Визначення вмісту амінокислот у Mahonia aquifolium методом ГХ/МС
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2025.327913Ключові слова:
Mahonia aquifolium, квітки, листки, плоди, вільні амінокислоти, зв'язані амінокислоти, ГХ/МСАнотація
Лікарські рослини є унікальними джерелами цілющих сполук, які використовуються як для профілактики, так і для лікування різноманітних захворювань організму людини. У зв'язку з цим великий інтерес представляє одна з найдавніших родин лікарських рослин - Барбарисові. Рід Mahonia є другим за величиною родом у родині Berberidaceae і містить майже 70 видів, які використовуються у традиційній медицині. Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt. (M. aquifolium) — одна з найпоширеніших і культивованих лікарських рослин роду Mahonia. У літературі недостатньо відомостей про біологічно активні речовини магонії падуболистої. Дослідження видів роду Mahonia переважно були зосереджені на вивченні алкалоїдів, таких як берберин, ятроризин і пальматин, які є основними складовими цих сполук. Mahonia aquifolium як недостатньо вивчена рослина є перспективним об’єктом фітохімічних досліджень, в тому числі амінокислотного складу.
Мета. Метою нашого дослідження було виявлення та визначення кількісного вмісту амінокислот методом ГХ/МС у плодах, квітках і листках магонії падуболистої.
Матеріали і методи. Визначення амінокислотного складу Mahonia aquifolium проводили хромато-мас-спектрометричним методом на хроматографі Agilent Technologies 6890 з мас-спектрометричним детектором 5973.
Результати. Результати дослідження показали, що у сировині Mahonia aquifolium переважає вміст зв’язаних над вільними амінокислотами. Зв’язаний L-лейцин був присутній у всіх досліджуваних зразках у найбільшій кількості (30,885 мг/г у квітках; 37,765 мг/г у листках; 29,053 мг/г у плодах). Серед вільних амінокислот домінючим був L-пролін, вміст якого у квітках (73,304 мг/г) і листках (32,031 мг/г) магонії падуболистої достатньо високий. Крім того, серед вільних амінокислот у плодах досліджуваної рослини виявлено найвищий вміст гліцину (12,212 мг/г).
Висновки. За допомогою методу ГХ/МС визначено амінокислотний склад у листках, квітках та плодах магонії падуболистої. Серед вільних і зв’язаних амінокислот у всіх проаналізованих зразках переважають концентрації L-проліну, L-лейцину та L-аспарагінової кислоти. Ці амінокислоти слід вважати відмінними маркерами для Mahonia aquifolium. Дане дослідження сприяє тому, що перспективним є використання цієї рослинної сировини для одержання нових лікарських засобів у майбутньому
Посилання
- Slobodianiuk, L., Budniak, L., Feshchenko, H., Sverstiuk, A., Palaniza, Y. (2022). Quantitative analysis of fatty acids and monosaccharides composition in Chamerion angustifolium L. by GC/MS method. Pharmacia, 69 (1), 167–174. https://doi.org/10.3897/pharmacia.69.e76687
- Dulin, M. W., Kirchoff, B. K. (2010). Paedomorphosis, Secondary Woodiness, and Insular Woodiness in Plants. The Botanical Review, 76 (4), 405–490. https://doi.org/10.1007/s12229-010-9057-5
- Andreicuţ, A.-D., Pârvu, A. E., Moț, A. C., Pârvu, M., Fischer-Fodor, E., Feldrihan, V. et al. (2018). Anti-inflammatory and antioxidant effects of Mahonia aquifolium leaves and bark extracts. Farmacia, 66 (1), 49–58.
