Вивчення жирнокислотного складу квіток бузку звичайного сорту «Мадам Лемуан»
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-8025.2021.235525Ключові слова:
бузок звичайний (Syringa vulgaris), жирні кислоти, газова хроматографія, пальмітинова кислотаАнотація
Важливими в харчуванні людини постають омега-3, омега-6 та омега-9 жирні кислоти (ЖК). Вони різноспрямовано впливають на організм та мають суттєве значення для появи й перебігу деяких захворювань (наприклад, серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, онкології, ожиріння тощо).
Мета. Вивчення якісного складу й кількісного вмісту ЖК у квітках бузку звичайного сорту «Мадам Лемуан».
Матеріали та методи. Жирнокислотний склад було досліджено методом газової хроматографії, який заснований на утворенні метилових естерів ЖК з подальшим їх визначенням.
Результати та їх обговорення. Виявлено наявність та визначено кількісний вміст 15 ЖК, з яких ідентифіковано 13. Серед ідентифікованих 6 належать до насичених, а 7 – до ненасичених ЖК. Загальний вміст насичених ЖК (54,65 %) значно переважає над ненасиченими (34,81 %). Пальмітинова кислота домінує серед насичених ЖК (39,83 %). Серед ненасичених ЖК найбільший вміст має лінолева кислота (13,75 %).
Висновки. Уперше проведено вивчення ЖК у квітках бузку звичайного сорту «Мадам Лемуан». У значній кількості сировина накопичує насичені ЖК. Домінантними кислотами були пальмітинова (С 16 : 0) – 39,83 % і лінолева (С 18 : 2) – 13,75 %
Посилання
- Kyslychenko, V. S., Zhuravel, I. O., Marchyshyn, S. M., Minarchenko, V. M., Khvorost, O. P. (2015). Farmakohnoziia. Kharkiv: NFaU: Zoloti storinky, 736.
- Sokoła-Wysoczańska, E., Wysoczański, T., Wagner, J., Czyż, K., Bodkowski, R., Lochyński, S., Patkowska-Sokoła, B. (2018). Polyunsaturated Fatty Acids and Their Potential Therapeutic Role in Cardiovascular System Disorders – A Review. Nutrients, 10 (10), 1561–1582. doi: http://doi.org/10.3390/nu10101561
- Tur, J. A., Bibiloni, M. M., Sureda, A., Pons, A. (2012). Dietary sources of omega 3 fatty acids: public health risks and benefits. British Journal of Nutrition, 107 (S2), S23–S52. doi: http://doi.org/10.1017/s0007114512001456
- Johnson, M. (2014). Omega-3, Omega-6 and Omega-9 Fatty Acids: Implications for Cardiovascular and Other Diseases. Journal of Glycomics & Lipidomics, 4 (4), 123–131. doi: http://doi.org/10.4172/2153-0637.1000123
- Albracht-Schulte, K., Kalupahana, N. S., Ramalingam, L., Wang, S., Rahman, S. M., Robert-McComb, J., Moustaid-Moussa, N. (2018). Omega-3 fatty acids in obesity and metabolic syndrome: a mechanistic update. The Journal of Nutritional Biochemistry, 58, 1–16. doi: http://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.02.012
- Jing, K., Wu, T., Lim, K. (2013). Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cancer. Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry, 13 (8), 1162–1177. doi: http://doi.org/10.2174/18715206113139990319
- Mozaffarian, D., Wu, J. H. Y. (2011). Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease. Journal of the American College of Cardiology, 58 (20), 2047–2067. doi: http://doi.org/10.1016/j.jacc.2011.06.063
- Kislichenko, V. S., Korol, V. V., Popik, A. I. (2009). Study of tocoferol and fatty acid composition bark, leaves, flower of syringa vulgaris. Ukrainian biopharmaceutical journal, 1 (2), 31–34.
- Korol, V. V., Popik, A. I. (2018). Fitokhimichne doslidzhennia kvitok buzku zvychainoho sortiv Misiachne siaivo, Mriia, Nadiia. Current approaches of pharmaceutical science in development and standardization of medicines and dietary supplements that contain components of natural origin. Kharkiv: NFaU, 66.
- Popik, A. I., Kislichenko, V. S. (2018). Izuchenie elementnogo sostava tsvetkov sireni obyknovennoy ukrainskogo sorta «Mechta». Rol i mesto innovatsionnykh tekhnologiy v sovremennoy meditsine. Dushanbe, II, 394–396.
- Protska, V. V., Kislichenko, O. A., Zhuravel, І. O. (2016). The analysis of Hosta lancifolia rhizomes with roots, leaves and flowers fatty acid. ScienceRise: Pharmaceutical Science, 2 (2), 24–29. doi: http://doi.org/10.15587/2519-4852.2016.75073
- Carta, G., Murru, E., Banni, S., Manca, C. (2017). Palmitic Acid: Physiological Role, Metabolism and Nutritional Implications. Frontiers in Physiology, 8. doi: http://doi.org/10.3389/fphys.2017.00902
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Аndrii Popyk, Viktoriia Kyslychenko, Viktoriia Velma
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.