ДІЯЛЬНІСТЬ БІБЛІОТЕК ПО ІНФОРМАЦІЙНО- КОМУНІКАЦІЙНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЮ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СФЕРИ У ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ
DOI:
https://doi.org/10.32461/2409-9805.3.2019.187985Ключові слова:
бібліотеки, готелі-бібліотеки, бібліотекар вина, бібліотекар сиру, цифровий розрив.Анотація
Мета роботи. Виявити та охарактеризувати діяльність бібліотек по інформаційно- комунікаційному забезпеченню готельно-ресторанної сфери у зарубіжних країнах. Методологія дослідження полягає у використанні методів прямого та зворотного аналізів зарубіжної практики щодо даної проблематики. Наукова новизна статті полягає у розкритті діяльності бібліотек по інформаційному забезпеченні готельно-ресторанної сфери у зарубіжних країнах. Висновки. У зарубіжній практиці поєднання готельно-ресторанного сервісу з бібліотеками створює нові напрями діяльності; можливість вдосконалювати існуючі моделі. Такі нові підходи забезпечують комфортні умови для науковців, любителів читати, поціновувачів першоджерел і унікальної інформації та працівників сфери гостинності. Зарубіжний досвід чітко дає зрозуміти, що за потреби бібліотекар може освоїти вузьку спеціалізацію і стати незамінним працівником для сфери готельно-ресторанних послуг, як у випадку з бібліотекарем сиру і бібліотекарем вина. Крім того збільшується рівень поінформованості фахівців за умови користування послугами бібліотеки, і рівень професійних знань.Посилання
Про виноград та виноградне вино: Закон України від 16.06.2005 № 2662-IV. Дата оновлення: 23.11.2018. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2662-15. (дата звернення: 23.11.2018)
Строгаль М. О. Благодійність і фандрейзинг: зарубіжний досвід. Культура України. Культурологія. Харків, 2016. Вип. 52. С. 46-56
Eigenbrodt O. Designing Library Facilities for Everyone? Providing Space for Informational Participation. BOBCATSSS. Berlin, 2008. № 16. P. 89-102 URL: http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/downlo ad?doi=10.1.1.465.1712&rep=rep1&type=pdf
Kirchberg V. Gesellschaftliche Funktionen von Museen : makro-, meso- und mikrosoziologische Perspektiven. Wiesbaden, 2005. 394 p.
Lear B. Wine librarian (librarian III) – Healdsburg regional library full-time 40 hours per. Sonoma County Library. Sonoma, 2016. URL: https://sonomalibrary.org/sites/default/files/Wine%20Librarian%203-5- 2016%20external%20final.pdf.
Farrier J. Actual Job: Cheese Librarian. Neatorama. Denver, 2016. URL: https://www.neatorama. com/2016/03/09/Actual-Job-Cheese-Librarian/.
Fawcett K. 11 Amazing Hotels for Book Lovers. Mental Floss. 2018. URL: http://mentalfloss.com/ article/91226/11-amazing-hotels-book-lovers.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2019 Volodymyr Antonovych
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access.