victoriya Georgiyants

Анотація


На сьогодні все більшого розповсюдження набувають комбіновані лікарські засоби. Поєднання активних фармацевтичних інгредієнтів необхідно для підвищення терапевтичного ефекту або скорочення терміну лікування, або запобігання можливих ускладнень.

Метою роботи – є розробка методики кількісного визначення біологічно активних сполук сухого екстракту ласкавцю золотистого у складі комбінованої лікарської форми сиропу у суміші з лоратадином.

Методи. Ідентифікацію флавоноїдів в екстракті здійснювали методом ВЕРХ. Для визначення кількісного вмісту речовин флавоноїдної будови використовували метод абсорбційної спектрофотометрії у видимій ділянці спектру, який базується на утворенні забарвлених комплексів флавоноїдів з розчином алюмінію хлориду у кислому середовищі.

Результати дослідження. У результаті проведених досліджень розроблено спектрофотометричну методику кількісного визначення суми флавоноїдів у комбінованому сиропі з лоратадином та екстрактом ласкавця сухим. Методом ВЕРХ визначено флавоноїди, що містяться в екстракті. Отримані забарвлені комплекси спиртових вилучень із сиропу після реакції взаємодії з розчином алюмінію хлориду в оцтовокислому середовищі характеризувалися наявністю максимумів поглинання за довжини хвилі 412 нм. Вплив фонового поглинання є незначущим δnoise=0,25 %  max δ=0,51 %. Вивчені валідаційні характеристики методики свідчать про лінійну залежність кількості суми флавоноїдів у перерахунку на рутин в діапазоні концентрації екстракту ласкавцю золотистого в сиропі від 80 % до 120 %, так як величина коефіцієнта кореляції (r) складає 0,9999 ³ 0,9981; кутовий коефіцієнт лінійної залежності (b) дорівнює 0,9947, вільний член лінійної залежності (а) – 0,52 £ 1,60. Методика прецизійна, оскільки значення відносного довірчого інтервалу менше критичного значення для збіжності результатів: D % = 0,37 ≤ 2,60 і виконується критерій незначущості систематичної похибки d = 0,01.

Висновки. Методом ВЕРХ встановлено наявність у сухому екстракті надземної частини ласкавцю золотистого речовин флавоноїдної будови, що спонукало до стандартизації діючої речовини у сиропі за сумою саме цих біологічно активних сполук. Розроблено спектрофотометричну методику кількісного визначення у видимій ділянці суми флавоноїдів у перерахунку на рутин у комбінованій лікарській формі у вигляді сиропу у присутності іншого діючого інгредієнту лоратадину


Ключові слова


Ласкавець золотистий; сироп; хімічний склад; флавоноїди; спектрофотометрія у видимій ділянці; ВЕРХ

Повний текст:

PDF (English)

Посилання


Protokoly provizora (farmatsevta) pry vidpusku bezretsepturnykh likarskykh zasobiv. 1.1.1. Symptomatychne likuvannia alerhii (2007). Nakaz MOZ Ukrainy No. 838. 18.12.2007.

Olennikov, D. N., Partilkhaev, V. V. (2013). Flavonoids and phenylpropanoids from several species of Bupleurum growing in Buryatia. Chemistry of Natural Compounds, 48 (6), 1078–1082. doi: http://doi.org/10.1007/s10600-013-0471-x

Wang, B.-J., Liu, C.-T., Tseng, C.-Y., Wu, C.-P., Yu, Z.-R. (2004). Hepatoprotective and antioxidant effects of Bupleurum kaoi Liu (Chao et Chuang) extract and its fractions fractionated using supercritical CO2 on CCl4-induced liver damage. Food and Chemical Toxicology, 42 (4), 609–617. doi: http://doi.org/10.1016/j.fct.2003.11.011

Naboka, O. I., Khuari, S. Z., Koshova, O. Yu., Hlushchenko, A. V. (2014). Doslidzhennia farmakodynamiky vodnoho ta spyrtovoho ekstraktiv laskavtsia zolotystoho. Klinichna farmatsiia, 18 (4), 58–61.

Biryukova, N. M., Ostrovskaya, A. M., Sokolov, V. G., Kukhareva, L. V., Ignatenko, V. A., Gil', T. V. (2011). Issledovanie soderzhaniya i sostava flavonoidov i fenilkarbonovykh kislot rasteniy roda Bupleurum L., kul'tivirovannykh v Belarusi. Vestnik farmatsii, 4 (54), 23–30.

