Дослідження впливу електромагнітного поля та випромінювань на інтенсифікацію процесів пивоваріння

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.230367

Ключові слова:

електромагнітне опромінення, біологічне середовище, ферментні препарати Термаміл і Сан-Супер, амілолітична активність

Анотація

Об'єктом дослідження є ферментативні препарати Термаміл і Сан-Супер, солод та дріжджі. Одним з найбільш проблемних місць є те, що дія магнітного поля та випромінювання можуть як стимулювати активність амілази ячміного солоду, так і спричинити його дезактивацію.

В ході дослідження використовувалася певна кількість електрофізичних факторів, а саме: лазерне випромінювання, яке здійснювалося за допомогою гелій неонового лазеру, ультрафіолетове випромінювання – за допомогою азотного газового лазеру, рентгенівське випромінювання, постійне однорідне магнітне поле, ультразвук.

Отримано результати, що підтверджують позитивну дію магнітного поля на активацію амілолетичної активності концентрованих препаратів. Також було проведено дослідження відповідно до впливу електромагнітних хвиль на активацію ферментів ячмінного та пшеничного солоду, що засвідчило позитивний ефект. Це забезпечується тим, що в ході дослідження, завдяки експериментам, було встановлено найкращі тривалість опромінення електромагнітними хвилями та різним типом випромінювання на ферментативні препарати, солод і дріжджі. Дані методи мають ряд особливостей. Це наявність відповідного обладнання та знання про окремі типи променів, магнітні поля й електромагнітні хвилі та їх потенційну дію на ферменти, а також контроль часу опромінення та навантаження магнітного поля.

Завдяки дії електромагнітних хвиль і випромінювання, певної кількості часу, забезпечується можливість отримання підвищеної активності ферментативних препаратів. У порівнянні з ферментативними препаратами Термаміл і Сан-Супер, солод та дріжджі, які не піддаються навантаженням магнітного поля, електромагнітних хвиль та різному типу випромінювання, ферментативні препарати Термаміл і Сан-Супер, солод і дріжджі, які піддавалися дії електромагнітних хвиль, а також випромінюванню, показують підвищену активність дії. При цьому дані препарати зменшують кількість витрат і збільшують вихід готових продуктів, що послужить позитивним аспектом для економічної сфери підприємства.

Біографії авторів

Василь Михайлович Сидор, Національний університет харчових технологій

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра експертизи харчових продуктів

Світлана Іванівна Усатюк, Національний університет харчових технологій

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра експертизи харчових продуктів

Олена Михайлівна Тищенко, Національний університет харчових технологій

Старший викладач

Кафедра готельно-ресторанної справи

Ірина Володимирівна Барановська, Національний університет харчових технологій

Кафедра експертизи харчових продуктів

Посилання

  1. Pahl, R., Meyer, B., Biurrun, R. (2016). Wort and Wort Quality Parameters. Brewing Materials and Processes, 113–121. doi: http://doi.org/10.1016/b978-0-12-799954-8.00006-x
  2. Eumann, M., Schaeberle, C. (2016). Water. Brewing Materials and Processes, 97–111. doi: http://doi.org/10.1016/b978-0-12-799954-8.00005-8
  3. Larionov, K. B., Kaltaev, A. Z., Gubin, V. E., Zenkov, A. V. (2021). Research of oxidation and pyrolysis processes of brewing industry wastes. Thermophysical Basis of Energy Technologies (TBET 2020), 37–50. doi: http://doi.org/10.1063/5.0046480
  4. Popova, V., Kislaya, L., Fefelov, A. (2004). Ekstragirovanie aromaticheskikh veschestv i efirnykh masel iz rastitelnogo syrya s magnitnoy obrabotkoy. Pischevaya i pererabatyvayuschaya promyshlennost, 6, 28–29.
  5. Osipova, M. V., Gluschenko, L. F. (2006). Intensifikatsiya brozheniya piva posredstvom elektronno-ionnoy obrabotki (EIO) pivnykh drozhzhey. Pivo i napitki, 5, 22–24.
  6. Popova, V., Kislaya, L., Fefelov, A. (2004). Izmenenie fiziko-khimicheskikh svoystv vodnykh sistem pod vliyaniem magnitnykh poley. Pischevaya i pererabatyvayuschaya promyshlennost, 7, 28–29.
  7. Meletev, A. E., Todosiychuk, S. R., Koshevaya, V. N.; Meletev, A. E. (Ed.) (2007). Tekhnokhimicheskiy kontrol proizvodstva soloda, piva i bezalkogolnykh napitkov. Vinnitsa: Novaya Kniga, 392.
  8. Savitskaya, YA. A., Paslen, V. V. (2009). Vliyanie vysokochastotnykh elektromagnitnykh poley na organizm cheloveka. Ekologіya ta noosferologіya. 20 (1-2), 38–43.
  9. Kovaleva, A. V. (2009). Vliyanie elektromagnitnykh poley i izlucheniy na bioobekty. Aktualnі pitannya bіologіi, ekologіi ta khіmіi: elektronne naukove fakhove vidannya, 1 (1), 64–85.
  10. Martynyuk, V. S., TSeysler, Yu. V., Temuryants, N. A. (2012). Interference of mechanism of weak extremely low frequency electromagnetic fields influence on man and animals. Geofizicheskie protsessy i biosfera, 11 (2). 16–39.
  11. Kucharczyk, K., Tuszyński, T. (2017). The effect of wort aeration on fermentation, maturation and volatile components of beer produced on an industrial scale. Journal of the Institute of Brewing, 123 (1), 31–38. doi: http://doi.org/10.1002/jib.392
  12. Burlaka, N. I., Gozhenko, S. S. (2010). Electromagnetic field, his kinds, descriptions, classification and influence on population’s health. Aktualnye problemy transportnoy meditsiny, 2 (4 (22)), 24–32.
  13. Kovalova, O. V. (2009). Vplyv na orhanizm liudyny elektromahnitnykh poliv antropohennoho pokhodzhennia. Visnyk Zaporizkoho natsionalnoho universytetu. Biolohichni nauky, 2, 96–104.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Сидор, В. М., Усатюк, С. І., Тищенко, О. М., & Барановська, І. В. (2021). Дослідження впливу електромагнітного поля та випромінювань на інтенсифікацію процесів пивоваріння. Technology Audit and Production Reserves, 2(3(58), 44–46. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.230367

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Звіт про науково-дослідну роботу