Машинобудівні кластери в Україні та Запорізькій області як один із шляхів вдосконалення зовнішньоекономічної діяльності країни в період глобалізації.

Автор(и)

  • Інна Миколаївна Шпак Запорізький національний університет, м. Запоріжжя, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6725.34.2017.129297

Ключові слова:

кластери, машинобудування, підприємство, глобалізація, зовнішньоекономічна діяльність, економіка, розвиток, криза.

Анотація

У статті обґрунтовано, що сучасна регіональна економіка як пріоритет ставить перед собою завдання знайти оптимальний варіант об'єднання територіальних і галузевих аспектів розвитку. Розкрито положення  машинобудування України в період глобалізації, в т. ч і в рамках зовнішньоекономічної діяльності. Визначено, що, для розвитку економіки необхідне впровадження кластерного підходу. В умовах глобальної кризи в світовій економіці активно зростає інтерес до кластерів як до мобільних самодостатніх економічних модулів, які можуть швидко і ефективно реагувати на зміни в навколишньому середовищі.

Під час дослідження визначено актуальність подальшої розробки підходів до визначення соціально-економічної ефективності функціонування кластерів в регіоні, визначено також роль кластера в підвищенні конкурентоспроможності регіону, в пошуку ефективних механізмів формування кластерів та вирішенні інших проблем. Для успішного розвитку української промисловості, національним проектом має стати постійне збільшення експорту високотехнологічної продукції, а не сировини і напівфабрикатів. Необхідно перевести країну на інтенсивний шлях розвитку, шлях розвитку технологій і інновацій. Одним з головних механізмів підйому економіки країни повинна стати чітка, збалансована програма розвитку інноваційних кластерів, як нової ефективної форми мережевих організації та управління виробництва.  Це буде сприяти реалізації  основних конкурентних переваг української промисловості.

Посилання

  1. 1. Активізація інноваційної діяльності регіонів: організаційно-правове та соціально-економічне забезпечення. О. І. Амоша та ін. – Донецьк, ІЕП НАНУ, 2007.
  2. 2. Оскольский В. О перспективах становления конкурентоспособной региональной экономики Украины. // Экономика Украины, 2014, - №12.
  3. 3. Соколенко С. І. Кластери в глобальній економіці. – К.: Логос, 2004. – 848 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-09-28

Як цитувати

Шпак, І. М. (2017). Машинобудівні кластери в Україні та Запорізькій області як один із шляхів вдосконалення зовнішньоекономічної діяльності країни в період глобалізації. Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, (34), 282–289. https://doi.org/10.31498/2225-6725.34.2017.129297

Номер

Розділ

Статті