Дьякова М.С., Марченко Н.В. Трансформація раціоналізаторської пропозиції в інноваційний продукт

Автор(и)

  • М. С. Дьякова ГВУЗ «ПГТУ», г. Мариуполь, Україна
  • Н. В. Марченко ГВУЗ «ПГТУ», г. Мариуполь, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6725.29.2015.52348

Ключові слова:

раціоналізаторська пропозиція, раціоналізаторська діяльність, інноваційний розвиток, конкурентоздібність, інноваційна діяльність

Анотація

У статті проведено моніторинг та аналіз інформаційного потоку з трансформації раціоналізаторської пропозиції в інноваційний продукт на залізничних підприємствах, який дозволяє узагальнити деякі ключові моменти. Також проведено аналіз того як раціоналізаторські пропозиції змінюються під впливом науки і стають частиною інноваційного процесу. Інноваційна діяльність на сьогоднішній день є складовою частиною підприємств у зв'язку з високо зростаючою конкуренцією на світовому ринку. На підставі проведеного авторами дослідження розкрита трансформація інтелектуальної власності в інноваційний продукт на залізничному підприємстві ВАТ «РЗД». Саме на великих підприємствах раціоналізаторська діяльність продовжує приносити вагомий внесок в економіку даних підприємств. Якщо взяти раціоналізаторську діяльність та раціоналізаторські пропозиції то можна побачити, що вони мають нову основу для свого розвитку і саме на цьому базується попит на науково-технічну продукцію та на раціоналізаторську діяльність. Авторами досліджені і проаналізовані проблеми характерні для цієї галузі. Доведено, що раціоналізаторська діяльність це як безперервний процес постійного вдосконалення. Раціоналізаторські пропозиції підвищують ефективність і конкурентоспроможність технологій, обладнання, поліпшення умов праці. Аналіз раціоналізаторської діяльності показав, відсутність закону «Про раціоналізаторську діяльність», що ускладнює роботу раціоналізаторів.

Посилання

  1. Бутнік-Сіверський О.Б. Раціоналізаторська пропозиція в умовах становлення інформатизації економіки та суспільства // Питання інтелектуальної власності //Збірник наукових праць// Випуск п’ятий. К.: 2007р.
  2. Жаров В., Максимова Н. Концепція розвитку національної системи правової охорони інтелектуальної власності: шляхи реалізації // Інтелектуальна власність. – 2003. - №2. – С.3-7.
  3. Сводный отчет о рационализаторской деятельности за 5 лет. [Электронный ресурс]. – Режим доступа к ресурсу: http://rzd-expo.ru/innovation / rationalization/.
  4. Святоцкий А.Д., Крайнев П.П., Прахов Б.Г. Право интеллектуальной собственности на рационализаторское предложение. К.: 2004, с.10.
  5. Шенкаренко М.І. Патентна статистика як індикатор інноваційної активності в галузях економіки. // Інтелектуальна власність в Україні. 2013. - №6. – с.14-18.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-26

Як цитувати

Дьякова, М. С., & Марченко, Н. В. (2015). Дьякова М.С., Марченко Н.В. Трансформація раціоналізаторської пропозиції в інноваційний продукт. Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, (29), 413–420. https://doi.org/10.31498/2225-6725.29.2015.52348