Методичні підходи до оцінки якості пробіотиків і принципи їх раціонального використання в клінічній практиці
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-8025.2020.202216Ключові слова:
пробіотики, захворювання, оцінка, безпека, клінічна практика, терапіяАнотація
Останнім часом пробіотики стали широко використовувати в якості допоміжної терапії при багатьох захворюваннях, таких як кишкові і урогенітальні інфекції, захворювання шлунково-кишкового тракту і дихальних шляхів, а також ураження суглобів і сполучної тканини, деякі види раку, алергії, дерматологічні та стоматологічні захворювання. Тим не менш, до цих пір немає зведених рекомендацій з відбору та оцінки ефективності пробіотичних штамів для різних клінічних випадків. Тому в даній роботі нами була зібрана і проаналізована інформація про методи оцінки якості пробіотиків і розробку раціональних принципів застосування пробіотиків в клінічній практиці при лікуванні пацієнтів з найбільш поширеними захворюваннями і їх профілактиці. Описано основні принципи впровадження покрокової оцінки якості пробіотичної культури в харчових продуктах відповідно до нормативних актів Всесвітньої організації охорони здоров'я, Європейського Союзу, України та інших країн. Представлені вимоги для оцінки безпеки пробіотичних культур, які включають тестування їх активності in vitro та in vivo на різних експериментальних моделях, а також вивчення їх терапевтичної ефективності в клінічній практиці при лікуванні пацієнтів і протягом тривалого періоду після пробіотичної терапії. Також в статті наведені дані щодо можливих побічних ефектів, ризиків або низької ефективності застосування пробіотиків, які залежать від індивідуальних характеристик кожного пацієнта, кількісного і якісного складу кишкової мікробіоти, стадії і тяжкості клінічного перебігу кожного конкретного захворювання. Виходячи з цього, дуже важливо враховувати всі особливості організму пацієнтів і збирати всі раніше накопичені знання про використання пробіотиків
Посилання
- Shirobokov, V. P., Shirobokov, V. P., Iankovskii, D. S., Dyment, G. S. (2010). Mikrobnaia ekologiia cheloveka s tsvetnym atlasom. Kyiv: Chervona Ruta-Turs, 340.
- Williams, N. T. (2010). Probiotics. American Journal of Health-System Pharmacy, 67 (6), 449–458. doi: http://doi.org/10.2146/ajhp090168
- Halloran, K., Underwood, M. A. (2019). Probiotic mechanisms of action. Early Human Development, 135, 58–65. doi: http://doi.org/10.1016/j.earlhumdev.2019.05.010
- Nichols, R. G., Peters, J. M., Patterson, A. D. (2019). Interplay Between the Host, the Human Microbiome, and Drug Metabolism. Human Genomics, 13 (1). doi: http://doi.org/10.1186/s40246-019-0211-9
- Azad, M. A. K., Sarker, M., Wan, D. (2018). Immunomodulatory Effects of Probiotics on Cytokine Profiles. BioMed Research International, 2018, 1–10. doi: http://doi.org/10.1155/2018/8063647
- Falagas, M. E., Betsi, G. I., Tokas, T., Athanasiou, S. (2006). Probiotics for prevention of recurrent urinary tract infections in women: a review of the evidence from microbiological and clinical studies. Drugs, 66 (9), 1253–1261. doi: http://doi.org/10.2165/00003495-200666090-00007
- Di Cerbo, A., Palmieri, B., Aponte, M., Morales-Medina, J. C., Iannitti, T. (2015). Mechanisms and therapeutic effectiveness of lactobacilli. Journal of Clinical Pathology, 69 (3), 187–203. doi: http://doi.org/10.1136/jclinpath-2015-202976
- Kasińska, M. A., Drzewoski, J. (2015). Effectiveness of probiotics in type 2 diabetes: a meta-analysis. Polish Archives of Internal Medicine, 125 (11), 803–813. doi: http://doi.org/10.20452/pamw.3156
