Дослідження підстилки пташників та використання ефірних олій в умовах бройлерного виробництва
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-8025.2018.141414Ключові слова:
підстилка, бройлерне виробництво, патогенні та умовно-патогенні мікроорганізми, ефірні оліїАнотація
Проведено аналіз літературних джерел щодо актуальності вивчення та лабораторного дослідження підстилкових матеріалів у сучасному птахівництві. Виявлено, що підстилка є не тільки накопичувачем забруднюючих речовин, поживним середовищем для існування патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів, але й може здійснювати збільшення емісії шкідливих газів, таких як аміак, вуглекислий газ та сірководень у разі порушення технології вирощування птиці. Таким чином завдаючи негативного впливу як птиці так і обслуговуючому персоналу птахопідприємств. Дослідженнями підтверджено ефективність використання емульсій ефірних олій проти патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів присутніх у підстилкових матеріалах бройлерного виробництва. Цей метод в майбутньому надасть змогу відмовитися від шкідливих для довкілля хімічних засобів обробки відходів птахівництва.
Мета. Здійснити хімічний та мікробіологічний аналіз підстилки та дослідити бактерицидні властивості ефірних олій.
Матеріали та методи. Дослідження проводились на підприємствах бройлерного виробництва Київської області. Хімічний склад та мікробіологічні дослідження підстилки проводились в«Українській лабораторії якості і безпеки продукції АПК» та мікробіологічній лабораторії департаменту екології ТОВ «Комплекс Агромарс» відповідно до ДСТУ ISO 11885:2005 та ДСТУ 30726-2002. Дослідження бактерицидних властивостей ефірних олій проводились згідно ДСТУ 50474-93.
Результати досліджень. На початковому етапі вирощування птиці за допомогою лабораторних досліджень було виявлено, що у досліджуваних зразках підстилки вологість складала 22,1 %, а кількість сухої речовини – 77,9 %. На завершальному етапі вирощування птиці в результаті мікробіологічного дослідження тільки у одному зразку є присутність лактозопозитивних кишкових паличок в 1 г підстилки менше 3, що свідчить про її належний санітарний стан. У всіх зразках досліджуваної підстилки відсутній патогенний мікроорганізм роду Salmonella. Досліджено бактерицидну дію 9 емульсій ефірних олій у концентрації 0,5 та 1 % проти мікроорганізмів E. coli та P. vulgaris.
Висновки.У результаті хімічного аналізу підстилки показано наявність не тільки хімічних елементів, домішків (тирси деревини та негашеного вапна), але і присутність органічної речовини у вигляді сирого жиру, сирої клітковини, безазотистих екстрактивних речовин та амінокислот з різним відсотковим складом.
Показано, що в зразках підстилки бройлерного виробництва птиці відсутній патогенний мікроорганізм роду Salmonella, це свідчить про високу якість продукції та задовільний епідеміологічний та санітарний стан досліджуваного птахопідприємства.
Виявлено бактерицидні властивості 7 з 9 досліджуваних емульсій ефірних олій, в якості антибактеріальних препаратів широкого спектру дії з концентрацією розчину 0,5 та 1 %
Посилання
- Gerber, P., Opioand, C., Steinfeld, H. (2008). Poultry production and the environment – a review. Poultry in the 21st Century: avian influenza and beyond. Bangkok, 9, 379–405.
- Nahm, K. H. (2000). A strategy to solve environmental concerns caused by poultry production // World’s Poultry Science Journal, 56 (4), 379–388. doi: http://doi.org/10.1079/wps20000026
- Borodai, V. P., Tertychna, O. V., Keyvan, M. P., Bryhas, O. P., Masberh, I. V., Mineralov, O. I. (2014). Ekolohichna otsinka stanu dovkillia v zonakh vyrobnytstva produktsii ptakhivnytstva [Environmental assessment of the environment in zones of poultry production]. Modern poultry farming, 4, 22–25.
- Tertychna, O. V., Herman, V. V., Marchenko, O. O., Yashchenko, S. V., Mineralov, O. I. (2009). Vykorystannia mikrobiolohichnykh pokaznykiv dlia otsinky gruntu, stichnoi vody ta vidkhodiv ptakhivnychoho kompleksu [Use of microbiological indicators for the assessment of soil, sewage and poultry waste]. Agricultural Microbiology. Chernihiv, 147–149.
- Mineralov, O. I., Burov, O. V., Burov, S. V., Kukurudziak, K. V., Pinchuk, V. O., Bryhas, O. P. et. al. (2016). Pat. No. 108158 UA. Method of obtaining organo-mineral fertilizers. MPK С05F3/00, C05F15/00, C05G1/00. No. u 2015 11949; declared: 03.12.2015; published: 11.07.2016. Bul. No. 13.
