Жирнокислотний склад печінки стерляді різного віку

Автор(и)

  • Roza Suleimanova Національний університет біоресурсів і природокористування України вул. Героїв Oборони, 15, м. Київ, Україна, 03041, Україна https://orcid.org/0000-0002-9596-5838
  • Dmytro Melnichuk Президія Національної академії наук України вул. Володимирська, 54, Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-9013-4170
  • Liliia Kalachniuk Національний університет біоресурсів і природокористування України вул. Героїв Oборони, 15, м. Київ, Україна, 03041, Україна https://orcid.org/0000-0002-5545-8495

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-8025.2018.141406

Ключові слова:

стерлядь, печінка, ліпіди, насичені жирні кислоти, мононенасичені жирні кислоти, поліненасичені жирні кислоти

Анотація

Важливе значення у формуванні реакції організму до екзогенного впливу надається ліпідам, що пов’язано з їх роллю в енергетичних і сигнальних системах клітин та як структурних компонентів клітинних мембран. На сьогоднішній день особливості жирнокислотного складу ліпідів, зокрема у різних їх фракціях, тканин стерляді з віком вивчені меншою мірою. Це обумовлює актуальність поглиблення таких досліджень, які матимуть вагоме практичне значення в майбутньому, оскільки будуть спрямовані на підвищення адаптаційного потенціалу та виживаності осетрових риб, особливо, враховуючи їх високу вартість.

У статті наведені дані щодо зміни вмісту жирнокислотного складу різних фракцій ліпідів у тканинах печінки стерляді різного віку. Матеріалом для дослідження була стерлядь дворічного (масою 0,3 –0,4 кг), трирічного (масою 0,5 – 0,6 кг) та дев'ятирічного (масою 5 – 6 кг) віку. Визначення жирних кислот (ЖК) проводили на базі Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України методом газової хроматографії на хроматографі CarloErba (Італія). Жирнокислотний склад ліпідів тканин печінки стерляді представлений насиченими та ненасиченими високомолекулярними карбоновими кислотами, найбільший вміст серед яких належить пальмітиновій і стеариновій та олеїновій і лінолевій кислотам, відповідно.

Із зростанням віку стерляді у фракції триацилгліцеролів (ТАГ) тканин печінки було виявлено, в основному, зменшення насичених і збільшення ненасичених жирних кислот. У залежності від зростання ступеня ненасиченості високомолекулярних карбонових кислот спостерігали вірогідне зниження показників їх суми для моноєнових (1,7 раза), диєнових (1,8 раза) і, особливо, полієнових (4 рази). Сума ненасичених ЖК ТАГ печінки статевозрілої стерляді вірогідно знижувалася (~ 2 рази) порівняно із 2- і 3-річними особинами. Звідси, співвідношення насичених і ненасичених ЖК було більшим (~ 2 рази) у стерляді 9-річного віку порівняно з величинами даного показника для дво- і три річок.

У фосфоліпідах тканин печінки стерляді зі збільшенням її віку зафіксовано незначне підвищення вмісту насичених та зменшення рівня мононенасичених і поліненасичених жирних кислот.

Серед вільних жирних кислот ліпідів тканин печінки стерляді було ідентифіковано 27 високомолекулярних карбонових кислот, з яких 44 % від їхньої загальної маси належить насиченим представникам у дворічок, 41 % – у трирічок і 35 % – у статевозрілих риб. Із віком у стерляді було виявлено у складі вільних жирних кислот зменшення частки їх насичених представників. Вміст мононенасичених жирних кислот складає у дворічок 27%, у трирічок – 31 %, у статевозрілих риб – 47 %, а поліненасичених представників – 27 %, 25 % і 15 % відповідно.