- Cecan, A.-D., Pârvu, A. E., Pârvu, M., Fischer, F. E., Pațiu, M. et al. (2018). Mahonia Aquifolium Flowers Extract Effects in Acute Experimental Inflammation. Bulletin of University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca. Food Science and Technology, 75 (2), 189. https://doi.org/10.15835/buasvmcn-fst:2018.0019
- Hu, W., Yu, L., Wang, M.-H. (2011). Antioxidant and antiproliferative properties of water extract from Mahonia bealei (Fort.) Carr. leaves. Food and Chemical Toxicology, 49 (4), 799–806. https://doi.org/10.1016/j.fct.2010.12.001
- Bajpai, D., Vankar, P. S. (2007). Antifungal textile dyeing withMahonia napaulensis D.C. leaves extract based on its antifungal activity. Fibers and Polymers, 8 (5), 487–494. https://doi.org/10.1007/bf02875870
- He, J.-M., Mu, Q. (2015). The medicinal uses of the genus Mahonia in traditional Chinese medicine: An ethnopharmacological, phytochemical and pharmacological review. Journal of Ethnopharmacology, 175, 668–683. https://doi.org/10.1016/j.jep.2015.09.013
- Gulliver, W. P., Donsky, H. J. (2005). A Report on Three Recent Clinical Trials Using Mahonia aquifolium 10 % Topical Cream and a Review of the Worldwide Clinical Experience With Mahonia aquifolium for the Treatment of Plaque Psoriasis. American Journal of Therapeutics, 12 (5), 398–406. https://doi.org/10.1097/01.mjt.0000174350.82270.da
- Andreicut, A.-D., Pârvu, A. E., Mot, A. C., Pârvu, M., Fischer Fodor, E., Cătoi, A. F. et al. (2018). Phytochemical Analysis of Anti‐Inflammatory and Antioxidant Effects of Mahonia aquifolium Flower and Fruit Extracts. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2018 (1). https://doi.org/10.1155/2018/2879793
- Goetz, P., Ghedira, K. (2014). Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt. (Berberidaceae) : Mahonia. Phytothérapie, 12 (3), 189–193. https://doi.org/10.1007/s10298-014-0865-3
- Pyrkosz-Biardzka, K., Kucharska, A., Sokół-Łętowska, A., Strugała, P., Gabrielska, J. (2014). A Comprehensive Study on Antioxidant Properties of Crude Extracts from Fruits of Berberis vulgaris L., Cornus mas L. and Mahonia aquifolimum Nutt. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 64 (2), 91–99. https://doi.org/10.2478/v10222-012-0097-x
- Slobodianiuk, L., Budniak, L., Marchyshyn, S., Kostyshyn, L., Ezhned, M. (2021). Determination of amino acids content of the Tagetes lucida Cav. by GC/MS. Pharmacia, 68 (4), 859–867.
- Vancompernolle, B., Croes, K., Angenon, G. (2016). Optimization of a gas chromatography–mass spectrometry method with methyl chloroformate derivatization for quantification of amino acids in plant tissue. Journal of Chromatography B, 1017-1018, 241–249. https://doi.org/10.1016/j.jchromb.2016.02.020
- Budniak, L., Slobodianiuk, L., Marchyshyn, S., Demydiak, O., Dakhym, I. (2021). Determination of amino acids of some plants from Gentianaceae family. Pharmacia, 68 (2), 441–448. https://doi.org/10.3897/pharmacia.68.e67052
- Chen, W.-P., Yang, X.-Y., Hegeman, A. D., Gray, W. M., Cohen, J. D. (2010). Microscale analysis of amino acids using gas chromatography–mass spectrometry after methyl chloroformate derivatization. Journal of Chromatography B, 878 (24), 2199–2208. https://doi.org/10.1016/j.jchromb.2010.06.027
- Feshchenko, H., Oleshchuk, O., Slobodianiuk, L., Milian, I. (2021). Study of Epilobium angustifolium L. amino acids content by HPLC method. ScienceRise: Pharmaceutical Science, 6 (34), 85–90. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2021.249836
