Белковый состав различных продуктов питания
DOI :
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2017.101847Mots-clés :
незаменимые аминокислоты, растительные и животные белки, рациональное питание, содержание белка, спектрофотометрияRésumé
Статья посвящена актуальному вопросу, обмену белков в организме человека. Авторы рассматривают проблему с точки зрения рационального питания. На основании полученных экспериментальных данных рассматривается содержание белков в продуктах растительного и животного происхождения, рекомендуется суточная норма потребности взрослого человека в незаменимых аминокислотах. Для улучшения качества белкового обмена рекомендуется включать в пищевой рацион морепродукты
Références
Vysotsky, V. G. (1978). On the assessment of the need for protein. Issues of nutrition, 6, 8–17.
Dudenko, N. V., Pavlocka, L. R., Artemenko, V. S., Golovko, M. P., Kovalenko, V. O., Evlach, V. V. et. al. (2009). Principles fisiologii ta gigienu harchuvannya. Sumy: VTD "Unversites book", 558.
Karpenko, P. O., Peresichna, S. M., Grishchenko, I. M., Melnichuk, N. O.; Karpenko, P. O. (2011). Osnovy ratsionalnoho i likuvalnoho kharchuvannia. Kyiv: KNTEY, 504.
Gerebzov, N. A., Korneeva, O. S. et. al. (1999). Enzymes: their role in food technology. Voronezh: Publishing house of Voronezh University, 120.
Pavlocka, L. F., Dudenko, N. V., Levitin, E. Ya. et. al. (2011). Fisiologia harchuvannya. Sumy: VTD "Unversites book", 472.
Pavlocka, L. F., Dudenko, N. V., Evlash, V. V. (2007). Food, biological value and safety of raw materials and products of its processing. Kyiv: INKOS, 287.
Sharpener, A. E. (1959). On the quantitative needs of human proteins and certain amino acids. Nutrition issues, 1, 73–80.
Cumming, W. (1981). Rose: A Biographical Sketch. Journal of Nutrition, 111 (8), 1311–1320.
Petrovsky, K. S. (1971). Food hygiene. Vol. 1. Moscow: Medicine, 511.
Kaprelyants, L. V., Petrosyants, A. P. (2011). Likuvalno-profilaktychni vlastyvosti kharchovykh produktiv ta osnovy diietolohii. Odessa: Druk, 269.
Pisnak, V. P., Radko, M. M., Babyuk, V. A. et. al.; Radko, M. M. (Ed.) (2006). Vplyv kharchuvannia na zdorovia liudyny. Chernovtsy: Books-XXI, 500.
Tsarenko, O. M., Mashkin, M. I., Pavlotska, L. F., Dymytriievych, L. R., Dudenko, N. V. (2004). Osnovy fiziolohii, hihiieny ta bezpeky kharchuvannia. Sumy: University Book, 278.
Téléchargements
Publié-e
Numéro
Rubrique
Licence
(c) Tous droits réservés Elena Kaplun, Anna Shestopalova, Elena Zolotukhina, Tatiana Afanasyeva 2017
Cette œuvre est sous licence Creative Commons Attribution 4.0 International.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.