ОСОБЛИВОСТІ ЖАНРОВОЇ ПАЛІТРИ ТА ЗАСОБІВ ВИРАЗНОСТІ У СУЧАСНИХ ТВОРАХ ДЛЯ ДУХОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ (на прикладі творчості дніпропетровських композиторів)

Автор(и)

  • Valeriy Hromchenko Дніпропетровська академія музики ім. М.Глінки, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.3.2016.138968

Ключові слова:

жанр, засоби виразності, композитор, твір, виконавець, інтродукція, діалог, інструментальне соло, прелюдія, художній образ

Анотація

Мета роботи. Дослідження пов’язане з розкриттям жанрової палітри та властивостей засобів художньої виразності у творах для духових академічних інструментів дніпропетровських композиторів Олександра Нежигая, Валентини Мартинюк та Олени Кривулі. Методологія дослідження полягає в застосуванні системного, інформаційного, історичного та аксіологічного підходів загальнонаукової методологічної бази, що дає змогу розкрити й проаналізувати жанрові явища та певні засоби виразності з художньо-композиційного арсеналу дніпропетров- ських композиторів. Наукова новизна полягає в розширені жанрового, виразового, а також концертного й навчально-педагогічного спектрів сучасного духового музично-виконавського мистецтва. Особливу цінність представляє увага науковця до сучасних творів митців дніпропетровського регіонального відділення Національної спілки композиторів України. Висновки. Дослідження жанрового еволюціонування засвідчує процеси сталої регенерації та певного поновлення відповідних жанрових явищ, а саме інтродукції, інструментального соло та прелюдії.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-10-21

Номер

Розділ

Відгуки. Рецензії. Повідомлення