Блажева В. І. Безпека продуктів харчування - фактор захисту споживачів

Автор(и)

  • Violeta Blazheva D. A. Tsenov Academy of Economics, Svishtov, Болгарія

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6725.28.2014.42299

Ключові слова:

продукти харчування, споживачі, безпека, європейська політика, етикетування

Анотація

Прогнозується, що до 2030 року населення Землі становитиме 8 млрд. осіб, що створює необхідність збільшити, принаймні, на 40% світове виробництво продуктів харчування. 80% цього збільшення повинне бути забезпечене більш інтенсивним виробництвом сільськогосподарських культур.

Харчова промисловість є другим за величиною економічним сектором в Європейському союзі. У ньому зайнято 48 млн. осіб, а його частка в європейській економіці оцінюється в 750 млрд. євро на рік.

Основні принципи політики безпеки продуктів харчування регламентовані європейським законодавством у 2002 р. Вони спрямовані на сприяння вільній торгівлі харчовими продуктами у всьому Європейському союзі, гарантуючи однаково високий рівень захисту споживачів у державах-членах.

Європейське законодавство у сфері харчових продуктів охоплює всі етапи харчового ланцюга - від кормів для тварин і виробництва продуктів харчування до переробки, збереження, транспортного перевезення, імпорту та експорту, оптових продажів. За допомогою цього інтегрованого підходу всі харчові продукти і корми, вироблені і продавані в Євросоюзі, можуть бути простежені "від ферми до столу", і споживачі добре поінформовані про зміст продуктів харчування, які вживають. На продуктах харчування не можуть бути поставлені медичні претензії, якщо вони не є науково доведеними і офіційно схваленими Європейською комісією.

Посилання

  1. Public health, Improving health for all EU citizens, [Obshtestveno zdrave, Pododbryavane nd zdraveto na vsi4ki grajdani na ES], ISBN 978-92-79-24584-8, European Commission Directorate-General for Communication Publications, Brussels, Belgium, 2013.
  2. Food safety, From farm to fork: safe and healthy food for everyone, [Bezopasnost na hranite, Ot fermata do trapezata: bezopasna I zdravoslovna hrana za vsichki], ISBN 978-92-79-24560-2, Европейска комисия Генерална дирекция „Комуникации“, Публикации, Брюксел, Белгия, 2014.
  3. Consumers, Putting the consumer first, [Potrebiteli, Potrebitelite na pyrvo myasto], ISBN 978-92-79-38118-8, Европейска комисия Генерална дирекция „Комуникации“, Публикации, Брюксел, Белгия, 2014 г.
  4. 50 Years of Common Agricultural Policy, Ready for the future, A Partship between Europa and Farmers, [50 godini Obshta selskostopanska politika, Gotovi za budeshteto, Partniorstvo mejdu Evropa I selskostopanskite proizvoditeli], available at: http://www.capexhibition.eu/bg/steps/khrana/izglezhda-dobre-dobro-e-na-vkus-szdava-dobro-useshchane.html, 20 декември 2014 г.
  5. От днес влизат в сила изискванията за по-информативни етикети,availableat: http://agrozona.bg/ot-dnes-vlizat-v-sila-iziskvaniyata-za-po-informativni-etiketi/, 20/12/2014 г.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-11-06

Як цитувати

Blazheva, V. (2014). Блажева В. І. Безпека продуктів харчування - фактор захисту споживачів. Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, (28), 59–64. https://doi.org/10.31498/2225-6725.28.2014.42299