Аналіз літературних даних щодо зв’язку дефіциту вітаміну Д та цукрового діабету 1-го типу

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-8025.2021.235426

Ключові слова:

вітамін Д, цукровий діабет 1 типу, імуномоделююча та протизапальна активність, β-клітини підшлункової залози

Анотація

Цукровий діабет 1 типу – це хронічне аутоімунне захворювання, в розвитку якого головна роль належить генетичній схильності та факторам навколишнього середовища. Дефіцит вітаміну Д набуває характеру пандемії у світі та спостерігається за цукрового діабету 1 типу.

Мета. Проведення аналітичного огляду наявних літературних даних щодо взаємозв’язку дефіциту вітаміну Д з розвитком і протіканням цукрового діабету 1 типу.

Матеріали та методи. Аналіз відкритих джерел наукової літератури.

Результати та їх обговорення. Клінічні спостереження та експериментальні дослідження свідчать, що дефіцит вітаміну Д виступає одним з факторів ризику розвитку цукрового діабету 1 типу, а також є наслідком цієї хвороби. Статус вітаміну Д в організмі визначається не лише надходженням вітаміну ззовні, а й активністю тканинних систем транспорту та метаболізму, які мають високий ступінь поліморфізму. Багаточисельні дослідження демонструють позитивний вплив застосування препаратів вітаміну Д у профілактиці та терапії цукрового діабету 1 типу. Проте є роботи, в яких протекторний ефект відсутній.

Висновки. Таким чином, оптимізація статусу вітаміну Д в організмі є перспективним заходом для попередження розвитку цукрового діабету 1 типу та полегшення його протікання, але потребує додаткових досліджень

