ТЕХНОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕРОБКИ ВИНОГРАДУ СОРТУ ШАРДОНЕ З МЕТОЮ ОТРИМАННЯ ВИН КОНТРОЛЬОВАНИХ НАЙМЕНУВАНЬ ЗА ПОХОДЖЕННЯМ В УМОВАХ ТЕРУАРУ ШАБО

Автор(и)

  • Е. Ж. Іукурідзе
  • Т. С. Лозовська

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.3/2015.50281

Ключові слова:

сорт винограду Шардоне, теруар, технологія, виноград, переробка, виноматеріали

Анотація

Одним з основних завдань сучасного виноробного виробництва є забезпечення гарантованої постійної якості випущеної винопродукції, що повинно бути головною складовою іміджевої політики підприємства.

На якість вина, формування його властивостей, особливо смакових, ароматичних і забарвлення, крім сортів винограду і екологічних умов його вирощування, вирішальний вплив має технологія виробництва. Із одного і того ж сорту винограду, використовуючи різні технології виробництва, можна отримати різні за якістю і характером вина. Кожна технологічна операція впливає на формування продукту, і від правильного її проведення залежить якість і властивості майбутнього вина.

У результаті проведених досліджень, з вивчення впливу технологічних особливостей переробки винограду сорту Шардоне з метою отримання вин контрольованих найменувань за походженням, розроблено і затверджено технологічну інструкцію на виробництво вина ординарного витриманого столового сухого сортового білого «Шардоне Шабо».

Посилання

Ribéreau-Gayon P, Glories Y, Maujean A. and Dubourdieu D Handbook of Enology Volume 2: The Chemistry of Wine Stabilisation and Treatments; 2000.

Кyshkovskii ZN, Merganian AA Tekhnologiia vina. Moskva: Legkaia I pishchevaia promishlennost; 1984.

Gerogiannaki-Christopoulou M, Masouras T, Provolisianou- Gerogiannaki I, Polossiou M Head Spase GC-MC determination of volatile constituents in wines (Appellation of Origin Controlled (AOC)) and wines distillates from two different hellenic native grape varieties (Vitis vinifera L.). Journal of Food Technology. 2008; 6(3): 120-124.

Zhilyakova TA, Aristova NI, Panov DA, Zaytsev GP Opredelenie mineralnogo sostava vina i vinomaterialov metodom kapillyarnogo elektroforeza. Uchenyie zapiski TNU im. V.I. Vernadskogo. Seriya «Biologiya, himiya». 2014; 27(66): 1: 270-276.

Schlesier K, Fauhl-Hassek C, Forina M and ath. Characterisation and determination of the geographical origin of wines. Part I: over-view. Eur. Food Res. Technol. 2009; 230: 1-13.

Flamini R Hyphenated techniques in grape and wine chemistry. Chichester: Jonh Wiley & Sons. 2008; 289-295.

Augagneur S, Medina B, Szpunar J, Lobinski R Determination of rare earth elements in wine by inductively coupled plasma mass spectrometry using a microconcentring nebulizer. Journal of Analitical Atomic Spectrometry. 1996; 11: 713-721.

Polozhennya pro vynogradni vyna kontrolovanyx najmenuvan za poxodzhennyam (KNP) KD U 37471967-11.02-3:2012. Ministerstvo agrarnoyi polityky ta prodovolstva Ukrayiny. 2012.

Vlasova OYu Ekologichne obgruntuvannya vydilennya ampeloekotypiv v zoni shabskyx piskiv dlya otrymannya vyn KNP. Zvit NNCz «IViV im. V.Ye. Tayirova»; 2012.

Metodyka kontrolyu yakosti vynogradu, procesu vyrobnycztva, yakosti ta identyfikaciyi vynogradnyx vyn kont-rolovanyx najmenuvan za poxodzhennyam (KNP) KD U 37471967-11.02-4:2012. Ministerstvo agrarnoyi poli-tyky ta prodovolstva Ukrayiny; 2012.

Gergikova VG Metody technochimiheskogo kontrolya v vinodelii. Simferopol: Tavrida; 2009.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-09-16

Номер

Розділ

Технологія і безпека продуктів харчування