Гігієнічна оцінка вмісту пальмової олії в молочних продуктах, як засіб збереження здоров’я
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4798.2023.285686Ключові слова:
пальмова олія, рослинні жири, молочні продукти, молоковмісні продукти, раціональне харчування, профілактикаАнотація
Харчування забезпечує найважливішу функцію організму людини, надаючи йому енергію, необхідну для активного життя та довголіття. Експертами Всесвітньої організації охорони здоров'я доведено, що вживання в їжу пальмової олії призводить до ожиріння і розвитку хронічних захворювань в глобальному масштабі.
Метою дослідження було дослідити різні види молочної продукції торгових марок, популярних на сучасному українському ринку на вміст пальмової олії.
Матеріали та методи. Для проведення дослідження ми придбали наступні молочні продукти: молоко пастеризоване, напій молоковмісний пастеризований, сметану, продукт молоковмісний сметанний, сир твердий та сирний продукт, сир плавлений та сирний продукт плавлений, а також масло солодковершкове та продукт рослинно-вершковий популярних торгових марок. Дослідження проведені за допомогою методик, описаних в навчальній літературі з гігієнічної експертизи молока та молочних продуктів. Вибір методик грунтувався на простоті виконання та відтворюваності у домашніх умовах.
Результати. В результаті використання обраних методик дослідження встановлено характерні відмінності між натуральними продуктами та такими, що містять пальмову олію. Проведені дослідження дозволять споживачам у звичайних умовах швидко визначати вміст рослинних жирів у молочній продукції та обирати для свого харчування натуральні корисні та безпечні продукти.
Висновки. Проаналізувавши молочні та молоковмісні продукти найбільш популярних торговельних марок на наявність пальмової олії у їх складі ми виявили, що у молочних продуктах (молоці, сирі, маслі та сметані) рослинних жирів не виявлено. Наявність рослинного жиру було виявлено у молоковмісних продуктах, про що було вказано на упаковці у складі продуктів. Отже, в результаті проведеного дослідження ми дійшли висновку, що виробники дотримуються вимог чинного законодавства та попереджають споживачів про наявність у складі молоковмісної продукції жирів рослинного походження
Посилання
- Prokopyk, D. (2018). Dlia koho shkidlyva palmova oliia. BBC Ukraina. Available at: www.bbc.com/ukrainian/blog-science-44167143
- Makarenko, I. (2016). Ekspert nazvav top-15 neiakisnoho masla v Ukraini. Ukrainski natsionalni novyny informatsiine ahentstvo. Available at: https://www.unn.com.ua/uk/news/1590263-ekspert-nazvav-top-15-marok-neyakisnogo-masla-v-ukrayini
- Fedulova, I. (2018). Dairy products market in Ukraine: opportunities and threats. Tovary i rynky, 1, 15–28.
- Wang, X., Jiang, X., Deng, B., Xiao, J., Jin, J., Huang, Z. (2019). Lipopolysaccharide and palmitic acid synergistically induced MCP-1 production via MAPK-meditated TLR4 signaling pathway in RAW264.7 cells. Lipids in Health and Disease, 18 (1). doi: https://doi.org/10.1186/s12944-019-1017-4
- Petrus, P., Rosqvist, F., Edholm, D., Mejhert, N., Arner, P., Dahlman, I. et al. (2015). Saturated fatty acids in human visceral adipose tissue are associated with increased 11- β-hydroxysteroid-dehydrogenase type 1 expression. Lipids in Health and Disease, 14 (1). doi: https://doi.org/10.1186/s12944-015-0042-1
- Hozhenko, A. I., Hryshko, Yu. M. (2019). Pathogenetic basis of the obesity development as a consequence of functional-metabolic imbalance in the organism (review). Actual problems of transport medicine, 1 (55), 29–40.
- Titov, V. N., Rozhkova, T. A., Ameliushkina, V. A., Kukharchuk, V. V. (2015). The role of palmitic fatty acid in initiation of hypertriglyceridemia, hypercholesterolemia, atherosclerosis, and atheromatosis. Mizhnarodnyi medychnyi zhurnal, 21 (2 (82)), 5–14.
- Titov, V. N. (2013). Vysokyi vmist palmitynovoi zhyrnoi kysloty v yizhi – osnovna prychyna pidvyshchennia rivnia kholesterynu lipoproteiniv nyzkoi shchilnosti ta aterosklerozu intymiv arterii. Klinichna laboratorna diahnostyka, 2, 3–10.
- Peshuk, L. V., Nosenko, T. T. (2011). Biokhimiia ta tekhnolohiia oliie-zhyrovoi syrovyny. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury, 296.
- Odarchenko, A. M. (2007). Tovaroznavstvo molochnykh tovariv. Kharkiv: Khark. derzh. un-t kharch. ta torhivli, 336.
- Levytskyi, A. P. (2018). Patofiziolohiia vysokozhyrovoho kharchuvannia ta shliakhy profilaktyky yoho uskladnen. Biuleten XVII chytan im. V. V. Pidvysotskoho. Odesa, 120–124.
- Antipova, R., Кomisova, T., Sak, A. (2018). The Risk of Human Health Damage when Consuming Palm Oil. Ukrainian Journal of Medicine, Biology and Sport, 3 (6), 275–278. doi: https://doi.org/10.26693/jmbs03.06.275
- Levytskyi, A. P. (2014). Dysbiotychnyi syndrom: etiolohiia, patohenez, klinika, profilaktyka ta likuvannia. Visnyk stomatolohii, 10, 14–20.
- Odarchenko, A. M., Karbivnycha, T. V., Spodar, K. V., Vodolaha, V. Yu. (2017). Comparative evaluation of quality of condensed dairy canned food different manufacturers. Young Scientist, 5 (45), 487–490.
- Chaharovskyi, O. P., Tkachenko, N. A., Lysohor, T. A. (2016). Falsyfikatsiia moloka. Metody vyznachennia. Kyiv, 127.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Olena Matviichuk, Rymma Yeromenko, Olena Dolzhykova, Anatolii Matviichuk , Larysa Karabut
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.