Дієтичні переваги та аналіз «рослинного кошику» серед українських підлітків

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-8025.2023.286148

Ключові слова:

здоровий спосіб життя, раціональне харчування, підлітки, Україна, овочі, фрукти, «рослинний кошик»

Анотація

Мета. Мета дослідження полягала в аналізі аспектів, пов’язаних із раціональним харчуванням та способом життя, більш конкретно з вживанням рослинної їжі серед українських підлітків у віці від 10 до 17 років.

Матеріали та методи. У дослідженні взяла участь 231 особа віком від 10 до 17 років, з них 85 – хлопці, 146 – дівчата, всі на момент участі в дослідженні були мешканцями м. Харків. Респондентам було представлено анкету щодо відношення до здорового способу життя, зокрема, раціонального харчування. Для аналізу якісних ознак використовували статистичний критерій χ2.

Результати. В ході роботи було виявлено, що респондентів, які вели лише частково здоровий спосіб життя, було більше половини, відповідно серед дівчат та хлопців 60,3 % та 54,1 %. Тільки 11,6 % та 18,8 % дівчат та хлопців дотримувалися режиму харчування, хоча при цьому більшість підлітків не пропускала сніданок (80,8 % дівчат та 89,4 % хлопців). На жаль, переважна більшість осіб (58,9 % дівчат та 56,5 % хлопців) інколи дозволяла собі вживати «шкідливу їжу». Також більшість підлітків вживали їжу між її основними прийомами (83,6 % дівчат та 72,9 % хлопців), що з урахуванням сучасних уявлень слід вважати тривожною тенденцією. Основним мотивом при виборі їжі серед підлітків були власні харчові смаки та традиції сім’ї, в той час як рекламу їжі приймали до уваги трохи більше 1 % підлітків. Самооцінка стану здоров’я свідчить, що лише від 2/3 до ¾ підлітків не мали нарікань щодо самопочуття. За всіма зазначеними ознаками статевих відмінностей не спостерігалося. Найбільш популярним рослинним продуктом серед українських підлітків була картопля, її вживали більше ¾ підлітків, з віком її популярність зростала, що можна вважати негативною тенденцією (фаст-фуд). Найменш популярним рослинним продуктом серед підлітків стало насіння, його вживали лише 19,9 % дівчат та 8,2 % хлопців. Воно було єдиним рослинним продуктом, за яким було виявлено статистично значущу різницю у вживанні (у 2,4 рази частіше серед дівчат, ніж серед хлопців). З віком серед підлітків зростала частота вживання кави, як «напою для дорослих», при цьому «стрибок» у поширенні її вживання можна помітити при переході від 14-15 років до 16-17 років. Таким чином, більшість отриманих результатів слід вважати такими, що викликають стурбованість.

Висновки. Вживання рослинної їжі серед українських підлітків майже не асоціюється зі статтю, в той час як більшою мірою має місце зв'язок вживання деяких видів рослинної їжі з віком підлітків, що може свідчити про продовження процесу формування харчових звичок в цьому періоді онтогенезу. Практичне значення роботи полягає в потенційних коригувальних рекомендаціях з боку медиків, валеологів, дієтологів, нутриціологів, психологів та інших суміжних фахівців

Біографії авторів

Ольга Володимирівна Філіпцова, Національний фармацевтичний університет

Доктор біологічних наук, професор

Кафедра косметології і аромології

Кафедра біотехнології

Ольга Іванівна Набока, Національний фармацевтичний університет

Доктор біологічних наук, професор

Кафедра біохімії

Світлана Геннадіївна Бобро, Національний фармацевтичний університет

Кандидат фармацевтичних наук, доцент

Кафедра косметології і аромології

Олександр Геннадійович Башура, Національний фармацевтичний університет

Доктор фармацевтичних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра косметології і аромології

Віра Сергіївна Миргород, Національний фармацевтичний університет

Асистент

Кафедра косметології і аромології

Юлія Сергіївна Осипенко, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Department of Security of Information Systems and Technologies

