Дослідження противиразкової активності харчового концентрату фенольних сполук яблук на моделях екпериментальної виразки у щурів
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-8025.2021.241538Ключові слова:
виразка шлунку, харчовий концентрат фенольних сполук яблук, перекисне окиснення ліпідів, антиоксидантна система, противиразкова активністьАнотація
Лікарські рослини широко застосовувались в терапії багатьох захворювань, особливо в області гастроентерології з огляду на те, що використані в клінічній практиці синтетичні противиразкові препарати часто приводять до розвитку різного роду побічних ефектів і, відповідно, мають великий перелік протипоказань
Метою даної експериментальної роботи стало дослідження противиразкової активності харчового концентрату фенольних сполук яблук на моделях екпериментальної виразки у щурів.
Матеріали та методи. Дослідження включали два етапи, які проводились на моделях: І етап – модель спирто-преднізолонової виразки шлунка у щурів, ІІ етап – модель індометацинової виразки шлунку у щурів згідно з методичними рекомендаціями ДЕЦ МОЗ України. Досліджуваний концентрат вводили дозою у перерахунку на загальний вміст поліфенолів – 9 мг на 100 г ваги. В якості препаратів порівняння використовували кверцетин в дозі 5 мг/кг та ранітидин в дозі 20 мг/кг. Після відтворення моделей проводили макроскопічне дослідження слизової шлунку та визначали вміст ТБК-реактантів та відновленого глутатіону в гомогенаті шлунку.
Результати. В умовах патології лікувальний ефект харчового концентрату фенольних сполук яблук та препаратів порівняння був співставлюваним за показником ступеня виразкового дефекту. Доведено, що харчовий концентрат фенольних сполук яблук та препарати порівняння гальмують перебіг реакцій перекисного окиснення ліпідів і підтримують ендогенні системи антиоксидантного захисту.
Висновки. Отримані результати дають можливість рекомендувати подальше дослідження харчового концентрату фенольних сполук яблук для створення на його основі фармацевтичного препарату. Перспективним напрямком застосування даного концентрату буде профілактика та лікування виразкової хвороби шлунку
Посилання
- Shigabutdinova, F. G. (2004). Rol fitoterapii v gastroenterologii. Alternativnaia meditsina, 3, 38–40.
- Solodovnychenko, N. M., Zhuravlov, M. S., Kovalov, V. M. (2001). Likarska roslynna syrovyna ta fitopreparaty. Kharkiv: Zoloti storinky, 408.
- Zalihyna, E. V., Podpletniaia, E. A. (2017). Investigation of antiulcer activity of the thick extract of immature walnut fruits under the model of indometacininduced gastric ulcer of rats. Aktualni pytannia farmatsevtychnoi i medychnoi nauky ta praktyky, 10 (3 (25)), 324–328.
- Kurkin, V. A. (2006). Fitoterapiia gastrita i iazvennoi bolezni. Rossiiskie apteki, 6, 12–14.
- Zagayko, A. L., Kravchenko, G. B., Fylymonenko, V. P., Krasilnikova, O. A. (2017). Effect of apple polyphenol concentrate on lipid metabolism in rats under experimental insulin re-sistance. Wiadomości Le-karskie, 70 (2 (1)), 200–204.
- Zagayko, A. L., Kravchenko, G. B., Krasilnikova, O. A. (2017). Apple polyphenol extract reduces JNK phosphorylation in the liver of insulin-resistant rats. Science review, 7 (7 (7)), 11–13.
- Zagayko, A., Briukhanova, T., Lytkin, D., Kravchenko, A., Fylymonenko, V.; Shalaby, E. (Ed.) (2019). Prospects for using the natural antioxidant compounds in the obesity treatment. Antioxidants. IntechOpen. doi: http://doi.org/10.5772/intechopen.83421
- Stefanov, O. V. (Ed.) (2001). Doklinichni doslidzhennia likarskykh zasobiv. Kyiv: Avitsenna, 528.
- Kamyshnikov, V. S. (2003). Kliniko-biokhimicheskaia laboratornaia diagnostika. Vol. 1. Minsk: Interpresservis, 463.
- Glants, S. (1998). Mediko-biologicheskaia statistika. Moscow: Praktika, 459.
- Kolisnyk, O. A., Chystiakov, O. H., Drohovoz, S. M., Pozdniakova, A. Yu. (2014). The study of the antiulcer activity of biofiton® “Healthy stomach” on acute alcohol-prednisolone stomach ulcer in rats. Klinichna farmatsiia, 3, 42–46.
- Zalyhina, Ye. V., Podpletnia, O. A. (2016). Screening study of antiulcer activity of thick extracts from unripe fruits of walnut. Farmakolohiia ta likarska toksykolohiia, 6 (51), 47–52.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Liubov Galuzinska, Vira Kravchenko, Ganna Kravchenko, Tetiana Briukhanova, Victoriia Fylymonenko

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.





