Тенденції розвитку прикладних соціально-комунікаційних технологій у медичній галузі: мобільні застосунки та програми у сфері охорони здоров’я

Автор(и)

  • Оксана Тур
  • Вікторія Шабуніна
  • Володимир Маслак

DOI:

https://doi.org/10.32461/2409-9805.2.2023.284658

Анотація

Мета статті – здійснити комплексний аналіз тенденцій розвитку прикладних соціально-комунікаційних технологій у медичній галузі, зокрема простежити динаміку зростання кількості мобільних застосунків і програм у сфері охорони здоров’я. Методологічну основу дослідження склали загальнонаукові та спеціальні методи вивчення проблематики, використання яких дало змогу досягти поставленої мети. Сукупність застосованих методів уможливила з’ясувати логічну послідовність, тенденції розвитку прикладних соціально-комунікаційних технологій у сучасному інформаційному просторі суспільства. Основним став принцип історизму, який передбачає розгляд будь-якого явища в його саморозвитку під впливом різноманітних факторів. Історико-системний метод спрямований на аналіз соціуму як цілісності та трансформацій усередині нього, спричинених змінами в інформаційно-комунікаційному просторі. Кількісні методи були залучені для обробки результатів аналітичних досліджень, а також діагностики досліджуваних явищ. Наукова новизна роботи полягає в розширенні уявлень про тенденції розвитку прикладних соціально-комунікаційних технологій у медичній галузі. Завдяки дослідженню, яке провели автори, були проаналізовані сучасні вітчизняні медичні інформаційні системи, можливості їх взаємодії з eHealth, а також визначені пріоритетні технологічні напрями медичної сфери, як-от: віртуальна реальність, 3D-друк, робототехніка, штучний інтелект, розширена реальність, світова мережа медичних об’єктів, пристрої для носіння, смарттехнології, точна (персоналізована) медицина. Автори констатують, що за останні роки зросла увага до застосунків, мобільних сенсорів і цифрових засобів масової інформації з метою отримання допомоги в підтримці свого здоров’я. Висновки. Проведене дослідження дало змогу визнати позитивну динаміку зростання мобільних застосунків і програм у галузі охорони здоров’я та окреслити тенденції подальшого розвитку інформаційних технологій у медичній сфері.

Ключові слова: система охорони здоров’я, інформаційні технології, медичні інформаційні системи, мобільні застосунки в галузі охорони здоров’я.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-04

Номер

Розділ

Статті