Все це може бути використано для теоретичного обґрунтування та розробки відповідних коригуючих кормових добавок і преміксів

Біографії авторів

Roza Suleimanova, Національний університет біоресурсів і природокористування України вул. Героїв Oборони, 15, м. Київ, Україна, 03041

Аспірант

Кафедра біохімії і фізіології тварин імені академіка М. Ф. Гулого

Dmytro Melnichuk, Президія Національної академії наук України вул. Володимирська, 54, Київ, Україна, 01601

Доктор біологічних наук, професор, академік НАН та НААН України, Радник Президії Національної академії наук України

Liliia Kalachniuk, Національний університет біоресурсів і природокористування України вул. Героїв Oборони, 15, м. Київ, Україна, 03041

Доктор біологічних наук, професор

Кафедра біохімії і фізіології тварин імені академіка М. Ф. Гулого

Посилання

  1. Suleimanova, R. R., Hudz, E. А., Melnychuk, D. О., Kalachniuk, L. H. (2017). Age-related changes phospholipids of sterlet in liver and dorsal muscles. The Ukrainian Biochemical Journal, 89 (1), 71–75. doi: https://doi.org/10.15407/ubj89.01.071
  2. Suleimanova, R. R., Hudz, I. A., Melnychuk, D. O., Kalachniuk, L. H. (2017). Age peculiarities of the content of phospholipids in the blood of starlet. Reports of the National Academy of Sciences of Ukraine, 5, 98–101. doi: https://doi.org/10.15407/dopovidi2017.05
  3. Suleimanova, R., Melnychuk, D., Kalachniuk, L. (2018). Indices of fatty acids spectrum of lipids in the blood serum of sterlet of different age. EUREKA: Life Sciences, 2, 3–8. doi: https://doi.org/10.21303/2504-5695.2018.00578
  4. Suleimanova, R. R. (2018). Activity of some transferases in the blood serum of sterlet of different age. The Animal Biology, 20 (2), 77–81. doi: https://doi.org/10.15407/animbiol20.02.077
  5. Simon, M. (2016). Features oxidative processes in sturgeons fish (acipenseridae) (review). Fisheries science of Ukraine, 4 (38), 131–153. doi: https://doi.org/10.15407/fsu2016.04.131
  6. Osoba, I. A. (2013). Biologichna rol perekisnogo okisnennya lipidiv u zabezpechennі funktsіonuvannya organіzmu rib [The biological role of lipid peroxidation in the functioning of the organism of fish]. Fisheries science of Ukraine, 1, 87–96.
  7. Tsvetkova, M. V., Khirmanov, V. N., Zybina, N. N. (2010). Rol' nejesterificirovannyh zhirnyh kislot v patogeneze serdechno-sosudistyh zabolevanij [Significance of non–etherificated fatty acids in pathogenesis of cardiovascular diseases]. Arterial hypertension, 1, 93–103.
  8. Nelson, D. L., Cox, M. M. (2017). Lehninger Principle sof Biochemistry. NewYork: W.H. Freeman, 1328.
  9. Calder, P. C. (2012). Mechanisms of Action of (n-3) Fatty Acids. The Journal of Nutrition, 142 (3), 592S–599S. doi: https://doi.org/10.3945/jn.111.155259
  10. Liavrin, B. Z., Kurant, V. Z., Khomenchuk, V. O., Grubinko, V. V. (2014). Vydovi osoblyvosti lipidnoho skladu deiakykh tkanyn prisnovodnykh ryb Zakhidnoho Podillia [Specific features of lipid composition of some tissues of freshwater fish of West Podillya]. Reports of the National Academy of Sciences of Ukraine, 8, 123–127.
  11. Gritsyanak, І. І., Smolyaninov, K. B., Janovich, V. G. (2010). Obmin lipidiv u ryb [Exchange of lipids in fish]. Lviv: Triad plus, 335.
  12. Tarasiuk, S. I.., Dvoretskyi, A. I., Deren, O. V. (2015). Biologichni osnovi godivli rib [Biological basis of fish feeding]. Dnipro: Adverta, 180.
  13. Gula, N. M., Margitich, V. M. (2009). Zhyrni kysloty ta yikh pokhidni pry patolohichnykh stanakh [Fatty acids and their derivatives in pathologic states]. Kyiv: Scientific thought, 336.
