ЗБАГАЧЕННЯ РАЦІОНУ ХАРЧУВАННЯ ЛЮДИНИ ФІЗІОЛОГІЧНО АКТИВНИМИ КОМПОНЕНТАМИ ЗА РАХУНОК СПОЖИВАННЯ СОКІВ ТА НАПОЇВ

Auteurs-es

  • Л. М. Тележенко
  • К. А. Михайлова

DOI :

https://doi.org/10.15673/2073-8684.3/2015.50267

Mots-clés :

свіжовіджаті соки, напої, вітаміни, фенольні сполуки, біологічна активність, оптимальна рецептура

Résumé

У роботі здійснено огляд літературних джерел та проведено аналіз хімічного складу фруктової, овочевої та ягідної сировини. Наведено адекватні добові норми споживання вітамінів та мінералів. Представлено таблицю оптимальної рецептури міксу свіжовіджатих соків, що забезпечує максимальну добову потребу організму у вітамінах, макро- і мікроелементах. Отримано купажований сік з оптимальним вмістом фізіологічно активних компонентів. Методом лінійного програмування визначено оптимальний склад міксу: яблучний сік – 17,5 %, моркв’яний – 31,6 %, буряковий – 31,7 %, сік із чорноплідної горобини – 19,2 %.

Références

Skalniy A Mikroelementozy cheloveka: gigenicheskya diagnostika i correkcya. Mikroelementi v medicine. 2000; 1: 2-8

Morozkina T, Moysenok A Vitaminy. Monographiya. Minsk: Asar. 2002; 112.

Skalniy A Mikroelementi. Bodrost, zdorovij, dolgoletij. M.: “Eksmo”. 2010; 288.

Mokeeva Y Sochnaya apteka. Drinks. 2005; 8: 56.

Golovko O Udoskonalennya technjlogij plodovo-jagidnich sokiv i napoiv: avtoref. dis. na zdobutij kand. techn. nauk: spec. 05.18.07. Kyiv: 2005; 18.

Tyukavkina N Prirodnye flavonoidy kak pishchevye antioxidanti i biologicheski aktivnye dobavki. Voprosi pitaniya. 1996; 33-39.

Akmetov N Obshchaya i neorganicheskaya chimiya. Uchebnik dlya VUZow. M.: Vichaya chkola, Akademiya. 2001; 743.

Telezhenko L Naukovi osnovi zberezhennya biologichno aktivnich rechovin u technologiyach pererobki fruktiv i ovochiv. Dissertaciya na zdobuttya doktora techn. nauk: spec. 05.18.13. Odessa.

Liflyanskiy V Vitaminy i mineraly. Medizinskij spravochnik. M: Olma Media Grup. 2010; 247.

Flaumenbaum B, Bezusov A, Storozhuk V. Chomich G Fisico-chimichni i biologichni osnovy konservnogo virobniztva, Pidruchnik dlya VUZov, Odessa: Druc. 2006; 400.

Streif J Physiological disorders of apples and pears during storage. European fruitgrowers magazine. 2012; 12: 11.

Cabrera R Primary recovery of acid food colorant. International Journal of Food Science & Technology. 2007; 11: 1315–1326.

Gabriel J Natural Food Colorants. Academic press: New York. 2000; 138–139.

Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluoride. Washington: National Academy Press. 2010.

Bach V. Randall B, Crabo W, Shils ME Food, nutrition and diet therapy. Textbook of Nutritional Care., New York Milwankee Publishing Co. 1994; 486.

Telezhenko L, Bezusov A Biologicheski aktivnye veshchestva fruktov i ovoshchey i ikh sokhranenie pri pererabotke. Monografiya. Odessa, «Optimum». (2004); 268.

Khimicheckiy sostav pishchevikh produktov: Kniga 2: Spravochnye tablitzy soderzhaniya aminokislot, zhirnykh kislot, vitaminov, makro- i mikroelementov, organicheskikh kislot i uglevodov, M.: Agropromizdat. 1987; 360.

Publié-e

2015-09-16

Numéro

Rubrique

Нутриціологія, дієтологія, проблеми харчування