Біографії авторів

Вікторія Павлівна Филимоненко, Національний фармацевтичний університет

Кандидат біологічних наук, доцент

Кафедра біологічної хімії

Любов Валеріївна Галузінська, Національний фармацевтичний університет

Кандидат біологічних наук, доцент

Кафедра біологічної хімії

Тетяна Олександрівна Брюханова, Національний фармацевтичний університет

Кандидат біологічних наук, асистент

Кафедра біологічної хімії

Олена Іванівна Чумак, Національний фармацевтичний університет

Асистент

Кафедра біологічної хімії

Олена Юріївна Яценко, Національний фармацевтичний університет

Кандидат фармацевтичних наук, доцент

Кафедра нормальної та патологічної фізіології

Посилання

  1. International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas. Brussels: 2019. Available at: https://www.diabetesatlas.org
  2. Global report on diabetes (2018). Geneva: World Health Organization, 88.
  3. Zelinska, N. B. (2015). Statystyka shchodo tsukrovoho diabetu sered dytiachoho naselennia Ukrainy (analiz ta prohnoz). Ukrainskyi zhurnal dytiachoi endokrynolohii, 3-4, 8–14. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ujde_2015_3-4_4
  4. DiMeglio, L. A., Evans-Molina, C., Oram, R. A. (2018). Type 1 diabetes. The Lancet, 391 (10138), 2449–2462. doi: http://doi.org/10.1016/s0140-6736(18)31320-5
  5. Rewers, M., Ludvigsson, J. (2016). Environmental risk factors for type 1 diabetes. The Lancet, 387 (10035), 2340–2348. doi: http://doi.org/10.1016/s0140-6736(16)30507-4
  6. Zak, K. P., Tronko, N. D., Popova, V. V., Butenko, A. K. (2015). Sakharniy diabet. Immunitet. Tsitokiny. Kyiv: Kniga-plyus, 485.
  7. Pugliese, A. (2017). Autoreactive T cells in type 1 diabetes. Journal of Clinical Investigation, 127 (8), 2881–2891. doi: http://doi.org/10.1172/jci94549
  8. Grammatiki, M., Rapti, E., Karras, S., Ajjan, R. A., Kotsa, K. (2017). Vitamin D and diabetes mellitus: Causal or casual association? Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders, 18 (2), 227–241. doi: http://doi.org/10.1007/s11154-016-9403-y
  9. Infante, M., Ricordi, C., Sanchez, J., Clare-Salzler, M. J., Padilla, N., Fuenmayor, V. et. al. (2019). Influence of Vitamin D on Islet Autoimmunity and Beta-Cell Function in Type 1 Diabetes. Nutrients, 11 (9), 2185. doi: http://doi.org/10.3390/nu11092185
  10. Povaliaeva, A. A., Pigarova, E. A., Dzeranova, L. K., Rozhinskaya, L. Y. (2019). The relationship of vitamin D status with the development and course of diabetes mellitus type 1. Obesity and Metabolism, 17 (1), 82–87. doi: http://doi.org/10.14341/omet12206
  11. Palshina, A. M., Palshina, S. G., Safonova, S. L., Palshin, V. G. (2018). Note to clinician: a modern view onvitamin d metabolism and vitamin d receptor genepolymorphism. Vestnik Severo-Vostochnogo federalnogo universiteta im. M. K. Amosova. Seriya: Meditsinskie nauki, 3 (12), 34–42. doi: http://doi.org/10.25587/SVFU.2018.3(13).18855
  12. Bizzaro, G., Antico, A., Fortunato, A., Bizzaro, N. (2017). Vitamin D and Autoimmune Diseases: Is Vitamin D Receptor (VDR) Polymorphism the Culprit? The Israel Medical Association Journal, 19 (7), 438–443.
  13. Nam, H., Rhie, Y., Lee, K. (2019). Vitamin D level and gene polymorphisms in Korean children with type 1 diabetes. Pediatric Diabetes, 20 (6), 750–758. doi: http://doi.org/10.1111/pedi.12878
  14. Bikle, D., Christakos, S. (2020). New aspects of vitamin D metabolism and action – addressing the skin as source and target. Nature Reviews Endocrinology, 16 (4), 234–252. doi: http://doi.org/10.1038/s41574-019-0312-5
  15. Komisarenko, Y. I., Veliky, M. M., Apukhovska, L. I. (2017). Vitamin D3 deficiency and its role in the development of metabolic disorders. Pain. Joints. Spine, 7 (3), 102–108. doi: http://doi.org/10.22141/2224-1507.7.3.2017.116864
  16. Hanel, A., Carlberg, C. (2020). Vitamin D and evolution: Pharmacologic implications. Biochemical Pharmacology, 173, 113595. doi: http://doi.org/10.1016/j.bcp.2019.07.024
  17. Holick, M. F. (2017). The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders, 18 (2), 153–165. doi: http://doi.org/10.1007/s11154-017-9424-1
  18. Povorozniuk, V. V. et. al.; Povorozniuka, V. V., Pludovski, P. (Eds.) (2014). Defitsyt ta nedostatnist vitaminu D: epidemiolohiia, diahnostyka, profilaktyka ta likuvannia. Donetsk: Zaslavskyi O. Yu., 261.
