ДО МЕХАНІЗМУ РЕАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ В ПРОМИСЛОВОМУ РЕГІОНІ

Автор(и)

  • О. В. Сталінська Донецький національний університет, м. Вінниця, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6725.29.2015.52342

Ключові слова:

соціальна реформа, сталий розвиток, гірничо-металургійний комплекс, механізм, соціальна політика

Анотація

Незавершеність соціальної реформи, затяжна економічна криза викликали  підвищений інтерес у суспільства до соціальної політики,  породили ряд соціальних проблем в суспільстві, особливо в промисловому секторі, які приховують реальну небезпеку для стабільності розвитку підприємництва, соціальних відносин, загрозу граничної майнової поляризації громадян, поширення бідності. Для запобігання цих негативних процесів необхідно звернутися й розглянути механізм реалізації соціальної політики держави, особливо в промисловому секторі, що зрештою створить умови проведенню  економічних реформ  і соціальному прогресу.

Посилена увага до соціальних питань зумовлена передусім входженням України в європейський простір, де  має бути  визначено, як і для більшості європейських країн, курс на соціально орієнтовану ринкову економіку -  поєднання принципу свободи ринку з принципом соціальної компенсації.

Стратегічною метою розвитку нашої держави є збалансований (гармонійний, сталий, самовідтворювальний, екологобезпечний) розвиток держави – як розвиток, що забезпечує певний тип рівноваги, тобто баланс між його соціально-економічними і природними складовими.

Україною здійснюються відповідні кроки щодо впровадження основної парадигми розвитку, визначеної сталим (збалансованим) розвитком. Перехід економіки України до концепції сталого розвитку потребує детального аналізу сучасного стану, механізмів реалізації соціальної політики,  тенденцій розвитку, що наочно представлено на прикладі гірничо-металургійного комплексу (ГМК), базовій галузі економіки України.

Підприємства мають прямий і непрямий вплив на різні зацікавлені сторони в регіонах своєї присутності. Даний вплив охоплює соціальний, екологічний та економічний аспекти.

Завдання ефективного та відповідального підприємства полягає в тому, щоб забезпечити регіональний розвиток і запобігти деградації за кожним із зазначених аспектів, тому що від цього прямо залежить сталий розвиток держави та планети в цілому.

Посилання

  1. Конституція України //Відомості Верховної Ради України. - 1996. - №30. – с. 141.
  2. Кодекс законів про працю України //Кодекс законів про працю України з постатейними матеріалами /Відп. ред. В. М. Вакуленко, О. П. Товстенко. - К.: Юрінком Інтер, 1997. – 1040 с.
  3. Закон України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», Відомості Верховної Ради , 2000. - №48. – с.409.
  4. Пріоритети політики імпортозаміщення у стратегії модернізації промисловості України. – К.: НІСД, 2012. – 71 с.
  5. Щодо напрямів реформування металургійної галузі України. Аналітична записка [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http//www.niss.gov.ua/articles/435.
  6. Сталинская Е.В. Инструменты формирования и реализации стратегии предприятия / Е.В. Сталинская // Бизнес-Информ. – 2010. – № 3 (2). – С. 78-82.
  7. Украинская металлургия: как не зайти в тупик [Электронный ресурс]. − Режим доступа: http://metall-news. blogspot. com/2012/08/blog-post_9378.html
  8. Мандибура В. Соціальна політика держави та її структурні складові //Україна: аспекти праці. – 2000. - № 7.
  9. Лібанова Е. Ринок в умовах перехідної економіки // Економічний розвиток і державна політика. — 2001. — Вип. 10.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-26

Як цитувати

Сталінська, О. В. (2015). ДО МЕХАНІЗМУ РЕАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ В ПРОМИСЛОВОМУ РЕГІОНІ. Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, (29), 389–395. https://doi.org/10.31498/2225-6725.29.2015.52342