- Hendijani, F., Akbari, V. (2018). Probiotic supplementation for management of cardiovascular risk factors in adults with type II diabetes: A systematic review and meta-analysis. Clinical Nutrition, 37 (2), 532–541. doi: http://doi.org/10.1016/j.clnu.2017.02.015
- Didari, T., Mozaffari, S., Nikfar, S., Abdollahi, M. (2015). Effectiveness of probiotics in irritable bowel syndrome: Updated systematic review with meta-analysis. World Journal of Gastroenterology, 21 (10), 3072–3084. doi: http://doi.org/10.3748/wjg.v21.i10.3072
- Wang, F., Feng, J., Chen, P., Liu, X., Ma, M., Zhou, R. et. al. (2017). Probiotics in Helicobacter pylori eradication therapy: Systematic review and network meta-analysis. Clinics and Research in Hepatology and Gastroenterology, 41 (4), 466–475. doi: http://doi.org/10.1016/j.clinre.2017.04.004
- Huang, R., Wang, K., Hu, J. (2016). Effect of Probiotics on Depression: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients, 8 (8), 483. doi: http://doi.org/10.3390/nu8080483
- Chang, Y.-S., Trivedi, M. K., Jha, A., Lin, Y.-F., Dimaano, L., García-Romero, M. T. (2016). Synbiotics for Prevention and Treatment of Atopic Dermatitis: A Meta-analysis of Randomized Clinical Trials. JAMA Pediatrics, 170 (3), 236–242. doi: http://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2015.3943
- Miller, L. E., Lehtoranta, L., Lehtinen, M. J. (2019). Short-term probiotic supplementation enhances cellular immune function in healthy elderly: systematic review and meta-analysis of controlled studies. Nutrition Research, 64, 1–8. doi: http://doi.org/10.1016/j.nutres.2018.12.011
- Kasatpibal, N., Whitney, J. D., Saokaew, S., Kengkla, K., Heitkemper, M. M., Apisarnthanarak, A. (2017). Effectiveness of Probiotic, Prebiotic, and Synbiotic Therapies in Reducing Postoperative Complications: A Systematic Review and Network Meta-analysis. Clinical Infectious Diseases, 64 (suppl_2), S153–S160. doi: http://doi.org/10.1093/cid/cix114
- Singhi, S. C., Kumar, S. (2016). Probiotics in critically ill children. F1000Research, 5, 407. doi: http://doi.org/10.12688/f1000research.7630.1
- Mantegazza, C., Molinari, P., D’Auria, E., Sonnino, M., Morelli, L., Zuccotti, G. V. (2018). Probiotics and antibiotic-associated diarrhea in children: A review and new evidence on Lactobacillus rhamnosus GG during and after antibiotic treatment. Pharmacological Research, 128, 63–72. doi: http://doi.org/10.1016/j.phrs.2017.08.001
- Hooijmans, C. R., de Vries, R. B. M., Rovers, M. M., Gooszen, H. G., Ritskes-Hoitinga, M. (2012). The Effects of Probiotic Supplementation on Experimental Acute Pancreatitis: A Systematic Review and Meta-Analysis. PLoS ONE, 7 (11), e48811. doi: http://doi.org/10.1371/journal.pone.0048811
- Athalye-Jape, G., Rao, S., Patole, S. (2017). Effects of probiotics on experimental necrotizing enterocolitis: a systematic review and meta-analysis. Pediatric Research, 83 (1), 16–22. doi: http://doi.org/10.1038/pr.2017.218
- Million, M., Angelakis, E., Paul, M., Armougom, F., Leibovici, L., Raoult, D. (2012). Comparative meta-analysis of the effect of Lactobacillus species on weight gain in humans and animals. Microbial Pathogenesis, 53 (2), 100–108. doi: http://doi.org/10.1016/j.micpath.2012.05.007
- Mokrozub, V. V., Lazarenko, L. M., Babenko, L. P. (2013). Antistaphylococcal action of lacto- and bifidobacteria and interleukine-2. Mikrobiological Journal, 75 (6), 17–21.
