Формування уваги у майбутніх авіаційних фахівців засобами спортивних ігор

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15391/si.2021-3.04

Ключові слова:

обсяг уваги, професійна діяльність, авіаційна галузь, фізичні вправи, професійно важливі якості

Анотація

Стаття присвячена формуванню професійно важливих якостей у здобувачів льотних закладів вищої освіти. У статті розкривається загальне поняття про увагу, її значення в професійній діяльності авіаційних фахівців, наведені засоби та методи удосконалення уваги за допомогою спортивних ігор, підібрані спеціальні вправи для тренування уваги. Мета статті – довести ефективність спортивних ігор у формуванні обсягу уваги у майбутніх фахівців авіаційної галузі. Матеріал і методи. У процесі дослідження були використані методи теоретичного аналізу науково-методичної літератури з проблеми формування обсягу уваги у майбутніх фахівців, педагогічне тестування, педагогічний експеримент, статистичний аналіз отриманих даних з метою їх впровадження в освітній процес льотних закладів вищої освіти. Результати дослідження. У статті було проаналізовано та визначено поняття «увага», розкрито її види та властивості. Обґрунтовано значення уваги для авіаційних спеціальностей. Показано методи
активізації уваги з метою її удосконалення на заняттях з фізичної підготовки. Проведено
експеримент, в результаті якого отримали дані, що засвідчують важливість спортивних
ігор у формуванні обсягу уваги майбутніх авіаційних фахівців. Висновки. В результаті
проведеного дослідження було виявлено, що в експериментальній групі, яка працювала по спеціальній методиці розвитку уваги, із використанням спортивних ігор та вправ із м'ячем, наприкінці експерименту відбулися значущі зміни показників, і спостерігалися статистично достовірні відмінності із показниками контрольної групи. В подальшому маємо намір збільшити кількість вибірки для перевірки прогностичності даної методики, порівнюючи результати з даними оцінки обсягу уваги при професійному відборі, а також навчанні на тренажерах.

Біографія автора

Олена Лопатюк, Льотна академія Національного авіаційного університету

кандидат педагогічних наук

Посилання

Денисов, В. Г. (1986). Профессия авиаторов. Київ.

Демчишин, А.П. (1992). Рухливі і спортивні ігри в школі. Київ : Освіта.

Лещенко, Г.А., Плачинда, Т.С., & Редозубов, О.А. (2013). Основи фізичної та психофізіологічної підготовки майбутніх пілотів: навч.-метод. посібник. Кіровоград: Вид-во КЛА НАУ.

Макаров, Р.Н., Евдокимов, В.И., & Щербина, Ю.В. (2000). Психодиагностика и корреляция профессионального здоровья операторов особо сложных систем управления: учебное пособие. М. : МАКЧАК.

Марищук, В.Л., & Пархоменко, П.П. (1973). Специальная физическая тренировка летного состава с целью совершенствования внимания: пособие. Ейск : ВВАУЛ.

Пархоменко, П.П., & Лопатюк, Е.В. (2009). Формирование объёма внимания и тест для его оценки. Сучасні інформаційні технології в управлінні та професійній підготовці операторів складних систем: матеріали Міжн. наук.-практ.конф. Кіровоград, 47-48.

Сокирко, О.С., Чечель, М.М., & Дядечко, І.Є. (2007). Методика проведення рухливих ігор: навчально-методичний посібник для студентів факультетів фізичного виховання та інститутів фізичної культури. Запоріжжя : ЗНУ.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-02

Як цитувати

Лопатюк, . О. . (2023). Формування уваги у майбутніх авіаційних фахівців засобами спортивних ігор. Спортивні ігри, (3(21), 31–39. https://doi.org/10.15391/si.2021-3.04

Номер

Розділ

Статті