АНАЛІЗ РОЗВИТКУ ЗЕЛЕНОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ НА ПРИКЛАДІ ВІДНОВЛЮВАНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6725.36.2018.169257

Ключові слова:

альтернативна енергетика, біоенергетика, вітроенергетична індустрія, енергозбереження, екологічна безпека, зелений бізнес, інноваційний проект.

Анотація

В статті досліджені тенденції розвитку зеленого бізнесу в Україні на прикладі використання енергії з відновлюваних джерел, представлені результати аналізу енергетичного балансу України за 2017 рік, показники розвитку біоенергетичного сектору та сектору вітроенергетики. Визначено, що Україна має потужний потенціал відновлюваних джерел енергії, а розвиток інноваційних технологій в галузі енерго- та ресурсозбереження, екологізації виробництва надають широкі можливості для розвитку вітчизняного зеленого бізнесу. На даний час найперспективнішими напрямами українського зеленого бізнесу є виробництво біопалива та вітрова енергетика, про що свідчить позитивна динаміка їх розвитку. Саме розвиток цих галузей може забезпечити доступ до європейських та міжнародних інвестиційних ринків і стати підґрунтям для створення в Україні ефективної низьковуглецевої енергетики. Визначено, що для прискорення розвитку вітчизняної альтернативної енергетики, підвищення ефективності результатів від впровадження енергозберігаючих заходів необхідно активно залучати іноземні та вітчизняні інвестиції на виробництво енергії з відновлюваних джерел, координувати взаємодію органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, імплементувати міжнародні стандарти енерго- та ресурсозбереження, долучати зелених інноваторів, представників зеленого бізнесу, дослідників та науковців. Результати досліджень можуть бути застосовані в практичній діяльності ініціаторів інноваційно-інвестиційних проектів в енергетичній галузі, інвесторів для прийняття управлінських рішень щодо подібних проектів, а також в якості основи для створення бізнес-планів щодо встановлення індивідуального теплового пункту (ІТП) на комунальних підприємствах, приватних господарствах та будівництва вітрових парків (ВЕС) на території України. В роботі розроблені пропозиції щодо прискорення розвитку зеленого бізнесу в Україні шляхом впровадження інноваційних проектів будівництва модульної котельної на альтернативному паливі та будівництва сучасної ВЕС в Донецькій області. Розраховані економічні показники ефективності запропонованих проектів свідчать про достатньо високу економічну ефективність останніх та доцільність подальшої реалізації.

Посилання

  1. 1. Marushevskiy G., Hikman D. (2017) «Zeleniy» biznes dlya malih i serednih pidpriemstv : Posibnik [ Green Business for small and medium enterprises]. – Kyiv, 2017. – 50 p. [in Ukrainian].
  2. 2. Dorozhnya karta z rozvitku rinku tverdogo biopaliva Ukrainy. – K. : PROON, 2016. – P. 17 [in Ukrainian].
  3. 3. State Statistics Service of Ukraine [Electronic resource]. – Access mode : http://ukrstat.gov.ua.
  4. 4. Ministry of Energy and Coal Industry of Ukraine / Energetichna strategiya Ukrainy na period do 2030 roku (proekt) [Electronic resource]. – Access mode: http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/doccatalog/list?currDir=50358.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-08-28

Як цитувати

Solidor, N. (2018). АНАЛІЗ РОЗВИТКУ ЗЕЛЕНОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ НА ПРИКЛАДІ ВІДНОВЛЮВАНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ. Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 1(36), 221–228. https://doi.org/10.31498/2225-6725.36.2018.169257

Номер

Розділ

Статті