- Suez, J., Zmora, N., Zilberman-Schapira, G., Mor, U., Dori-Bachash, M., Bashiardes, S. et. al. (2018). Post-Antibiotic Gut Mucosal Microbiome Reconstitution Is Impaired by Probiotics and Improved by Autologous FMT. Cell, 174 (6), 1406–1423. doi: http://doi.org/10.1016/j.cell.2018.08.047
- Zhong, C., Qu, C., Wang, B., Liang, S., Zeng, B. (2017). Probiotics for Preventing and Treating Small Intestinal Bacterial Overgrowth: A Meta-Analysis and Systematic Review of Current Evidence. Journal of Clinical Gastroenterology, 51 (4), 300–311. doi: http://doi.org/10.1097/mcg.0000000000000814
- Wojtyniak, K., Szajewska, H. (2017). Systematic review: probiotics for functional constipation in children. European Journal of Pediatrics, 176 (9), 1155–1162. doi: http://doi.org/10.1007/s00431-017-2972-2
- Ng, Q. X., Soh, A. Y. S., Venkatanarayanan, N., Ho, C. Y. X., Lim, D. Y., Yeo, W.-S. (2019). A Systematic Review of the Effect of Probiotic Supplementation on Schizophrenia Symptoms. Neuropsychobiology, 78 (1), 1–6. doi: http://doi.org/10.1159/000498862
- Bo, L., Li, J., Tao, T., Bai, Y., Ye, X., Hotchkiss, R. S. et. al. (2014). Probiotics for preventing ventilator-associated pneumonia. Cochrane database of systematic reviews, 10 (10), 1465–1858. doi: http://doi.org/10.1002/14651858.cd009066.pub2
- Oliveira, L. V. N. de, Bastos, R. W., Ribeiro, N. de Q., Costa, M. C., Acurcio, L. B., Rocha, K. M. et. al. (2017). In vivo probiotic and antimicrobial photodynamic therapy as alternative therapies against cryptococcosis are ineffective. Veterinary Microbiology, 211, 169–173. doi: http://doi.org/10.1016/j.vetmic.2017.08.015
- Shentsova, M. A., Surmasheva, O. V. (2014). Probiotic preparations, their quality and safety: current state (part II). Dovkillia i zdorovia, 1, 64–69.
- Timmerman, H. M., Niers, L. E. M., Ridwan, B. U., Koning, C. J. M., Mulder, L., Akkermans, L. M. A. et. al. (2007). Design of a multispecies probiotic mixture to prevent infectious complications in critically ill patients. Clinical Nutrition, 26 (4), 450–459. doi: http://doi.org/10.1016/j.clnu.2007.04.008
- Zmora, N., Zilberman-Schapira, G., Suez, J., Mor, U., Dori-Bachash, M., Bashiardes, S. et. al. (2018). Personalized Gut Mucosal Colonization Resistance to Empiric Probiotics Is Associated with Unique Host and Microbiome Features. Cell, 174 (6), 1388–1405. doi: http://doi.org/10.1016/j.cell.2018.08.041
- Salminen, S., von Wright, A., Morelli, L., Marteau, P., Brassart, D., de Vos, W. M. (1998). Demonstration of safety of probiotics – a review. International Journal of Food Microbiology, 44 (1-2), 93–106. doi: http://doi.org/10.1016/s0168-1605(98)00128-7
- Marteau, P., Seksik, P., Jian, R. (2002). Probiotics and health: new facts and ideas. Current Opinion in Biotechnology, 13 (5), 486–489. doi: http://doi.org/10.1016/s0958-1669(02)00368-3
- Snydman, D. R. (2008). The Safety of Probiotics. Clinical Infectious Diseases, 46 (s2), S104–S111. doi: http://doi.org/10.1086/523331
- Mayes, T., Gottschlich, M. M., James, L. E., Allgeier, C., Weitz, J., Kagan, R. J. (2015). Clinical Safety and Efficacy of Probiotic Administration Following Burn Injury. Journal of Burn Care & Research, 36 (1), 92–99. doi: http://doi.org/10.1097/bcr.0000000000000139
- Marteau, P. R. (2002). Probiotics in clinical conditions. Clinical Reviews in Allergy & Immunology, 22 (3), 255–273. doi: http://doi.org/10.1007/s12016-002-0011-0
- Shanahan, F. (2012). A Commentary on the Safety of Probiotics. Gastroenterology Clinics of North America, 41 (4), 869–876. doi: http://doi.org/10.1016/j.gtc.2012.08.006
- Doron, S., Snydman, D. R. (2015). Risk and Safety of Probiotics. Clinical Infectious Diseases, 60 (suppl_2), S129–S134. doi: http://doi.org/10.1093/cid/civ085
- Gasser, F. (1994). Safety of lactic-acid bacteria and their occurrence in human clinical infections. Bulletin de L'Institut Pasteur, 92, 45–67.
