Результати моніторингу якості питних вод фасованих і доочищених з пунктів розливу за санітарно-хімічними показниками

Автор(и)

  • Olesya Zorina Державна установа «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України» вул. Попудренка, 50, м. Київ, Україна, 02094, Україна https://orcid.org/0000-0002-1557-8521

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-8025.2018.129681

Ключові слова:

фасована питна вода, пункти розливу, доочищення питних вод

Анотація

Метою дослідження було провести гігієнічну оцінку якості питних вод фасованих та з пунктів розливу для визначення санітарно-хімічних показників, що не відповідають гігієнічним вимогам, та чинників їх невідповідності з метою подальшої розробки профілактичних заходів. При проведенні досліджень використані методи: cанітарно-хімічні, експертної оцінки, гігієнічного моніторингу. Виявлено, що 57 % проб питних вод з пунктів розливу та фасованих після безпосереднього встановлення обладнання або їх тривалого виробництва не відповідали гігієнічним вимогам. Кожна друга проба питної води після додаткового очищення водопровідних питних вод, в першу чергу, поверхневих джерел питного водопостачання, не відповідала гігієнічним вимогам щодо вмісту тригалогенметанів (ТГМ). Найпоширеніший метод зворотного осмосу не спроможний забезпечити вилучення з води ТГМ більше ніж на 40–60 %, що не враховується виробниками доочищених питних вод. Серед 33 вод доочищених водопровідних та 38 з підземних джерел, якість яких не відповідала гігієнічним вимогам, майже 33 % та 24 % відповідно (фактично суттєво більше) мали сухий залишок менше 100 мг/л. За частотою відхилення від гігієнічних нормативів показники якості питних вод можливо розташувати у наступний ряд: хлороформ та інші ТГМ > сухий залишок > перманганатна окиснюваність > забарвленість > амоній та нітрати > феноли > водневий показник, кремній, натрій, хлориди, йод (для питних вод, що виготовляються з водопровідних); кремній > сухий залишок > забарвленість > нітрати > лужність, марганець, водневий показник, загальна жорсткість, каламутність > загальне залізо > фтор, перманганатна окиснюваність, нітрити (для питних вод з підземних джерел). До невідповідної якості питної води приводе відсутність професійного підбору водоочисного обладнання (порушення чинних нормативних вимог щодо проведення попередніх лабораторних досліджень вихідної води, вибору раціональної схеми, технології водопідготовки) та держаного нагляду за їх якістю

Біографія автора

Olesya Zorina, Державна установа «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України» вул. Попудренка, 50, м. Київ, Україна, 02094

Кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник

Лабораторія гігієни природних, питних вод

Посилання

  1. Prokopov, V. (2016). Pytna voda Ukrainy: medyko-ekolohichni ta sanitarno-hihiienichni aspekty [Potable water in Ukraine: medical environmental, and hygiene issues]. Kiyv: Medicine, 400.
  2. Prokopov, V., Chychkovska, G. (2005). Hygienic assessment of the results of monitoring of chlorinated potable water in Ukraine concerning the CP content. Hygiene of settlements, 46, 61–65.
  3. Prokopov, V., Chyrska, N., Sobol, V., Kononenko, T., Kulish, T. (2008). Gigienichna otsinka suchasnoi tekhnologii doochistki pitnoi vodi [Hygienic assessment of new modern technology of tertiary treatment of potable water]. Hygiene of settlements, 52, 70–74.
  4. Prokopov, V., Kuzmynets, O., Sahno, N. (2010). Doochistka vodoprovidnoi pitnoi void – aktualna problema soiogodenia [Tertiary treatment of tap potable water- topical problem of nowadays]. Current issues of hygiene and ecological safety in Ukraine: collection of thesis of academic and practical conference. Kyiv, 117–118.
  5. Skubchenko, V. (2008). O sozdanii ustanovok poluchenia pitievoi vody povishenogo kachestva [About the creation of equipment for obtaining of the premium quality potable water]. Water supply and wastewater disposal, 28–30.
  6. Lahman, N. (2008). Ukrainskiy rynok pitievoy vody. “IUR-AQUA” – ot idei k regionalnomu vnedreniu [Ukrainian market of potable water. “UR-AQUA” – from the idea to regional implementation]. Water supply and wastewater disposal, 34–45.
  7. Goncharuk, V. (2007). Kontseptsiya vybora perechnya pokazateley i ih normativnyh znacheniy dlya opredeleniya gigienicheskih trebovaniy i kontrolya za kachestvom pit'evoy vody v Ukrainy [Concept of selection of the list of indicators and their normative values for determination of hygienic requirements and control for quality of potable water in Ukraine]. Chemistry and technology of water, 4, 297–355.
  8. Arhhypchuk, V., Goncharuk, V. (2004). Problemy kachestva pitievykh vod [Problems of potable water quality]. Chemistry and technology of water, 4, 403–411.
  9. Goncharuk, V., Bardov, V., Garkavyi, S. et. al. (2006). Kommunal'naya gigiena [Public hygiene]. Kyiv: Health, 792.
  10. Gorval, A. (2005). Regularities of development of microbiological processes in bottled water and conditions of their stabilization. Kyiv, 20.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-04-27

Як цитувати

Zorina, O. (2018). Результати моніторингу якості питних вод фасованих і доочищених з пунктів розливу за санітарно-хімічними показниками. ScienceRise: Biological Science, (2 (11), 9–15. https://doi.org/10.15587/2519-8025.2018.129681

Номер

Розділ

Біологічні науки