Дослідження впливу саліцилової кислоти на збудників бактеріальних хвороб рослин томатів

Автор(и)

  • Yulia Kolomiets Національний університет біоресурсів і природокористування України вул. Героїв Оборони, 15, м. Київ, Україна, 03041, Україна https://orcid.org/0000-0002-1919-6336

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-8025.2017.99815

Ключові слова:

томати, збудники бактеріальних хвороб, саліцилова кислота, антибактеріальна активність, захист рослин

Анотація

Встановлено антибактеріальний вплив саліцилової кислоти на збудників бактеріального раку, чорної бактеріальної плямистості та бактеріальної крапчастості томатів і потенційні її можливості в пригніченні розвитку хвороб. Застосування СК знижувало ступінь розвитку бактеріальних хвороб томата на 8–65 % за штучного зараження. Обприскування рослин томатів розчином СК було ефективнішим, ніж замочування коренів

Біографія автора

Yulia Kolomiets, Національний університет біоресурсів і природокористування України вул. Героїв Оборони, 15, м. Київ, Україна, 03041

Кандидат біологічних наук, доцент

Кафедра екобіотехнології та біорізноманіття

Посилання

  1. Vasyukova, N. I., Ozeretskovskaya, O. L. (2007). Induced plant resistance and salicylic acid: A review. Applied Biochemistry and Microbiology, 43 (4), 367–373. doi: 10.1134/s0003683807040011
  2. Kolupaev, Yu. E., Yastreb, T. O. (2013). Stress-protektornye effekty salitsilovoy kisloty i ee strukturnykh analogov [Stress-protektornye effekty salitsilovoy kisloty i ee strukturnykh analogov]. Fiziologiya i biokhimiya kul'turnykh rasteniy [Physiology and biochemistry of cultivated plants], 45 (2), 113–126.
  3. Hvozdiak, R. I., Pasichnyk, L. A., Yakovleva, L. M., Patyka, V. P. et. al.; Patyka, V. P. (Ed.) (2011). Fitopatohenni bakterii. Bakterialni khvoroby roslyn [Phytopathogenic bacteria. Bacterial plant diseases]. Кyiv: TOV NVP «Interservis», 444.
  4. Ignatov, A. I., Punina, N. V., Matveeva, E. V., Kornev, K. P. (2009). Novye vozbuditeli bakteriozov i prognoz ikh rasprostraneniya v Rossii [New pathogens of bacterial infections and the prognosis of their spread in Russia]. Zashchita i karantin rasteniy [Protection and quarantine of plants], 4, 38–40.
  5. Bykova, G. A., Belykh, E. B. (2011). Osobennosti zashchity ovoshchnykh kul'tur v teplitsakh ot bakteriozov [Features of protection of vegetable crops in greenhouses against bacteriosis]. Zashchita i karantin rasteniy [Protection and quarantine of plants], 3, 32–35.
  6. Shafikova, T. N., Omelichkina, Y. V. (2015). Molecular–genetic aspects of plant immunity to phytopathogenic bacteria and fungi. Russian Journal of Plant Physiology, 62 (5), 571–585. doi: 10.1134/s1021443715050143
  7. Plotnikova, L. Y. (2009). Effect of benzothiadiazole, an inducer of systemic acquired resistance, on the pathogenesis of wheat brown rust. Russian Journal of Plant Physiology, 56 (4), 517–526. doi: 10.1134/s1021443709040116
  8. Poliksenova, V. D. (2009). Indutsirovannaya ustoychivost' rasteniy k patogenam i abioticheskim stressovym faktoram [Induced plant resistance to pathogens and abiotic stress factors]. Vestnik BGU [Bulletin BSU], 1, 48–60.
  9. Kolomiiets, Yu. V., Hryhoriuk, I. P., Butsenko, L. M. (2016). Efektyvnist vplyvu salitsylovoi kysloty na komponenty antyoksydantnoi systemy roslyn sortiv tomata za umov bakterialnoho stresu [The effect of salicylic acid on the components of the antioxidant system of tomato plants in conditions of bacterial stress]. Karantyn i zakhyst roslyn [Quarantine and plant protection], 11-12, 7–11.
  10. Zakharova, O. M., Melnychuk, M. D., Dankevych, L. A., Patyka, V. P. (2012). Bakterialni khvoroby ripaku [Bacterial diseases of rape]. Mikrobiologicheskiy zhurnal [Microbiological Journal], 74 (6), 46–52.
  11. Egorov, N. S. (2004). Osnovy ucheniya ob antibiotikakh [Fundamentals of theory of antibiotics]. Moscow: Izdatel'stvovo MGU Nauka, 528.
  12. Hryhoriuk, I. P., Patyka, V. P., Kolomiiets, Yu. V., Butsenko, L. M. et. al. (2016). Vyiavlennia ta identyfikatsiia zbudnyka bakterialnoi krapchastosti roslyn tomata Pseudomonas syringae pv. tomato [Identification of the agent of bacterial speck of tomato plants Pseudomonas syringae pv. tomato]. Kyiv: Komprint, 40.
  13. AL-Saleh, M. A. (2011). Pathogenic variability among five bacterial isolates of Xanthomonas campestris pv. vesicatoria, causing spot disease on tomato and their response to salicylic acid. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 10 (1), 47–51. doi: 10.1016/j.jssas.2010.08.001
  14. Kulikov, S. N., Tyurin, Yu. A., Ilina, A. V., Levov, A. N., Lopatyn, S. A., Varlamov, V. P. (2009). Antibacterial activity of chitosan and its derivatives. Proceedings of the Belarusian State University, 4 (1). Available at: http://elib.bsu.by/handle/123456789/16155
  15. Liu, H., Du, Y., Wang, X., Sun, L. (2004). Chitosan kills bacteria through cell membrane damage. International Journal of Food Microbiology, 95 (2), 147–155. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2004.01.022
  16. Raafat, D., Bargen, K., Haas, A., Sahl, H.-G. (2008). Insights into the Mode of Action of Chitosan as an Antibacterial Compound. Applied and Environmental Microbiology, 74 (12), 3764–3773. doi: 10.1128/aem.00453-08
  17. Rasmussen, J. B., Hammerschmidt, R., Zook, M. N. (1991). Systemic Induction of Salicylic Acid Accumulation in Cucumber after Inoculation with Pseudomonas syringae pv syringae. Plant physiology, 97 (4), 1342–1347. doi: 10.1104/pp.97.4.1342
  18. Palva, T. K., Huntig, M., Saindrenan, P., Palva, E. T. (1994). Salicylic acid induced resistance to Erwinia carotovora subsp. carotovora in Tobacco. Molecular Plant-Microbe Interactions, 7 (3), 356–363. doi: 10.1094/mpmi-7-0356
  19. Tyuterev, S. L. (2015). Ekologicheski bezopasnye induktory ustoychivosti rasteniy k boleznyam i fiziologicheskim stressam [Ecologically safe inductors of plant resistance to diseases and physiological stresses]. Vestnik zashchity rasteniy [Journal of Plant Protection], 1 (83), 3–13.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-26

Як цитувати

Kolomiets, Y. (2017). Дослідження впливу саліцилової кислоти на збудників бактеріальних хвороб рослин томатів. ScienceRise: Biological Science, (2 (5), 14–18. https://doi.org/10.15587/2519-8025.2017.99815

Номер

Розділ

Біологічні науки