- Saxelin, M., Chuang, N.-H., Chassy, B., Rautelin, H., Makela, P. H., Salminen, S., Gorbach, S. L. (1996). Lactobacilli and Bacteremia in Southern Finland, 1989-1992. Clinical Infectious Diseases, 22 (3), 564–566. doi: http://doi.org/10.1093/clinids/22.3.564
- Borriello, S. P., Hammes, W. P., Holzapfel, W., Marteau, P., Schrezenmeir, J., Vaara, M., Valtonen, V. (2003). Safety of Probiotics That Contain Lactobacilli or Bifidobacteria. Clinical Infectious Diseases, 36 (6), 775–780. doi: http://doi.org/10.1086/368080
- Bernardeau, M., Vernoux, J. P., Henri-Dubernet, S., Guéguena, M. (2008). Safety assessment of dairy microorganisms: the Lactobacillus genus. International Journal of Food Microbiology, 126 (3), 278–285. doi: http://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2007.08.015
- Guidelines for the Evaluation of Probiotics (2002). Food Report of a Joint FAO/WHO Working Group on Drafting Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food London Ontario. Canada. Available at: https://www.who.int/foodsafety/fs_management/en/probiotic_guidelines.pdf
- Saarela, M., Mogensen, G., Fondén, R., Mättö, J., Mattila-Sandholm, T. (2000). Probiotic bacteria: safety, functional and technological properties. Journal of Biotechnology, 84 (3), 197–215. doi: http://doi.org/10.1016/s0168-1656(00)00375-8
- Ishibashi, N., Yamazaki, S. (2001). Probiotics and safety. The American Journal of Clinical Nutrition, 73 (2), 465s–470s. doi: http://doi.org/10.1093/ajcn/73.2.465s
- Doron, S., Hibberd, P. L., Goldin, B., Thorpe, C., McDermott, L., Snydman, D. R. (2015). Effect of Lactobacillus rhamnosus GG Administration on Vancomycin-Resistant Enterococcus Colonization in Adults with Comorbidities. Antimicrobial Agents and Chemotherapy, 59 (8), 4593–4599. doi: http://doi.org/10.1128/aac.00300-15
- Holzapfel, W. H., Haberer, P., Geisen, R., Björkroth, J., Schillinger, U. (2001). Taxonomy and important features of probiotic microorganisms in food and nutrition. The American Journal of Clinical Nutrition, 73 (2), 365s–373s. doi: http://doi.org/10.1093/ajcn/73.2.365s
- Klein, G. (2011). Antibiotic Resistance and Molecular Characterization of Probiotic and ClinicalLactobacillusStrains in Relation to Safety Aspects of Probiotics. Foodborne Pathogens and Disease, 8 (2), 267–281. doi: http://doi.org/10.1089/fpd.2010.0672
- Stefanov, A. V. (Ed.) (2002). Doklinicheskie issledovaniia lekarstvennykh sredstv. Metodicheskie rekomendatsii. Kyiv: Avitsena, 568.
- Liaskovskii, T. M., Podgorskii, V. S. (2005). Otsenka probiotikov soglasno rekomendatsii mezhdunarodnykh organizatsii (FAO/WHO). Mikrobiologicheskii zhurnal, 67 (6), 104–112.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Liudmyla Lazarenko, Rostyslav Bubnov, Lidiia Babenko, Olexandra Melnykova, Mykola Spivak
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.