Jiang, X.-J., Tang, J.-C., Bay, H.-J. (2010). Visible Spectrophotometric Determination of Total Flavonoids in Capparis spinosa L. Buds. Food Science, 31 (18), 252–254.

Wan, D., Chen, Y., Wang, J. (2010). Determination of total flavonoids in three Sedum crude drugs by UV-Vis spectrophotometry. Pharmacognosy Magazine, 6 (24), 259–263. doi: http://doi.org/10.4103/0973-1296.71784

Hlushchenko, A. V., Heorhiiants, V. A., Bevz, N. Yu. (2014). Pat. No. 88494 UA. Sposib kilkisnoho vyznachennia flavonoidiv u nadzemnii chastyni laskavtsia zolotystoho. MPK: G01J 3/30, G01N 21/00. No. u201306849; declareted: 31.05.2013; published: 25.03.2014; Bul. No. 6, 3.

Derzhavna Farmakopeia Ukrainy. Vol. 1 (2015). Kharkiv: Derzhavne pidpryiemstvo «Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv», 1128.

Glushchenko, A. V., Georgiyants, V. A., Bevz, N. Yu. (2014). Development and evaluation of validation characteristics of the quantitative determination method for loratadine in the syrup. New of Pharmacy, 1 (77), 31–35. doi: http://doi.org/10.24959/nphj.14.1930


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Protokoly provizora (farmatsevta) pry vidpusku bezretsepturnykh likarskykh zasobiv. 1.1.1. Symptomatychne likuvannia alerhii: Nakaz MOZ Ukrainy # 838. 18.12.2007.

Olennikov D. N., Partilkhaev V. V. Flavonoids and phenylpropanoids from several species of Bupleurum growing in Buryatia // Chemistry of Natural Compounds. 2013. Vol. 48, Issue 6. P. 1078–1082. doi: http://doi.org/10.1007/s10600-013-0471-x 

Hepatoprotective and antioxidant effects of Bupleurum kaoi Liu (Chao et Chuang) extract and its fractions fractionated using supercritical CO2 on CCl4-induced liver damage / Wang B.-J. et. al. // Food and Chemical Toxicology. 2004. Vol. 42, Issue 4. P. 609–617. doi: http://doi.org/10.1016/j.fct.2003.11.011 

Doslidzhennia farmakodynamiky vodnoho ta spyrtovoho ekstraktiv laskavtsia zolotystoho / Naboka O. I. et. al. // Klinichna farmatsiia. 2014. Vol. 18, Issue 4. P. 58–61.

Issledovanie soderzhaniya i sostava flavonoidov i fenilkarbonovykh kislot rasteniy roda Bupleurum L., kul'tivirovannykh v Belarusi / Biryukova N. M. et. al. // Vestnik farmatsii. 2011. Issue 4 (54). P. 23–30.

Jiang X.-J., Tang J.-C., Bay H.-J. Visible Spectrophotometric Determination of Total Flavonoids in Capparis spinosa L. Buds // Food Science. 2010. Vol. 31, Issue 18. P. 252–254.

Wan D., Chen Y., Wang J. Determination of total flavonoids in three Sedum crude drugs by UV-Vis spectrophotometry // Pharmacognosy Magazine. 2010. Vol. 6, Issue 24. P. 259–263. doi: http://doi.org/10.4103/0973-1296.71784 

Sposib kilkisnoho vyznachennia flavonoidiv u nadzemnii chastyni laskavtsia zolotystoho: Pat. No. 88494 UA. MPK: G01J 3/30, G01N 21/00 / Hlushchenko A. V., Heorhiiants V. A., Bevz N. Yu. No. u201306849; declareted: 31.05.2013; published: 25.03.2014; Bul. No. 6. 3 p.

Derzhavna Farmakopeia Ukrainy. Vol. 1. Kharkiv: Derzhavne pidpryiemstvo «Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv», 2015. 1128 p.

Glushchenko A. V., Georgiyants V. A., Bevz N. Yu. Development and evaluation of validation characteristics of the quantitative determination method for loratadine in the syrup // New of Pharmacy. 2014. Issue 1 (77). P. 31–35. doi: http://doi.org/10.24959/nphj.14.1930 







Copyright (c) 2019 Alla Glushchenko, Ivan Bezruk, Nataliia Bevz, Liudas Ivanauskas, Victoriya Georgiyants

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2519-4852 (Online), ISSN 2519-4844 (Print)