Використання екструзії при переробці нетрадиційної сировини
DOI:
https://doi.org/10.15673/2073-8684.30/2015.38427Kulcsszavak:
екструдування, кормова добавка, коефіцієнт варіації, культуральний осадAbsztrakt
Розглянуто питання утилізації побічного продукту виробництва пробіотиків (культурального осаду) для сільськогосподарської птиці. Для утилізації побічного продукту запропоновано отримання кормової добавки, що передбачає екструдування культурального осаду в суміші з зерновими компонентами.
Досліджено вплив теплової обробки, а саме процесу екструдування, на фізико-хімічні властивості кормової добавки. Встановлено, що проведення процесу екструдування не тільки не погіршує якість кормової добавки, але й значно покращує фізичні властивості, збільшує перетравність поживних речовин ферментами шлунково-кишкового тракту птиці, а також значно поліпшує санітарні властивості добавки. Проведення процесу екструдування дозволило зменшити масову частку вологи кормової добавки на 38,8 %.
Розроблено рекомендації щодо використання отриманого продукту в кормовиробництві у вигляді кормової добавки. Детально вивчено й обґрунтовано оптимальний склад кормової добавки, режими виробництва та її фізико-технологічні властивості.
Hivatkozások
Buryak, R. I. (2009). Tendencii rozvitku galuzi ptahivnictva v umovah transformacii ekonomiki. Suchasne ptahivnictvo, 9-10, 7–13.
Anadуn A., Martнnez-Larranaga M.R., Aranzazu-Martнnez M. (2006). Probiotics for animal nutrition in the European Union. Regulation and Safety Assessment. Regulatory Toxicology. Pharmacology, 45,91–95. Idoi:10.1016/yrtph.2006.02.004
Simon O., Jadamus A., Vahjen W. (2001). Probiotic feed additives – effectiveness and expected modes of action. Journal of Animal and Feed Sciences, 10, 51– 67.
Esmail, S. H. M. (2003). How nutrition affects egg quality. Poultry international,. 42, 3, 32–34.
Panin, I. (2006). Kukuruza kak komponent kombikorma. Kombikorma, 6, 67–68.
Egorov, B.V. (2011). Tehnologiya virobnictva kombikormiv. Odesa: Drukars'kii d³m,. 448 с.
Egorov, B.V. (2001). Vybor optimal'nyh tehnologicheskih reshenii v proizvodstve kombikormov. Zernovi produkti i kombikormi, 4, 35–38.
Egorov, B.V. Makarinskaya, A.V., Gonca, N.V. (2009). Vozmozhnosti povysheniya effektivnosti smeshivaniya komponentov premiksov i kombikormov. Sb. nauch. tr. MPA,. VII/2, 137 – 142.
Riaz, M.N. 2007.Extruders and expanders in pet food, aquatic and livestock feeds. Clenze.: Agrimedia GmbH, 387 p.
Mian. N.R. (2000). Future extrusion: advances in construction, control systems and internet compability. Petfood Industry, 42, 12, 4–10.
Tica, N. Lj., Okanović, Đ.G., Zekić, V.N., Filipović, S.S. (2009) The efect of extruded corn on the economic results of broilers production. Food & Feed Research. 36, 3-4, 59–64.