  19. Manousaki, D., Harroud, A., Mitchell, R. E., Ross, S., Forgetta, V., Timpson, N. J. et. al. (2021). Vitamin D levels and risk of type 1 diabetes: A Mendelian randomization study. PLOS Medicine, 18 (2), e1003536. doi: http://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003536
  20. Carakushansky, M., Patel, P., Ben Khallouq, B. A., Gurnurkar, S. (2020). Prevalence of Vitamin D Deficiency in Children with Type 1 Diabetes Mellitus. Cureus, 12 (4), e7836. doi: http://doi.org/10.7759/cureus.7836
  21. Raab, J., Giannopoulou, E. Z., Schneider, S., Warncke, K., Krasmann, M., Winkler, C., Ziegler, A.-G. (2014). Prevalence of vitamin D deficiency in pre-type 1 diabetes and its association with disease progression. Diabetologia, 57 (5), 902–908. doi: http://doi.org/10.1007/s00125-014-3181-4
  22. Dong, J.-Y., Zhang, W., Chen, J., Zhang, Z.-L., Han, S.-F., Qin, L.-Q. (2013). Vitamin D Intake and Risk of Type 1 Diabetes: A Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients, 5 (9), 3551–3562. doi: http://doi.org/10.3390/nu5093551
  23. Tapia, G., Mårild, K., Dahl, S. R., Lund-Blix, N. A., Viken, M. K., Lie, B. A. et. al. (2019). Maternal and Newborn Vitamin D–Binding Protein, Vitamin D Levels, Vitamin D Receptor Genotype, and Childhood Type 1 Diabetes. Diabetes Care, 42 (4), 553–559. doi: http://doi.org/10.2337/dc18-2176
  24. Stene, L. C., Joner, G. (2003). Use of cod liver oil during the first year of life is associated with lower risk of childhood-onset type 1 diabetes: a large, population-based, case-control study. The American Journal of Clinical Nutrition, 78 (6), 1128–1134. doi: http://doi.org/10.1093/ajcn/78.6.1128
  25. Chun, R. F., Liu, P. T., Modlin, R. L., Adams, J. S., Hewison, M. (2014). Impact of vitamin D on immune function: lessons learned from genome-wide analysis. Frontiers in Physiology, 5. doi: http://doi.org/10.3389/fphys.2014.00151
  26. Srikanth, P., Chun, R. F., Hewison, M., Adams, J. S., Bouillon, R. et. al. (2016). Associations of total and free 25OHD and 1,25(OH)2D with serum markers of inflammation in older men. Osteoporosis International, 27 (7), 2291–2300. doi: http://doi.org/10.1007/s00198-016-3537-3
  27. Rolf, L., Muris, A.-H., Hupperts, R., Damoiseaux, J. (2014). Vitamin D effects on B cell function in autoimmunity. Annals of the New York Academy of Sciences, 1317 (1), 84–91. doi: http://doi.org/10.1111/nyas.12440
  28. Norris, J. M., Lee, H.-S., Frederiksen, B., Erlund, I., Uusitalo, U., Yang, J. et. al. (2017). Plasma 25-Hydroxyvitamin D Concentration and Risk of Islet Autoimmunity. Diabetes, 67 (1), 146–154. doi: http://doi.org/10.2337/db17-0802
  29. Altieri, B., Grant, W. B., Della Casa, S., Orio, F., Pontecorvi, A., Colao, A. et. al. (2017). Vitamin D and pancreas: The role of sunshine vitamin in the pathogenesis of diabetes mellitus and pancreatic cancer. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57 (16), 3472–3488. doi: http://doi.org/10.1080/10408398.2015.1136922
  30. Abbasi, F., Blasey, C., Feldman, D., Caulfield, M. P., Hantash, F. M., Reaven, G. M. (2015). Low Circulating 25-Hydroxyvitamin D Concentrations Are Associated with Defects in Insulin Action and Insulin Secretion in Persons with Prediabetes. The Journal of Nutrition, 145 (4), 714–719. doi: http://doi.org/10.3945/jn.114.209171
  31. Berridge, M. J. (2017). Vitamin D deficiency and diabetes. Biochemical Journal, 474 (8), 1321–1332. doi: http://doi.org/10.1042/bcj20170042
  32. Sur, A., Priya, G. (2017). Association of serum Vitamin D level with Glycemic Status in Patients of Type 2 Diabetes Mellitus. Endocrinology & Metabolic Syndrome, 6 (3). doi: http://doi.org/10.4172/2161-1017.1000268
  33. Ikeda, K., Matsumoto, T., Morita, K., Kawanobe, Y., Ezawa, I., Ogata, E. (1987). Role of insulin in the stimulation of renal 25-hydroxyvitamin D3-1α-hydroxylase by phosphorus deprivation in rats. Metabolism, 36 (6), 555–557. doi: http://doi.org/10.1016/0026-0495(87)90166-1
  34. Colette, C., Pares-Herbute, N., Monnier, L., Selam, J., Thomas, N., Mirouze, J. (1989). Effect of Different Insulin Administration Modalities on Vitamin D Metabolism of Insulin-Dependent Diabetic Patients. Hormone and Metabolic Research, 21 (1), 37–41. doi: http://doi.org/10.1055/s-2007-1009144