Людмила Станіславівна Петровська, Національний фармацевтичний університет

Докторка фармацевтичних наук, доцентка

Кафедра косметології і аромології

Посилання

  1. Karagiannis, T. C. (2014). The timeless influence of Hippocratic ideals on diet, salicytates and personalized medicine. Hellenic Journal of Nuclear Medicine, 17 (1), 2–6.
  2. Tapsell, L. C., Neale, E. P., Satija, A., Hu, F. B. (2016). Foods, Nutrients, and Dietary Patterns: Interconnections and Implications for Dietary Guidelines. Advances in Nutrition, 7 (3), 445–454. doi: https://doi.org/10.3945/an.115.011718
  3. Caballero, B., Popkin, B. M. (Eds.) (2002). The nutrition transition: Diet and disease in the developing world. Amsterdam: Academic Press.
  4. Mozaffarian, D., Rosenberg, I., Uauy, R. (2018). History of modern nutrition science – implications for current research, dietary guidelines, and food policy. BMJ, 361, k2392. doi: https://doi.org/10.1136/bmj.k2392
  5. Chowdhury, M. A., Hossain, N., Kashem, M. A., Shahid, Md. A., Alam, A. (2020). Immune response in COVID-19: A review. Journal of Infection and Public Health, 13 (11), 1619–1629. doi: https://doi.org/10.1016/j.jiph.2020.07.001
  6. Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L. T., Keum, N., Norat, T., Greenwood, D. C., Riboli, E., Vatten, L. J., Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality – a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International Journal of Epidemiology, 46 (3), 1029–1056. doi: https://doi.org/10.1093/ije/dyw319
  7. Leenders, M., Sluijs, I., Ros, M. M., Boshuizen, H. C., Siersema, P. D., Ferrari, P. et al. (2013). Fruit and Vegetable Consumption and Mortality. American Journal of Epidemiology, 178 (4), 590–602. doi: https://doi.org/10.1093/aje/kwt006
  8. Fryar, C. D., Carroll, M. D., Ahluwalia, N., Ogden, C. L. (2020). Fast Food Intake Among Children and Adolescents in the United States, 2015–2018. NCHS Data Brief, 375, 1–8.
  9. Miller, V., Mente, A., Dehghan, M., Rangarajan, S., Zhang, X., Swaminathan, S. et al. (2017). Fruit, vegetable, and legume intake, and cardiovascular disease and deaths in 18 countries (PURE): a prospective cohort study. The Lancet, 390 (10107), 2037–2049. doi: https://doi.org/10.1016/s0140-6736(17)32253-5
  10. Samtiya, M., Aluko, R. E., Dhewa, T., Moreno-Rojas, J. M. (2021). Potential Health Benefits of Plant Food-Derived Bioactive Components: An Overview. Foods, 10 (4), 839. doi: https://doi.org/10.3390/foods10040839
  11. Hung, H.-C., Joshipura, K. J., Jiang, R., Hu, F. B., Hunter, D., Smith-Warner, S. A. et al. (2004). Fruit and Vegetable Intake and Risk of Major Chronic Disease. JNCI Journal of the National Cancer Institute, 96 (21), 1577–1584. doi: https://doi.org/10.1093/jnci/djh296
  12. He, F. J., Nowson, C. A., MacGregor, G. A. (2006). Fruit and vegetable consumption and stroke: meta-analysis of cohort studies. The Lancet, 367 (9507), 320–326. doi: https://doi.org/10.1016/s0140-6736(06)68069-0
  13. Mousavi, S. M., Ebrahimi-Mousavi, S., Hassanzadeh Keshteli, A., Afshar, H., Esmaillzadeh, A., Adibi, P. (2022). The association of plant-based dietary patterns and psychological disorders among Iranian adults. Journal of Affective Disorders, 300, 314–321. doi: https://doi.org/10.1016/j.jad.2022.01.028
  14. Fasogbon, B. M., Ademuyiwa, O. H., Bamidele, O. P., Wahab, I. E., Ola-Adedoyin, A. T., Alakija, O. (2021). Positive Therapeutic Role of Selected Foods and Plant on Ailments with a Trend Towards COVID-19: A Review. Preventive Nutrition and Food Science, 26 (1), 1–11. doi: https://doi.org/10.3746/pnf.2021.26.1.1
  15. Pais, D. F., Marques, A. C., Fuinhas, J. A. (2022). The cost of healthier and more sustainable food choices: Do plant-based consumers spend more on food? Agricultural and Food Economics, 10 (1). doi: https://doi.org/10.1186/s40100-022-00224-9
  16. Lassek, W. D., Gaulin, S. J. C. (2022). Substantial but Misunderstood Human Sexual Dimorphism Results Mainly From Sexual Selection on Males and Natural Selection on Females. Frontiers in Psychology, 13. doi: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2022.859931
  17. McDonald, D., Hyde, E., Debelius, J. W., Morton, J. T., Gonzalez, A., Ackermann, G. et al. (2018). American Gut: an Open Platform for Citizen Science Microbiome Research. MSystems, 3 (3). doi: https://doi.org/10.1128/msystems.00031-18
  18. Alharbi, M. H., Alarifi, S. N. (2022). Gender-Based Differences in the Consumption of Food Rich in Fibre and Its Relationship with Perceived Mood Status: A Cross-Sectional Study. Healthcare, 10 (4), 730. doi: https://doi.org/10.3390/healthcare10040730
  19. Torres-Ugalde, Y. C., Romero-Palencia, A., Román-Gutiérrez, A. D., Ojeda-Ramírez, D., Guzmán-Saldaña, R. M. E. (2020). Caffeine Consumption in Children: Innocuous or Deleterious? A Systematic Review. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17 (7), 2489. doi: https://doi.org/10.3390/ijerph17072489
  20. Fulgoni, K., Fulgoni, V. L. (2022). Certain dietary patterns including potatoes are associated with higher and lower diet quality and physiological measures in children and adults, NHANES 2001–2018. Frontiers in Nutrition, 9. doi: https://doi.org/10.3389/fnut.2022.987861
  21. Nasreddine, L., Chamieh, M. C., Ayoub, J., Hwalla, N., Sibai, A.-M., Naja, F. (2020). Sex disparities in dietary intake across the lifespan: the case of Lebanon. Nutrition Journal, 19 (1). doi: https://doi.org/10.1186/s12937-020-00543-x
Дієтичні переваги та аналіз «рослинного кошику» серед українських підлітків

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-30

Як цитувати

Філіпцова, О. В., Набока, О. І., Бобро, С. Г., Башура, О. Г., Миргород, В. С., Осипенко, Ю. С., & Петровська, Л. С. (2023). Дієтичні переваги та аналіз «рослинного кошику» серед українських підлітків. ScienceRise: Biological Science, (3(36), 13–21. https://doi.org/10.15587/2519-8025.2023.286148

Номер

Розділ

Біологічні дослідження