Екологічна оцінка стану атмосферного повітря за умов різних технологій виробництва продукції птахівництва
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-8025.2017.105062Ключові слова:
екологічна оцінка, птахівництво, атмосферне повітря, забруднення, оксиди азоту, сірки, сірководеньАнотація
Проведено екологічну оцінку стану атмосферного повітря в зонах розташування птахо підприємств з різною технологією отримання птахопродукції. Фізико-хімічними методами визначено вмістаміаку, оксиду азоту, оксиду сірки, сірководню. У результаті проведених досліджень встановлено ступінь забруднення повітряного басейну в зонах веденняпромислового птахівництва, виявлено загальні тенденції забруднення атмосферного повітря, розраховано інтегральні індекси та коефіцієнти стану атмосферного повітря
Посилання
- MacLeod, M., Gerber, P., Mottet, A. et. al. (2013). Greenhouse gas emissions from pig and chicken supply chains: A global life cycle assessment. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), 172.
- Status of ratification of the 1979 Geneva Convention on Long-range Trans boundary Air Pollution as of 24 May 2012. Available at: http://www.unece.org/env/lrtap/status/lrtap_st.html
- Konvenciya OON pro transkordonne zabrudnennya povitrya na daleki vidstani. Available at: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/995_223
- Moklyachuk, L. I., Lukin, S. M., Kozlova, N. P., Matrkoplyshvyly, M. M. (2014). Zagryaznenie okruzhayushchey sredy himicheski aktivnym azotom iz selskohozyaystvennyh istochnikov: problema i puti resheniy. Agroekologichniy zhurnal, 1, 13–21.
- Natsionalnyy kadastr antropogennyh vybrosov iz istochnikov i absorbtsii poglotitelyami parnikovyh gazov v Ukraine za 1990–2011 gg. (2013). Kyiv, 625.
- Gerber, P., Opioand, C., Steinfeld, H. Poultry production and the environment – a review. Animal Production and Health Division, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Vialedelle Termedi Caracalla. Rome, 27.
- Broucek, J., Cermak, B. (2015). Emission of Harmful Gases from Poultry Farms and Possibilities of Their Reduction. Ekologia, 34 (1), 89–100. doi: 10.1515/eko-2015-0010
- Corkery, G., Ward, S., Kenny, C., Hemmingway, P. (2013). Incorporating Smart Sensing Technologies into the Poultry Industry. Journal of World's Poultry Research, 3 (4), 106–128.
- Boroday, V. P., Tertichna, O. V., Keyvan, M. P. et. al. (2014). Ekologichna otsinka stanu dovkillya v zonah virobnitstva produktsiyi ptahivnitstva. Suchasne ptahivnitstvo, 4 (137), 22–25.
- German, V. V. (2009). Ekologichna bezpeka pri virobnitstvi tvarinnitskoyi produktsiyi. Agroekologichniy zhurnal, 2, 5–8.
- Marchenko, O. A. (2010). Ptahivnitstvo – progresuyuchiy zabrudnyuvach atmosfernogo povitrya. Agroekologichniy zhurnal, 3, 34–38.
- Melnik, V. O. (2009). Ekologichni problemi suchasnogo ptahivnitstva. Mizhvidomchiy tematichniy zbirnik «Ptahivnitstvo», 63, 3–15.
- Kukurudzyak, K. V., Brigas, O. P., Tertichna, O. V., Mineralov, O. I., Revka, T. O. (2016). Ekologichna otsinka stanu atmosfernogo povitrya u rayonah roztashuvannya svinarskih gospodarstv. Kyiv: DIA, 70.
- Furdichko, O. I., Slavov, V. P., Voytsitskiy, A. P. (2008). Normuvannya antropogennogo navantazhennya na navkolishne prirodne seredovishche. Kyiv: Osnova, 360.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Olga Tertychna, Olena Bryhas, Olena Bryhas, Larysa Svaliavchuk, Larysa Svaliavchuk, Nataliia Miroshnik, Nataliia Miroshnik
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.