  14. Sysolyatin, S. V., Khyzhnyak, S. V. (2017). Fatty acid composition of total lipids in liver of carp (Cyprinus carpio L.) under artificial hibernation. Reports of the National Academy of Sciences of Ukraine, 8, 102–105. doi: https://doi.org/10.15407/dopovidi2017.08.102
  15. Yli-Jama, P., Seljeflot, I., Meyer, H. E., Hjerkinn, E. M., Arnesen, H., Pedersen, J. I. (2002). Serum non-esterified very long-chain PUFA are associated with markers of endothelial dysfunction. Atherosclerosis, 164 (2), 275–281. doi: 10.1016/s0021-9150(02)00067-9
  16. Hrytsyniak, I. I., Rivis, Y. F., Maletych, M. B. (2015). Vmist ta zhyrnokyslotnyj sklad eteryfikovanogo holesterolu pechinky ta vidtvorna zdatnist' plidnykiv koropa (Cyprinus carpio) za riznogo rivnja vitaminu A v kombikormah [The content and fatty acid composition of the etherified cholesterol of the liver and reproductive ability of the carpal farmers (Cyprinus carpio) for different levels of vitamin A in mixed fodders]. Fisheries science of Ukraine, 3, 107–115.
  17. Khyzhniak, S. V., Midyk, S. V., Sysoliatin, S. V., Voitsitskyi, V. M. (2017). Vmist zhyrnyh kyslot u pechinci ta serci sterljadi (Acipenser ruthenus) za gipoksy-giperkapnichnogo vplyvu [The content of fatty acids in the liver and heart of the heart (Acipenser ruthenus) for hypoxic hypercapnic effects]. Hydrobiological journal, 53 (5), 88–95.
  18. Abedi, E., Sahari, M. A. (2014). Long-chain polyunsaturated fatty acid sources and evaluation of their nutritional and functional properties. Food Science & Nutrition, 2 (5), 443–463. doi: https://doi.org/10.1002/fsn3.121
  19. Passi, S., Ricci, R., Cataudella, S., Ferrante, I., De Simone, F., Rastrelli, L. (2004). Fatty Acid Pattern, Oxidation Product Development, and Antioxidant Loss in Muscle Tissue of Rainbow Trout andDicentrarchus labraxduring Growth. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52 (9), 2587–2592. doi: https://doi.org/10.1021/jf030559t
  20. Adloo, M. N., Matinfar, A., Sourinezhad, I. (2012). Effects of feeding enriched Artemia franciscana with HUFA, vitamin C and E on growth performance, survival and stress resistance of yellow fin sea bream larvae. J. Aquacult. Res., 3, 157–162.
  21. Bligh, E. G., Dyer, W. J. (1959). A rapid method of total lipid extraction and purification. Canadian Journal of Biochemistry and Physiology, 37 (8), 911–917. doi: https://doi.org/10.1139/o59-099
  22. Rivis, J. F., Fedoruk, R. S. (2010). Kil'kisni hromatografichni metody vyznachennja okremyh lipidiv i zhyrnyh kyslot u biologichnomu materiali: metodychnyj posibnyk [Quantitative and qualitative chromatographical methods of some lipids and fatty acids determination in biological material]. Lviv: Spolom, 109.
  23. Glanz, S. (1999). Medico-biological statistics. Moscow: Practice, 460.
  24. Baydalinova, L. S., Yarzhombek, A. A. (2011). Biohimiya syirya vodnogo proishozhdeniya. [Biochemistry of raw materials of aquatic origin]. Moscow: Morkniga, 504.
  25. Cap, M. M., Rivis, J. F. (2010). Obmin zhyrnyh kyslot v organizmi koropiv za zgodovuvannja zhyrovyh dobavok [Exchange of fatty acids in the body of carps for feeding fat supplements]. Bulletin of Agrarian Science, 5, 41–44.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-08-31

Як цитувати

Suleimanova, R., Melnichuk, D., & Kalachniuk, L. (2018). Жирнокислотний склад печінки стерляді різного віку. ScienceRise: Biological Science, (4 (13), 50–57. https://doi.org/10.15587/2519-8025.2018.141406

Номер

Розділ

Біологічні науки