  35. Van Dijk, P. R., Logtenberg, S. J. J., Waanders, F., Groenier, K. H., van Goor, H., Kleefstra, N., Bilo, H. J. G. (2019). Route of Insulin Does Not Influence 25-Hydroxyvitamin D Concentrations in Type 1 Diabetes: A Brief Report. Journal of the Endocrine Society, 3 (8), 1541–1544. doi: http://doi.org/10.1210/js.2019-00105
  36. Komisarenko, Yu. I. (2013). Vitamin D ta yoho rol u rehuliatsii metabolichnykh rozladiv pry tsukrovomu diabeti. Liky Ukrainy, 4, 51–54.
  37. Thrailkill, K. M., Jo, C.-H., Cockrell, G. E., Moreau, C. S., Fowlkes, J. L. (2011). Enhanced Excretion of Vitamin D Binding Protein in Type 1 Diabetes: A Role in Vitamin D Deficiency? The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 96 (1), 142–149. doi: http://doi.org/10.1210/jc.2010-0980
  38. Smazal, A. L., Borcherding, N. C., Anderegg, A. S., Schalinske, K. L., Whitley, E. M., Rowling, M. J. (2013). Dietary Resistant Starch Prevents Urinary Excretion of 25-Hydroxycholecalciferol and Vitamin D-Binding Protein in Type 1 Diabetic Rats. The Journal of Nutrition, 143 (7), 1123–1128. doi: http://doi.org/10.3945/jn.112.173278
  39. Bogdanou, D., Penna-Martinez, M., Filmann, N., Chung, T. L., Moran-Auth, Y., Wehrle, J. et. al. (2016). T-lymphocyte and glycemic status after vitamin D treatment in type 1 diabetes: A randomized controlled trial with sequential crossover. Diabetes/Metabolism Research and Reviews, 33 (3), e2865. doi: http://doi.org/10.1002/dmrr.2865
  40. Maddaloni, E., Cavallari, I., Napoli, N., Conte, C. (2018). Vitamin D and Diabetes Mellitus. Frontiers of Hormone Research, 161–176. doi: http://doi.org/10.1159/000486083
  41. Felício, K. M., de Souza, A. C. C. B., Neto, J. F. A., de Melo, F. T. C., Carvalho, C. T., Arbage, T. P. et. al. (2018). Glycemic Variability and Insulin Needs in Patients with Type 1 Diabetes Mellitus Supplemented with Vitamin D: A Pilot Study Using Continuous Glucose Monitoring System. Current Diabetes Reviews, 14(4), 395–403. doi: http://doi.org/10.2174/1573399813666170616075013
  42. Deda, L., Yeshayahu, Y., Sud, S., Cuerden, M., Cherney, D. Z., Sochett, E. B., Mahmud, F. H. (2017). Improvements in peripheral vascular function with vitamin D treatment in deficient adolescents with type 1 diabetes. Pediatric Diabetes, 19 (3), 457–463. doi: http://doi.org/10.1111/pedi.12595
  43. Shih, E. M., Mittelman, S., Pitukcheewanont, P., Azen, C. G., Monzavi, R. (2014). Effects of vitamin D repletion on glycemic control and inflammatory cytokines in adolescents with type 1 diabetes. Pediatric Diabetes, 17 (1), 36–43. doi: http://doi.org/10.1111/pedi.12238
  44. Ordooei, M., Shojaoddiny-Ardekani, A., Hoseinipoor, S. H., Soleimanizad, R., Miroliai, M., Zare-Zardin, H. (2017). Effect of vitamin D on HbA1c levels of children and adolescents with diabetes mellitus type 1. Minerva Pediatrica, 69 (5), 391–395. doi: http://doi.org/10.23736/S0026-4946.16.04145-1
  45. Povaliaeva, A., Pigarova, E., Zhukov, A., Bogdanov, V., Dzeranova, L., Mel’nikova, O. et. al. (2020). Evaluation of Vitamin D Metabolism in Patients with Type 1 Diabetes Mellitus in the Setting of Cholecalciferol Treatment. Nutrients, 12 (12), 3873. doi: http://doi.org/10.3390/nu12123873
  46. Perchard, R., Magee, L., Whatmore, A., Ivison, F., Murray, P., Stevens, A., Clayton, P. E. (2017). A pilot interventional study to evaluate the impact of cholecalciferol treatment on HbA1c in type 1 diabetes (T1D). Endocrine Connections, 6 (4), 225–231. doi: http://doi.org/10.1530/ec-17-0045
  47. Rak, K., Bronkowska, M. (2018). Immunomodulatory Effect of Vitamin D and Its Potential Role in the Prevention and Treatment of Type 1 Diabetes Mellitus – A Narrative Review. Molecules, 24 (1), 53. doi: http://doi.org/10.3390/molecules24010053

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-30

Як цитувати

Филимоненко, В. П., Галузінська, Л. В., Брюханова, Т. О., Чумак, О. І., & Яценко, О. Ю. (2021). Аналіз літературних даних щодо зв’язку дефіциту вітаміну Д та цукрового діабету 1-го типу. ScienceRise: Biological Science, (2(27), 28–32. https://doi.org/10.15587/2519-8025.2021.235426

Номер

Розділ

Біологічні дослідження