Оптимізація співвідношення ω-6 / ω-3 жирних кислот у соняшниковій олії
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-8025.2019.189139Ключові слова:
жирні кислоти, купаж, газова хроматографія, поліненасичені жирні кислоти ω-3 та ω-6, лінолева та ліноленова кислотиАнотація
Згідно сучасної теорії харчування, харчові продукти мають не тільки задовольняти фізіологічні потреби людини, але і володіти лікувально-профілактичними властивостями. Недоліком соняшникової олії є практична відсутність у її жирнокислотному складі ліноленової кислоти, яку відносять до групи поліненасичених жирних кислот ω-3 (вітамін F). Збагачення соняшникової олії ліноленовою кислотою перетворює її на продукт профілактичного та лікувального призначення збільшуючи кількість її функціональних властивостей.
Мета дослідження: отримати модельні суміші з оптимальним співвідношенням ненасичених жирних кислот.
Матеріали та методи: метод купажування, метод високоефективної газової хроматографії.
Результати: досліджено жирнокислотний склад отриманих жирових сумішей та встановлено співвідношення ω-3/ω-6 поліненасичених вищих карбонових кислот, що обґрунтовує використання купажів соняшникової олії з лляною у співвідношенні по масі 90:10 для повсякденного харчування та 70:30 для профілактичного харчування.
Висновки: отримані результати можуть бути використані для покращення співвідношення вищих карбонових кислот ω-3 та ω-6 у раціоні споживачів, що може позитивно вплинути на динаміку серцево-судинних захворювань. Олійні суміші із збалансованим жирнокислотним складом можуть стати ефективним інструментом профілактики серцево-судинних захворювань та збільшити функціональність продукції олійно-жирової промисловості
Посилання
- Gebauer, S. K., Psota, T. L., Harris, W. S., Kris-Etherton, P. M. (2006). n−3 Fatty acid dietary recommendations and food sources to achieve essentiality and cardiovascular benefits. The American Journal of Clinical Nutrition, 83 (6), 1526S–1535S. doi: http://doi.org/10.1093/ajcn/83.6.1526s
- Pro zatverdzhennia naboriv produktiv kharchuvannia, naboriv neprodovolchykh tovariv ta naboriv posluh dlia osnovnykh sotsialnykh i demohrafichnykh hrup naselennia (2016). Postanova Kabinetu Ministriv Ukrainy No. 780. 11.10.2016. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/780-2016-%D0%BF
- Zhohlo, F. A. (2002). Nevodni rozchynnyky. Kharakterystyka, vlastyvosti ta zastosuvannia v tekhnolohii hotovykh likarskykh form. Lviv: Afisha, 80.
- DSTU 4492:2005. Oliia soniashnykova. Tekhnichni umovy (2006). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 22.
- Gladyshev, M. I. (2012). Nezamenimye polinenasyschennye zhirnye kisloty i ikh pischevye istochniki dlia cheloveka. Jornal of Siberian Federal Univesity. Biology, 4 (9), 1920–1935.
- Simopoulos, A. P. (2000). Human Requirement for N-3 Polyunsaturated Fatty Acids. Poultry Science, 79 (7), 961–970. doi: http://doi.org/10.1093/ps/79.7.961
- Matvieieva, T. V. (2014). Kupazhi olii – dzherelo polinenasychenykh zhyrnykh kyslot. Odeska natsionalna akademiia kharchovykh tekhnolohii, 46 (2), 210–213.
- Iankovskaia, L. V., Kezhun, L. V., Slobodskaia, N. S., Belous, Iu. I., Morgunova, E. M. (2016). Vliianie palmovogo masla na risk razvitiia serdechno-sosudistykh zabolevanii. Zhurnal Grodnenskogo gosudarstvennogo medicinskogo universiteta, 4 (56), 6–11.
- GOST 30623-98. Masla rastitelnye i margarinovaia produkciia. Metody obnaruzheniia falsifikacii (1998). Moscow: Izd-vo standartov, 16.
- Metodicheskie rekomendacii MR 2.3.1.1915 – 04. Rekomenduemye urovni potrebleniia pischevykh i biologicheski aktivnykh veschestv (2004). Moscow, 45.
- Pereira, H., Barreira, L., Figueiredo, F., Custódio, L., Vizetto-Duarte, C., Polo, C. et. al. (2012). Polyunsaturated Fatty Acids of Marine Macroalgae: Potential for Nutritional and Pharmaceutical Applications. Marine Drugs, 10 (12), 1920–1935. doi: http://doi.org/10.3390/md10091920
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2019 Yyriy Osyp, Maria Osyp, Oksana Rakovets
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.