- Isman, M. B., Machial, C. M. (2006). Pesticides based on plant essential oils: From traditional practice to commercialization. Naturally Occurring Bioactive Compounds, 5, 29–44. doi: http://doi.org/10.1016/s1572-557x(06)03002-9
- Melnyk, O. V. (2010). Sposoby obrobky pidstylky ptashnykiv [Processing techniques of litter poultry houses]. Interdepartmental scientific thematic collection "Poultry Farming", 65. Available at: http://avianua.com/archiv/ptahivnictvo/65/3.pdf
- Veterynarno-sanitarni pravyla dlia ptakhivnytskykh hospodarstv ta vymohy do yikh proektuvannia: Zatverdzheni nakazom Holovnoho derzhavnoho inspektora veterynarnoi medytsyny Ukrainy 23.07.2001 No. 53 [Veterinary and sanitary rules for poultry farms and requirements for their design: Approved by the order of the Chief State Inspector of Veterinary Medicine of Ukraine dated 23.07.2001 No. 53 ] (2001). Registered by the Ministry of Justice of Ukraine 05.07.2001, No. 565/5756.
- Naidenskyi, M. S., Kuznetsov, A. F., Khramtsov, V. V., Vynohradov, P. N. (2007). Zoohyhyena s osnovamy proektyrovanyia zhyvotnovodcheskykh obektov [Zoo-hygiene with the basics of designing livestock facilities]. Moscow: Kolos, 389.
- Pidpryiemstva ptakhivnytstva: Vidomchi normy tekhnolohichnoho proektuvannia VNTP – APK – 04.05. [Poultry industry enterprises: Departmental standards of technological design. – DSTD – АIC – 04.05.] (2005). Kyiv: Ministry of Agrarian Policy of Ukraine, 92.
- Melnyk, O. V. (2009) Ekolohichni problemy suchasnoho ptakhivnytstva [Ecological problems of modern poultry farming]. Poultry Farming, 63, 3–17.
- Nahm, K. H. (2005). Factors influencing nitrogen mineralization during poultry litter composting and calculations for available nitrogen. World’s Poultry Science Journal, 61 (2), 238–255. doi: http://doi.org/10.1079/wps200455
- Zon, H. A. (2005). Rezultaty bakteriolohichnoho skryninhu obiektiv ptakhofabryky ta produktsii ptakhivnytstva ta kormiv [Results of bacteriological screening of objects of the integrated poultry farm and production of poultry farming and forages]. Annals of Mechnicov’s Institute, 3, 13–17.
- Kucheruk, M. D., Zasiekin, D. A. (2011). Shchodo mikrobnoho zabrudnennia povitrianoho seredovyshcha ptashnykiv [Concerning microbial air pollution of poultry houses]. Modern problems of hygiene, and sanitation in livestock breeding, 8 (48), 1–3.
- Hunchak, A. V., Hunchak, V. M., Ratych, I. B. (2015). Biolohichnyi efekt roslynykh ekstraktiv v orhanizmi ptytsi [Biological effects of plants extracts in the poultry]. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S. Z. Gzhytsky, 17 (3 (63)), 19–31.
- Kontrol salmonel [Salmonella control] (2018). Our poultry farming, 2. Available at: http://www.agrotimes.net/journals/article/kontrol-salmoneli
- Kozlovska, H. V., Korniienko, L. Ie., Nakonechna, M. H., Polishchuk, V. V., Postoi, V. P., Yarchuk, B. M.; Postoi, V. V. (Ed.) (2006). Epizootolohiia z mikrobiolohiieiu [Epizootology with microbiology]. Kyiv: Vyshcha osvita, 543.
- Fotina, H. A., Klishchova, Zh. Ie. (2016). Chutlyvist zbudnykiv bakterialnykh khvorob ptytsi do antybakterialnykh preparativ [Sensitivity of bacterial pathogens to antibacterial drugs]. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S. Z. Gzhytsky, 18 (3 (71)), 182–185.
- Reichling, J., Schnitzler, P., Suschke, U., Saller, R. (2009). Essential Oils of Aromatic Plants with Antibacterial, Antifungal, Antiviral, and Cytotoxic Properties – an Overview. Complementary Medicine Research, 16 (2), 79–90. doi: http://doi.org/10.1159/000207196
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Olga Tertychna, Larysa Svaliavchuk, Oleg Mineralov
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.