- Budniak, L., Slobodianiuk, L., Marchyshyn, S., Potishnyi, I. (2022). Determination of amino acids of plants from Angelica L. genus by HPLC method. Pharmacia, 69 (2), 437–446. https://doi.org/10.3897/pharmacia.69.e83705
- Hayat, S., Hayat, Q., Alyemeni, M. N., Wani, A. S., Pichtel, J., Ahmad, A. (2012). Role of proline under changing environments. Plant Signaling & Behavior, 7 (11), 1456–1466. https://doi.org/10.4161/psb.21949
- Hare, P. D., Cress, W. A. (1997). Metabolic implications of stress-induced proline accumulation in plants. Plant Growth Regulation, 21, 79–102. https://doi.org/10.1023/a:1005703923347
- Martínez‐Chantar, M. L., Vázquez‐Chantada, M., Ariz, U., Martínez, N., Varela, M., Luka, Z. et al. (2008). Loss of the glycine N‐methyltransferase gene leads to steatosis and hepatocellular carcinoma in mice†. Hepatology, 47 (4), 1191–1199. https://doi.org/10.1002/hep.22159
- Walrand, S., Chiotelli, E., Noirt, F., Mwewa, S., Lassel, T. (2008). Consumption of a Functional Fermented Milk Containing Collagen Hydrolysate Improves the Concentration of Collagen-Specific Amino Acids in Plasma. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56 (17), 7790–7795. https://doi.org/10.1021/jf800691f
- de Aguiar Picanço, E., Lopes-Paulo, F., Marques, R. G., Diestel, C. F., Caetano, C. E. R., de Souza, M. V. M. et al. (2011). L-arginine and glycine supplementation in the repair of the irradiated colonic wall of rats. International Journal of Colorectal Disease, 26 (5), 561–568. https://doi.org/10.1007/s00384-011-1154-3
- Liang, C., Curry, B. J., Brown, P. L., Zemel, M. B. (2014). Leucine Modulates Mitochondrial Biogenesis and SIRT1-AMPK Signaling in C2C12 Myotubes. Journal of Nutrition and Metabolism, 2014, 1–11. https://doi.org/10.1155/2014/239750
- Pedroso, J., Zampieri, T., Donato, J. (2015). Reviewing the Effects of l-Leucine Supplementation in the Regulation of Food Intake, Energy Balance, and Glucose Homeostasis. Nutrients, 7 (5), 3914–3937. https://doi.org/10.3390/nu7053914
- Marchyshyn, S., Mysula, Y., Kishchuk, V., Slobodianiuk, L., Parashchuk, E., & Budniak, L. (2022). Investigation of amino acids content in the herb and tubers of Stachys sieboldii. Pharmacia, 69 (3), 665–672. https://doi.org/10.3897/pharmacia.69.e86227
- Han, J. M., Jeong, S. J., Park, M. C., Kim, G., Kwon, N. H., Kim, H. K. et al. (2012). Leucyl-tRNA Synthetase Is an Intracellular Leucine Sensor for the mTORC1-Signaling Pathway. Cell, 149 (2), 410–424. https://doi.org/10.1016/j.cell.2012.02.044
- Choi, S., Song, C. W., Shin, J. H., Lee, S. Y. (2015). Biorefineries for the production of top building block chemicals and their derivatives. Metabolic Engineering, 28, 223–239. https://doi.org/10.1016/j.ymben.2014.12.007
- Li, Y., Wei, H., Wang, T., Xu, Q., Zhang, C., Fan, X. et al. (2017). Current status on metabolic engineering for the production of l-aspartate family amino acids and derivatives. Bioresource Technology, 245, 1588–1602. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2017.05.145
- kumar, P. P., Nika, B. M., Mangala, D. S. (2017). Production of Aspartic Acid-A Short Review. International Journal of Engineering Trends and Technology, 45 (6), 254–257. https://doi.org/10.14445/22315381/ijett-v45p253
- Appleton, H., Rosentrater, K. A. (2021). Sweet Dreams (Are Made of This): A Review and Perspectives on Aspartic Acid Production. Fermentation, 7 (2), 49. https://doi.org/10.3390/fermentation7020049
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Yelyzaveta Lastovychenko, Svitlana Marchyshyn, Liudmyla Slobodianiuk, Liliia Budniak, Vitaliy Kischuk, Olena Hlushchenko, Oksana Doroshenko

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.




